MISTERIJE

TAJNI ŽIVOT BILJAKA: Znanstvenici su otkrili – biljke komuniciraju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

The Telegraph

Biljke na zvuk odgovaraju „kliktanjem“ i tako komuniciraju između sebe. Ne ovo nije znanstvena fantastika već rezultati istraživanja koje su obavili znanstvenici Sveučilišta Zapadne Australije – SZA.

Svi znaju da biljke reagiraju na svjetlost, znanstvenicima je do sada bilo poznato da biljke koriste sofisticiranu kemijsku komunikaciju kako bi jedne drugima i kukcima prenosile informacije; na primjer kada im se približe biljojedi, biljke alarmiraju susjede s jakom kemijskom porukom,“ otkrila je Monica Gagliano sa SZA.

„Jednog dana sam radila u svom vrtu za ljekovite biljke kada mi se po glavi počelo vrtjeti pitanje, jesu li biljke osjetljive na zvukove – tako sam došla do ideje za studiju, skupila sam tim i krenuli smo istraživati ovo područje.

Dr. Gagliano je – zajedno s profesorom Danielom Robertom sa Sveučilišta Bristola u Britaniji i profesorom Stefanom Mancusom sa Sveučilišta Firenze u Italiji – otkrila kako korijeni mladih biljaka emitiraju i reagiraju na određene zvukove.

Oni su saznali da korijeni mladih biljaka kukuruza stvaraju regularne kliktajuće zvukove.

Znanstvenici su također otkrili, ako potope korijenje u vodu da se oni konstantno naginju u pravcu izvora zvuka ako se ono emitira na 220Hz, što je u stvari frekvencija kliktanja i komunikacije kukuruza.

Oni su u zaključku studije napisali da je vrlo moguće da biljke senzorno reagiraju i na druge podražaje:

Vrlo je moguće da neke biljke imaju razvijen odaziv na zvukove i vibracije te da iste igraju važnu ulogu u životima biljaka.

Rezultati studije su objavljeni u žurnalu Trends in Plants Science.

Dr. Gagliano je izjavila da se nada da će njen rad podstaknuti financiranja daljnjih istraživanja s kojim bi se otkrilo kako biljke reagiraju na zvukove.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.