U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

U korist mikroba: zbog čega su uobičajene “bube” neophodne za djecu

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

msn.com

Pažnja, bakteriofobi. Izlaganje mikroskopskim bubama je ključno za održavanje dječjeg zdravlja, prema novom istraživanju objavljenom u prestižnom časopisu Science. Istraživanje snažno podupire rastući broj dokaza da biste sredstva za dezinfekciju trebali staviti na stranu i izložiti djecu stvarnom svijetu klica i mikroba.

Znanstvenici  Richard S. Blumberg i Dennis L. Kasper su, zajedno s grupom istraživača s Harvardske medicinske škole, pokazali da je izlaganje klicama rano u životu kod miševa pomoglo reducirati sadržaj neovisnih T stanica prirodnih ubojica u tijelu (iNKT). Ove stanice pomažu u zaštiti od bolesti kao što su upalne bolesti crijeva i astme. Ali, ako se u tijelu nalazi njihov preveliki broj i ako su nezaposlene, tada upravo te stanice uzrokuju ova stanja. Znanstvenici su izlaganjem mladog miša uobičajenim mikrobima otkrili da da su životinje zaštićene od nagomilavanja T stanica – i bili su zdraviji od onih koji nisu bili izlagani.

Znanstvenici su postigli, doduše, ‘štreberski’ zaključak: „Ovi rezultati pokazuju da je kontakt s uobičajenim mikrobima u osjetljivoj dobi ključan za ustanovljavanje iNKT stanične tolerancije sluznice na kasnije okolišno izlaganje,“ napisali su u časopisu Science. Drugim riječima, izlaganje bebe miša uobičajenim klicama je prikladno zaposlilo njihov imunološki sustav koji kasnije u životu nije imao pretjeranu reakciju pri susretu s gadnim bubama i ostalim biološkim stvarima.

Ovo je velika stvar.

Rapidno povećanje alergijskih reakcija na hranu, astma i ostale imunološke bolesti su uzrokovane, barem djelomično, našom modernom opsesijom čišćenjem, vjeruje većina znanstvenika. „Higijenska hipoteza“, prvi puta unaprijeđena 1989. god. od strane britanskog epidemiologa Davida Strachana, tvrdi da ove bolesti postaju uobičajenije jer im mlada djeca nisu izložena u ranom životu. Dajemo si toliko truda kako bismo spriječili izlaganje klicama koristeći antibiotike, antibakteriološke proizvode i sapune tako da dozvoljavanje djeci da se zaprljaju djeluje poput kršenja osnovnih roditeljskih dužnosti.

Roditeljima se konstantno govori da trebaju svoju kuhinju održavati besprijekorno čistom, kako treba ubiti 99,9 % klica koje vrebaju u njihovim kupaonicama i neka cijelo vrijeme peru sebe i djecu.

Ovaj svijet čistoće zvuči dobro, ali ne odgovara načinu na koji smo mi stvoreni. Potrebno je da se susretnemo s nekim mikrobima i prljavštinom kada smo mladi. To je način na koji izgrađujemo naš imunološki sustav. Potrebna nam je određena doza prljavštine u dječjoj dobi kako bismo bili zdravi odrasli ljudi.

Kako pokazuje istraživanje s Harvarda, prljavština može biti dobra – barem u sitnim dozama dok smo mladi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference (gornji link s kojeg se prevodilo više nije aktivan pa nudimo novi link na istu temu):

The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bond