MISTERIJE

Japanski brod utvara potonuo pored obale Aljaske

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Live Science

Napušteni japanski brod ribarica je nekako doplutao od 11.03.2011. – kada se dogodio potres i tsunami koji je devastirao područje oko Fukushime – do obale Aljaske gdje je potonuo. Ovu informaciju je objavila Američka Obalna Straža SAD-a 05.04.2012.

Posada Anacape, 35 metara dugog broda Obalne Straže SAD-a, je ispalila salvu eksplozivnih metaka iz automatskog topa kalibra 25mm, na napušteni Japanski brod kako bi ga potopila prije nego li stigne do obale Aljaske, ovu informaciju je dao Live Sciencu, jedan od podoficira s Anacape, David Mosley.

Brod utvara je potonuo 05.04.2012., u 6:15 po lokalnom vremenu na dubinu od 1,828 metara, 290 kilometara jugoistočno od obale Aljaske.

Obalna Straža je izjavila kako je ova ribarica plutala nekontrolirano više od godinu dana, i smatrala se opasnošću za pomorski promet na sjevernom dijelu Pacifika, jer se nalazila na dijelu oceana u kojemu je pomorski promet iznimno gust, točnije jako blizu jugoistočnog pomorskog puta za Aljasku koji je na pomorskim kartama poznat pod imenom Dixonov prolaz.

Kanadska obalna straža je spazila ovu napuštenu ribaricu Ryou-un-Maru, prije više od tjedan dana na rubu kanadskih voda, no ona je prošlu subotu polako otplutala u vode SAD-a, zbog opasnosti po promet, Ryou-un-Maru su pratili uz pomoć zrakoplova Hercules iz zrakoplovne baze Kodiak.

Brodici je trebalo više od četiri sata da potone nakon što je obalna straža pucala na nju, otkriva MSNBC.

Iako podoficir s Anacape Mosley nije siguran zašto su ovu japansku ribaricu zvali „brod utvara,“ on smatra kako je javnost najvjerojatnije prihvatila takav atribut zbog činjenice da je Ryou-un-Maru beživotno plutala više od godinu dana.

„Sada kad je nesretna brodica potonula na dno oceana, priroda će postati njen novi vlasnik,“ dodao je Mosley.