SVIJET POD LUPOM

Čile predlaže zabranu korištenja žive u cjepivima


Slika je vlasništvo Dees Illustration

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Yahoo news

Priopćenje za javnost koalicije za lijekove bez žive (Coalition for Mercury-Free Drugs – CoMeD), Washington, 03.04.2012 via PRNewswire-USNewswire

Na sastancima s Koalicijom za lijekove bez žive (CoMeD), održanih prošlog tjedna u Santiagu, Čile, sadašnji potpredsjednik čileanskog Senata Alejandro Navarro Brain, zalažio se za usvajanje zakona u Senatu koji bi trebao zabraniti upotrebu konzervansa Thimerosala spravljenog na bazi žive pri izradi cjepiva.


Thimerosal, koji po masi sadrži 49% žive, nastavlja se koristiti kao konzervans u cjepivima i drugim lijekovima u svijetu, unatoč činjenici da je neurotoksičan za ljude te da postoje lako dostupne, sigurnije i manje otrovne alternative.

Do Čileanske odluke je došlo povodom susreta WHO- Svjetske Zdravstvene Organizacije, 03.04.2012. u Ženevi, Švicarska, gdje su raspravljali o globalnom, pravno-obvezujućem sporazumu o uporabi žive. Taj susret je ispitivao alternativne konzervanse za cjepiva, kao i ekonomske, programske i proizvodne  implikacije za prebacivanje na proizvodnju pojedinačnih doza, bez konzervansa.

Iako mnogi pozdravljaju sastanak WHO o hitnom preispitivanju odluke o dodavanju žive u cjepiva, CoMeD je  izrazio zabrinutost  zbog sjednica WHO-a koje se održavaju iza zatvorenih vrata.

Rev. Lisa K. Sykes, predsjednica CoMeD –a konstatira da su prošle zatvorene sjednice dovele do:  “ponovnih, i vjerujemo, ne istinitih izjava da nema dokaza o šteti zbog uporabe Thimerosala u cjepivima”. Ona također tvrdi: ” takve neutemelje tvrdnje dovele su do osnivanja dva standarda sigurnosti cjepiva; jedan za razvijene zapadne zemalje gdje su cjepiva većinom slobodna od žive, i drugi za zemlje u razvoju gdje se koriste cjepiva s konzervansima od žive. ”

Kao rezultat toga, Rev. Sykes nastavlja: “najugroženiji među nama i dalje su namjerno izloženi utjecaju žive iz Thimerosala u rasporedu cjepljenja u djetinjstvu. Ta izloženost se može izbjeći, i mora biti zaustavljena.”

Dr. Mark R. Geier, CoMeD-ov direktor, se slaže i dodaje: “nedavne izjave onih koji su  nacionalno i globalno odgovorni za sigurnost cjepiva pokazuju da se teško mire s poznatim i objavljenim toksičnostima Thimerosala.”

Prema CoMeD-u, brojne znanstvene studije i opsežni recenzirani znanstveni i medicinski radovi svi donose zaključak da Thimerosal predstavlja značajan zdravstveni rizik. Proizvođači Thimerosala također priznaju da konzervans može uzrokovati blage do teške mentalne retardacije kod djece.