SVEMIR KROZ TELESKOP

Trenutačno sa Zemlje vidimo svjetlost eksplozije dvije supernove!

Fotografija vlasništvo Jhona Chumacka.

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Eksplozija jedne super nove sasvim dovoljno uskomeša astronomsku zajednicu i stvori interes javnosti, no trenutačno sa Zemlje imamo priliku vidjeti svjetlost iz čak dvije supernove, jedne u konstelaciji Lava, a druge u konstelaciji Djevice.

Fotografija vlasništvo Jhona Chumacka. Supernova u M95 u Lavu.

17.03.2012., slučajnim promatranjem Marsa kroz relativno mali teleskop, otkrivena je vrlo super-nova u galaktici Messier 95. M95 se trenutačno nalazi jako blizu Marsa i konstelacije Lav, slika koju vidite iznad je napravljena tjedan dana prije otkrića supernove, izjavio je Discover Magazine.

Fotografija vlasništvo Jhona Chumacka. Supernova u M95 u Lavu.

M95 je iznimno interesantna galaktika, u njenom središtu se nalazi nuklearna jezgra za stvaranje zvijezda koja je veličine od nevjerojatnih 2,000 svjetlosnih godina. Ovakav fenomen je vidljiv u većini spiralnih galaktika kao što je i naša galaktika Mliječni Put.

M95 se nalazi u Lavu kao i M96, i zajedno daju ovoj konstelaciji nevjerojatnu čar, izvjestila je ESA.

Supernova u M95 u Lavu.

IAU-CBAT je 17.03.2012. izvijestila da super-nova trenutačno ima magnitudu R13, nju je otkrio J. Skvarc na četiri fotografije ekspozicije od 60 sekunda koje su napravljene na 0.60-m f/3.3 Cichocki teleskopu u opservatoriji Crni Vrh.

Space.com je potvrdio otkriće super-nove 20.03.2012.

Astronomy je objavila nevjerojatne slike super-nove koja je sad potpuno jasna i vidljiva, nevjerojatan je podatak da mi sada promatramo svjetlost eksplozije koja je nastala prije 40 milijuna godina.

Supernova 2012au u Djevici.

No sa Zemlje je trenutačno vidljiva još jedna supernova, pod nazivom 2012au – koja se nalazi u sazviježđu djevice u galaktici NGC 4790, koja trenutačno sjaji magnitudom od 12,5, točnije za 0,5 sjajnija od M95.

Supernova 2012au u galaktici NGC 4790 u konstelaciji Djevica.

Supernova u Djevici je otkrivena 14.03.2012, nju su otkrili amateri astronomi s teleskopom od samo osam inča, ova eksplozija je nastala na mjestu masivnog zvjezdanog giganta i zbog toga je jakost njenog svijetla gotovo istovjetno jakosti svjetla Venere, izjavio je Astrbob.

Snimke obije supernove.

Izgleda da će po astronomskim terminima 2012., biti iznimno zanimljiva godina, s pozornošću ćemo pratiti vijesti na internetu u slučaju da otkrijemo još kakvu supernovu.