MISTERIJE

MISTERIJA DOGONA: Prastara znanja o svemiru ili kriva interpretacija?

Autor: Ljubica Šaran

Naša se civilizacija bazira na tehnološkom razvoju i otkrićima iz znanosti, naročito nakon perioda prve industrijske revolucije. Globalnom kulturom i nekulturom uglavnom prednjače zapadnjački interesi i saznanja, no naši znanstvenici na mnoga pitanja iz prošlosti još uvijek nemaju odgovora i takva pitanja se u javnosti poznaju kao misterije. Jedna od takvih misterija je afrički narod Dogona koji zbunjuju svojim poznavanjem svemira.

Područje naseljeno Dogonima je smeđe boje.

Dogoni su etnička grupa koja obitava uglavnom na centralnom platou države Mali, južno od rijeke Niger, najviše u okolici grada Bandigara.

Broj pripadnika ovog naroda se procjenjuje na otprilike 300,000 ljudi. Dogoni su iznimno poznati po rukotovorinama; drvenim ritualnim maskama, drvenim skulpturama, originalnoj prastaroj plemenskoj arhitekturi i mnogobrojnim festivalima i plesovima.

Ovaj narod je u proteklim vjekovima prošao kroz brojne promjene socijalne organizacije, materijalnih dobrara i vjerovanja no osebujna kultura Dogona je bila i ostala najveća turistička atrakcija Malija.

Nommo – bog riba Dogona.

No ono što Dogone zaista čini posebnim je njihova mitologija. Dogoni vjeruju kako je njihov spiritualni predak i stvaratelj Nommo ili bog riba, biće koje je na Zemlju došlo u svemirskom brodu i koje je njima udahnulo život i dalo znanje. Dogoni su najvećim dijelom animisti i još uvijek i te kako drže do prastarih mitova vezanih za Nommoa i njegovo svemirsko podrijetlo, dok su dvije manje skupine prešle na islam i kršćanstvo.

Dogon ispred muške kuće.

Sama socijalna struktura Dogona je iznimno interesantna, i orijentirana je ka harmoniji koja se reflektira u mnogim njihovim ritualima i svetkovinama u kojima obavezno žene zahvaljuju muškarcima, muškarci zahvaljuju ženama, djeca iskazuju zahvalnost starijima, a stariji prihvaćaju pomaganje mlađima i smatraju ih centrom svoje zajednice. Interesantno je i da Dogoni imaju elaborirani način ponavljanja kojeg ponavljaju sa svakom osobom kojom se sretnu, njima je potpuno uobičajeno da pitaju za sve članove obitelji i da im zažele sve najbolje na kraju pozdrava.

Svako se dogonsko selo smatra uvećanom obitelji, svi se međusobno pomažu i smatraju se ravnopravnima. Svaka dogonska zajednica ima svoga poglavara Hogona čiji je najvažniji savjetnik žena ili žene ako ih ima više. Hogon je i spiritualni lider mjesta i to mora biti najstariji muškarac u zajednici. Nakon što netko postane najstarijim čovjekom u mjestu njega se svejedno bira otvorenim glasanjem i ako se izabere za starješinu mora proći šest mjeseci pokusnog rada i inicijacije, o njemu se tada brine mlada djevica koja čisti i kuha za njega, no preko noći se vraća u svoju kuću, dok se Hogon obavezuje živjeti u celibatu za vrijeme inicijacije. Ako je selo s njim zadovoljno Hogon prima u svoju poglavarsku kuću svoje žene koje se nakon toga o njemu staraju.

Tipični dogonski plesači pod maskama.

Parovi se imaju pravo rastaviti do rađanja prvog djeteta nakon toga se smatra da roditelji imaju obavezu prema djetetu da ostanu skupa, razvod može inicirati muž ili žena i rastaju se jedno od drugoga sa zahvalnošću i bez svađe dijeleći sve što imaju na isti način kako to radi i cijelo selo.

Dogonska vjerovanja su prepuna čudesnih priča i mitova. Sekta Amma vjeruje u boga stvoritelja koji je muškarac i žena. Sigui je najvažnija svetkovina u Dogona koja se događa svakih 60. Godina, slijedeća će biti 2027. godine. Sigui simbolizira smrt prvog pretka, s kojim su ljudi počeli govoriti.

Sekta Lebe poštuje Lebe Seroua, prvo smrtno ljudsko biće, koji je po predanju transformiran u zmiju. Ova se svetkovina obavlja jedanput godišnje i traje tri dana uz ples, muziku i radost kao i u svim drugim dogonskim svetkovinama.

Dogonsko selo sa ženskim žitnicama.

Arhitektura Dogona je zanimljiva kao i ostale dogonske rukotvorine, centralno mjesto u selu zauzimaju muške i ženske žitnice, u kojima se osim poljoprivrednih dobara čuva sve što se smatra vrijedno, žene su ekonomski neovisne i imaju pravo i na svoju osobnu žitnicu koja im služi kao osobni sef ili banka. U dogonskim zajendica nema kriminala niti krađa i Dogoni ne mogu shvatiti kako je nešto tako moguće u stranom svijetu.

Togu, kuće za muškarce.

Togu na su interesantne kuće za muškarce gdje se oni skupljaju za vrijeme najtoplijih perioda kada se polja ne obrađuju. Ove zgrade imaju odličnu prirodnu klimu i u njima je temperatura gotovo uvijek ista jer su im krovovi debeli po četri metra, što služi kao odlična izolacija.

Toguna kuća za žene.

No istu takvu kući imaju i žene koju koriste za vrijeme menstruacije i trudnoće, one tada u tu kuću nose samo najmlađu djecu, a sve ostalo im daje selo. Ova kuća je također mjesto za okupljanje žena uvečer no njene domaćice su žene koje imaju mjesečnicu ili trudnice.

Na koncu obratimo pažnju na najvažniju nepoznanicu iz svijeta Dogona, a to je njihovo kozmičko znanje.

Snimka Siriusa.

Najvažniji element kosmogeneze i kosmologije Dogona je zvijezda Sirius, koju oni nazivaju Po Tolo. Dogoni opisuju svemir kao beskonačno ali ipak mjerljivo mjesto koje sadrži mnogo yalu ulo, odnosno mnogo spiralnih zvjezdanih sistema (galaktika). Prema njihovoj percepciji kosmosa, veći dio kosmosa pripada eksternom zvjezdanom sistemu dok je Zemlja sa svojom okolinom interni zvjezdani sustav.

Piktogram s kojim se opisuje kruženje Sirijusa B oko Sirijusa A, s desne strane vidite znanstvenu grafiku koja je nevjerojatno nalik dogonskom vjerovanju o kretanju Sirijusa.

Dogonsko znanje o Sirijusu je u biti fascinantno bez obzira na osporavanja skeptika, Dogonima je Sirijus najsjajnija zvijezda na nebu – kao što i jeste, oni su znali da Sirijus ima dva kompanjona no da je treći najmanji crveni patuljak koji je majušan kao nebesko zrno, također su znali frekvenciju bljeskanja Siriusa zbog prolaza zvijezda kompanjona u periodu od 50. godina kakav i jeste ciklus kroz koji Sirijus prolazi.

Rendgenska snimka Sirijusa koju je napravila Chandra.

Poznavanju mitologije Dogona umnogome su doprinijeli francuski antropolozi Marcel Griaule i Germaine Dieterlen koji su sa njima proveli 25. godina (od 1931. do 1956). Njih dvojica su izvijestili o dogonskom poznavanju svemirskih objekata koji se, po uobičajenom mišljenju, ne mogu vidjeti golim okom.

Sirijus B, Saturnovi prestenovi, Jupiterovi mjeseci su tada bili poznati Dogonima. Ovo njihovo znanje je predmet kontraverze, Robert Temple u knjizi The Sirius Mistery ga veže za drevne astronaute dok ga skeptici pripisuju europskim kolonizatorima.

Knjiga: The Sirius Mistery.

1976., kada je Temple objavio spomenutu knjigu, nije mogao objasniti sasvim moderno astronomsko znanje ovog plemena, njegova teorija o antičkim astronomima je podiglo dosta prašine, naročito zbog činjenice da zvanična znanost ne priznaje takve opcije i odbija ih kao čiste izmišljotine.

Marcel Griaule je izučavao znanje Dogona cijele 33 godine najviše komunicirajući s mudracima Dogona ili Ogotemmelijima, čiji su zadaci bili da znaju porodične veze iz prošlosti, svu mitologiju i plemensko znanje, Dogoni nisu vjerovali pisanom jeziku – osim jednostavnih piktograma koji su više bili podsjetnici jer je jedan znak nosio dugačke poruke – zbog toga su imali živuće biblioteke, Marcel Griaule je s čuđenjem provjeravao njihovo znanje i često ih pitao iste stvari, oni su od riječi do riječi ponavljali odgovore ponekad ih recitirajući po nekoliko sati.

Marcel Griaule je zapisivao dogonska predanja 33. godine.

Noah Brosch je u knjizi Sirius Matters špekulirao da su Dogoni vjerojatno došli u doticaj s ekspedicijom koju je vodio Henri Alexandre Deslandres koji je izučavao solarnu eklipsu 16.04.1893. te da im je on prenio svoja astronomska znanja, što je u biti jako klimavo objašnjenje koje baš ne drži vodu jer Dogoni tvrde da su znanje dobili od svog boga ribe Nommoa koji ih je posjetio desetke tisuća godina prije nego li su vidjeli bijelce na svojoj zemlji. Osim toga Ogotemmeliji pamte čak i godine kada su ih posjećivali kršćanski i islamski propovjednici, zaista je čudno da se ne bi sjetili nekoga tko im je prenio znanje.

Kozmičko jaje s piktogramima koje su Marcelu Griauleu objasnili Ogotemmeliji.

James Clifford je smatrao kako je Griaule tražio priče iz folklora i to u plemenima koja su ostala na animističkoj originalnoj religiji, a naročito plemena koja su imala malo doticaja s bijelcima jer su takva izgubila najviše od svoje tradicjie, Clifford drži da je Griaule bio ozbiljan i detaljan istražitelj koji ničemu nije prilazio olako niti ga je bilo lako zadiviti s ičim.

Na koncu bih citirala riječi Jamesa Oberga koji je rekao sljedeće:

Temple nam je ponudio rješenje koje mi nismo u stanju prihvatiti, no on je jasno stavio do znanja da se dogonski mitovi mogu staviti na kušnju koje jedino vrijeme može riješiti. Ako se kojim slučajem u budućnosti otkrije Sirius C, ako ta zvijezda slučajno bude crveni patuljak kako su ga opisali Dogoni, tada možemo zaključiti da su dogonske informacije u potpunosti istinite.“

Hogon – poglavar dogonskog sela.

Oberg na kraju kaže:

„Kladim se da takva zvijezda nikada neće biti otkrivena.“

No 1995. gravitacijske studije su pokazale da je zaista moguće da oko Siriusa A orbitira mala ugasla zvijezda (Sirijus C), crveni patuljak ili smeđi patuljak i to s orbitom od šest godina. Zadnje studije su tu mogućnost proglasile vrlo malom no nisu je isključile, naročito zbog toga što su ispitali tek mali prostor oko Siriusa A, radijusa od 5AU (Astronomic Unit – udaljenost od Zemlje do Sunca koja iznosi:  149.597.870,7 kilometara).

Dogonsko selo s muškim žitnicama.

Misterija Dogona još uvijek nije riješena, pitanje je i kada će biti, nisam sigurna da će zvanična znanost uopće biti u stanju prihvatiti napredno znanje plemena koje izgleda kao da se zaustavilo u vremenu, sigurna sam da čak i ako bi se u dogledno vrijeme otkrio Sirius C, čak i ako bi bio crveni patuljak, bojim se da bi dogonske misterije svi nastavili ignorirati baš kao što to radimo već gotovo cijelo stolijeće.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Dogon

Sirius

Dogon People

Marcel Griaule

The Dogon, the Nommos and Sirius B

Dogon and Sirius

The Sirius Mystery