SVIJET POD LUPOM

Mogu li hakeri razviti kompjuterski virus koji će zaraziti ljudski um?

Slika je vlasništvo J. Craig Venter instituta

Prevela i uredila: Maja Jakšić

Matrix World

Daily Mail

Polje ‘sintetičke biologije’ još je u povojima, no po prvi put prošle godine, milijarder i poduzetnik, biolog Dr. Craig Venter je stvorio “umjetni život” i taj oblik života nazvao:  Synthia. Stručnjaci koji rade na tom polju vjeruju da je  ekspertiza ubrzala prirodnu evoluciju za faktor od milijun godina, no neki upozoravaju da bi sintetička biologija mogla izmaknuti kontroli.

Andrew Hessel sa Sveučilišta Singularity na NASA-inom istraživačkom kampusu, navodi da bi to moglo dovesti do svijeta u kojem bi hakeri mogli stvarati viruse ili bakterije za kontrolu nad ljudskim umom.

On također vjeruje da je genetski inženjering sljedeća granica kompjuterske tehnike.

Svoju tezu potkrepljuje izjavama: “Ovo je jedna od najmoćnijih tehnologija na svijetu; sintetička biologija znači kreiranje života.” “Moj je stav da su stanice živi kompjutori, a  DNA je programski jezik.” “Želim vidjeti život programiran i koristan za rješavanje globalnih izazova, tako da čovječanstvo može postići održiv odnos unutar biosfere “, dodao je. “To raste brzo i rast će brže od računalnih tehnologija. ”

Dr. Craig Venter
Hessel predviđa svijet u kojem možemo “ispisati” DNA, pa čak je i dekodirati . Ali u govoru na tehnološkoj konferenciji TXM, upozorio je da virusi i bakterije šalju  kemikalije u ljudski mozak, i mogu biti iskorištene da utječu, ili da kontroliraju domaćina.

Doslovce, projektirani virus ubrizgan u ‘domaćina’ u obliku cjepiva, može se koristiti za kontrolu ponašanja. Hessel upozorava da ćemo morati naučiti kako izvršiti protunapad protiv takvog oružja.

Virusi i bakterije imaju kemijski odnos sa svojim ljudskim domaćinima; hrane nas kemikalijama. Projektirani virus bi mogao, u teoriji, hraniti nas kemikalijama koje utječu na naše ponašanje.

Sigurnosni stručnjak Marc Goodman je rekao: “Sintetička biologija će dovesti do novih oblika bioterorizma “, i dodao: ” Bio-kriminal danas je srodan kompjuterskom zločinu u ranim osamdesetima. Malo pojedinaca priznaje da postoji problem – ali on raste eksponencijalno.”

Kad je Craig Venter ‘stvorio život’ prošle godine dodavajući sintetički DNA bakterijskoj stanici, profesor i etičar Julian Savulescu s Oxfordskog sveučilišta je rekao:
“Venter je uz škripanje otvorio najdublja vrata u ljudskoj povijesti, potencijalno vireći u njenu sudbinu. To bi se moglo iskoristiti u budućnosti da se napravi najsnažnije biološko oružje koje možete zamisliti. Izazov je jesti voće bez crva. “

Hessel je, međutim, uglavnom optimističan po pitanju budućnosti sintetičke biologije.

Znanstvenik, koji je napravio vazektomiju jer nije nikada vjerovao procesu prirodne reprodukcije, kaže:  “Napravit ćemo sintetičke genome, da budu ljudski genomi. Taj postupak će učiniti da klonirano izgleda kao organsko i nakon toga će nam  ljudska reprodukcija izgledati čudno. ”

Blogerica Computer Worlda, Darlene Storm kaže:  “Znam ljude koji ne mogu održavati ni vlastita računala da budu zaštićena i ažurirana. Pitam se hoće li postati više sigurnosno osviješteni kad bi hakiranje moglo postati smrtonosno?”