PONERIZACIJA DRUŠTVA

Apel liječnika: Preopasno je za desetogodišnjakinje da rađaju djecu!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Live Science

Nedavno je desetogodišnja djevojčica u Kolumbiji rodila dijete uz pomoć carskog reza, s time je postala jedna od najmlađih mama u svijetu. Iako se djevojčica sada polako oporavlja od traume, njen slučaj i te kako naglašava opasnost od trudnoća koje nastaju prije punoljetnosti. Zbog ovakvog i sličnih slučajeva liječnici su napisali javni apel o opasnostima ovakvih trudnoća.

„Niti jedna desetogodišnjakinja, bilo gdje na svijetu, ne bi trebala rađati,“ rekao je profesor  ginekologije i postnatalne medicine dr. Lewis Wall sa Sveučilišta Washington i medicinskog fakulteta u St. Louisu.

Prema izvješću Good Morning America, desetogodišnjakinja iz plemena Wayuu u Manauru u Kolumbiji je rodila bebu od 2,26 kilograma. Starost oca nije poznata, ali kolumbijska policija ne može podnijeti tužbu jer se ovo pleme ne nalazi pod njihovim ovlastima.

Wall je rekao da su također sasvim jasne i psihičke posljedice koje se događaju djevojčicama koje su postale mame kao desetogodišnjakinje.

Svaka desetogodišnjakinja koja postane mama je u biti jako zlostavljana, u to ne treba ni sumnjat, dodao je Wall.

Djevojčice od 10., 11. i 12. godina nisu ni izbliza spremne biti mame, no osim psihičkih rizika tu su i jako veliki fizički rizici.

„Beba kroz placentu i pupkovinu uzima hranjive tvari od mame, to znači da fetus u razvoju od buduće majke uzima i velike količine kalcija, najveći problemi nastaju kada djevojčica – trudnica mora održavati i stvarati fetus, a sama je još uvijek u razvoju,“ rekla je ginekologinja i doktorica prenatalne i postnatalne medicine Sherry Thomas ginekolog u Mission Community Hospitalu u Panorama Cityju.

Trudnoća kod maloljetnica stavlja ogromni stres na kardio-vaskularni sustav, otkriva Wall.

Moramo zapamtiti da se u vrijeme trudnoće krvotok u ženi poveća za 50%, točnije trudnice imaju 50% više krvi u tijelu od žena koje nisu trudne.

No najveći je rizik u zdjeličnoj opni. Djevojčice mogu dobiti mjesečnicu čak i od devet godina starosti, iako je prosjek 12 – 13 godina. Neke studije sugeriraju kako prve mjesečnice uopće nisu prave mjesečnice već više curenje ili lagani iscjedak, no takve studije nisu konačne.

Samo zato ako djevojčica ostane trudna to uopće ne znači da je to za nju sigurno, a kamo li sam porod djeteta.

Kod djevojčica zdjelične kosti se još nisu potpuno razvile i ostanu nerazvijene sve do 18. -19. hodine, što znači da djevojčice ne mogu sigurno roditi bebu kroz rodni kanal.

Wall je na to zgroženo dodao, nakon što je pomagao djevojčicama koje su ostale trudne po Africi i drugim nerazvijenim dijelovima svijeta, „Rezultati takvih poroda su grozni, mnoge od njih umru na porodu. Ni njihove bebe često ne prežive sam porod.“

Žene i djevojčice, ako prežive trudnoću i porod kao maloljetnice, često razvijaju gnojne fistule – koje su u stvari rupe nastale od propalog tkiva i krvi između vaginalnog zida i rektuma ili mokraćnog mjehura. Kada se beba probija nerazvijenim rodnim kanalom ona zaglavi na dijelu puta unutar zdjeličnih kostiju, tada beba svojom glavom podere veliki dio mekanog tkiva majke, sve tkivo koje se tada podere, umire i stvaraju se rupe. Tada urin i fekalije cure kroz rupu i van iz vagine. Žene sa fistulama se često odbacuju, od njih se muškarci razvode i proganjaju se iz zajednica. Što su žene mlađe kad ostanu trudne to je veći rizik.

Što je mlađa trudnica i mama, viša će nastati trauma, jer je zdjelična opna nedovoljno razvijena, zato je mlada Kolumbijka iznimno sretna što je imala mogućnost roditi dijete carskim rezom, rekla je Thomas.

„Rast i razvoj se usporava nakon dobivanja prve mjesečnice, tako da će sve djevojčice, ako tada ostanu trudne, najvjerojatnije ostati sitne i nerazvijene s iznimno uskim zdjelicama,“ rekao je Wall.

Ako se prva mjesečnica pojavi rano, to je dodatni rizik da se djevojčica neće do kraja razviti, takve osobe imaju veći rizik u trudnoćama i to na duže vrijeme, dodao je Wall.

„Srce mi se slama zbog ovakvih slučajeva, užasno je kada vidite da djevojčice ostaju trudne i da rađaju djecu,“ zaključila je Thomas.

Komentar Matrix Worlda:

Zahvalni smo liječnicima Thomas i Wall na ovakvim informacijama, jer do javnosti dospijeva jako malo ovakvih informacija, u društvu koje je zaluđeno pornografijom i seksualnošću, gotovo nitko ne obraća pažnju na zlostavljanje i pedofiliju. Djevojčice koje ostanu tako rano trudne su seksualno zlostavljanje i silovane i ugroženo im je psihičko i fizičko zdravlje i ni jedan religijski, plemenski ili bilo koji drugi zakon ne može opravdati tako nešto.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.