MISTERIJE

Misterij figure astronauta uklesanog na pročelju katedrale u Salamanci

Autor: Ljubica Šaran

Mjesecima dobivamo zahtjeve za rješenjem zagonetke kako je astronaut završio na pročelju katedrale u Salamnaci u Španjolskoj iako je katedrala građena između 1102.-1513.

Fotografije modernog astronauta na španjolskoj katedrali kruže internetom i društvenim mrežama više od desetljeća. Astronaut iz Salamanke je postao misterij o kojemu se raspravlja na mnogim forumima i o kojemu se piše na brojnim stranicama koje za tematiku imaju zagonetke iz prošlosti.

Predivna katedrala u Salamanci.

Neki su pak zaključili da na uresima katedrale možemo pronaći mnoge druge moderne prikaze koje svakako nisu postojale u srednjem vijeku.

Puno je ljudi zaključilo kako su fotografije najpoznatijeg malenog klesanog astronauta samo dobro napravljena obmana urađena u Photoshopu, no to nije istina.

Drugi pak smatraju kako je ovaj astronaut čudo jer ko je u vrijeme mračnog srednjeg vijeka znalo o astronautima, no nitko se nije potrudio provjeriti kada je astronaut napravljen i je li nastao u isto vrijeme kada i sama katedrala.

Astronaut zajedno s ostalim modernim uresima je napravljen tijekom restauracije katedrale 1992. godine. Osoba odgovorna za njegovo postojanje je kipar i restaurator Jeronimo Garcia koji je smatrao da je astronaut sasvim prikladan simbol XX vijeka i tehničkog napretka koji nam je omogućio istraživanje svemira.

Prema tradiciji španjolskih klesara i graditelja katedrala, običaj je da se na njima ostavi simboličan prikaz vremena u kojem su radovi održavani.

Dakle potpuna je neistina da se radi o misteriji iz mračnog srednjeg vijeka.

Reference:

Astronaut Carving on Salamanca Cathedral Wall

New Cathedral, Salamanca

The Astronaut of Salamanca