TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici stvorili umjetnu DNK

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici su stvorili umjetni genetički materijal koji može memorirati podatke i koji bi s vremenom mogao evolvirati u materijal sličan DNK – znanstvena zajednica smatra da će ovo otkriće unaprijediti istraživanja u medicini, bio-tehnologiji, te da će dodatno objasniti kako su stvorene prve molekule prije nekoliko milijardi godina.

Kreacija alternativne DNK bi omogućila znanstvenicima da stvore nove forme života u laboratoriji, no takve neoprezne igrarije bi mogle dovesti i do nepoželjnih rezultata, jer je danas običaj da se bezglavo hrli u nova saznanja bez obzira na posljedice.

Istraživači iz MRC laboratorije za molekularnu biologiju u Cambridgeu su uz pomoć kemijskih procedura od DNK i RNK – molekularnih tvorca svega života na planeti – stvorili šest alternativnih genetskih polimera koji se nazivaju XNA-ovi.

U tom procesu stvaranja XNA se zamjenjuje deoksiriboza i riboza (D i R u skraćenicama DNK i RNK) s drugim molekulama. Otkriveno je da XNA može formirati duple helikse s DNK koji su stabilniji od prirodnog genetičkog materijala.

Šest različitih varijacija polimera XNA, uz poznatu prirodnu konstrukciju DNA ili DNK.

Ovaj tim znanstvenika je u žurnalu Science objasno kako su pokrenuli jedan od XNA da se zalijepi za protein, ova mogućnost bi mogla poslužiti za liječenje ili bi čak mogli preuzeti ulogu antitijela, no ne možemo se oteti dojmu da bi manje etični znanstvenici mogli isto tako od XNA stvoriti novi način eliminiranja neprijatelja.

Philipp Holliger, jedan od vođa tima i koautora studije u kojem je otkrivena XNA, smatra da bi se dvije najsnažnije odlike života; naslijeđe i evolucija mogle uspješno prenijeti i na umjetni genetički materijal.

Holliger je izjavio: „Ne postoji veća važnost za zdravu individuu od funkcionalne DNK i RNK, no nevjerojatno je da smo mi otkrili način na koji se podaci iz DNK i RNK mogu prenositi i uz pomoć umjetnih tvorevina.“

Vitor Pinheiro, koautor studije, je rekao da bi njihovo otkriće moglo pomoći u odgonetanju kako je DNK i RNK postala toliko važna za evoluciju života, i možda bi XNA čak mogla pomoći u potrazi za vanzemaljskim životom.

Pinheiro je dodao: „Ako genetički sustavi ne moraju biti bazirani na DNK i RNK, što onda definira život? Kako tražiti druge znakove života?

Gerald Joice s Istraživačkog Instituta La Jolla u Kaliforniji je izjavio da je studija vjesnik sintetičke genetike, s mogućim implikacijama u egzobiologiji, bio-tehnologiji i najvažnije od svega u razumijevanju nastanka života.

On je dodao: „Konstrukcija genetičkih sustava baziranih na alternativnim kemijskim platformama mogu pomoći u sintezi novih formi života.“

I drugi znanstvenici već sada pomišljaju o takvim pothvatima, najglasniji je tim s instituta J. Craig Venter u Marylandu, oni se nadaju da će uz pomoć XNA stvoriti potpuno nove sintetičke forme života, umjesto uz pomoć konvencionalnog korištenja DNK s kojim su se do sada bavili.

Gerald Joyce je jedini jasno dao do znanja da istraživanja sintetičke genetike kriju svakakve potencijalne opasnosti. Za sad nitko od njegovih kolega nije podijelio Joycevu zabrinutost u brzopletom i preuranjenom prčkanju po sintetičkoj genetici iako smo daleko od shvaćanja naše vlastite genetike jer zvanična znanost većinu ljudske genetike smatramo „junk DNA“ ili „Otpad DNK.“

S pravom se pitam igraju li se ovi znanstvenici s vatrom koja bi sve mogla opeći?

Reference:

 Synthetic DNA Created, Evolves on Its Own

DNA alternative created by scientists

Synthetic XNA molecules can evolve and store genetic information, just like DNA