MISTERIJE

Je li sonarom snimljeno zmijoliko biće u Loch Nessu?

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Mail Online

„Čudovište“ iz Loch Nessa je jedna od najvećih misterija današnjice. Legenda o njegovom postojanju je privlačila istraživače kroz mnoge generacije. Do sada smo mogli čuti i vidjeti mnoga nagađanja, glasine i fotografije o čudovištu koje živi ispod površine najpoznatijeg škotskog jezera.

Fotografija vlasništvo BNPS.CO.UK.

No zahvaljujući najnovijim snimkama, vrlo je moguće da nagađanja o „zmijolikom“ biću u jezeru uopće nisu nagađanja već ozbiljna mogućnost s kojom će misterija konačno biti razriješena.

Snimka sonara pokazuje veliko neidentificirano biće duboko pod površinom jezera, ovu snimku je napravio kapetan Markus Atkinson.

Misteriozno biće je snimljeno na dubini od 23 metra i imalo je debljinu od barem metar i pol.

Sonar turističkog broda gospodina Atkinsona je snimao područje Loch Nessa direktno ispod broda, s odazivom sonara od četiri snimke po sekundi.

Ova slike su nastale kada se brod nalazio na području zaljeva Urquhart, nepoznato biće je pratilo brod više od dvije minute.

Atkinsonov sonar je stvorio horizontalni šum koji nije indikacija koliko je biće dugačko, no drugi istraživači su naveli kako je ovaj snimak mogao pokazivati obris tuljana, no ne izostavljaju mogućnost da je konačno snimljeno čudovište iz Loch Nessa.

Nakon što je opazio neobične snimke na sonaru, Atkinson je mobitelom snimio prikaz sonara, s ovim snimkama je osigurao prvu nagradu u ovogodišnjem natjecanju najbolje snimke Nessija koju dodjeljuje publikacijska kompanija William Gill.

Fotografija vlasništvo BNPS.CO.UK.

Markus Atkinson je 43. godine star pomorac iz Fort Augustusa u škotskim gorju, on je skromno izjavio:

U trenutku kada sam prevozio grupu turista u zaljev Urquhart da bi obišli istoimeni dvorac, primijetio sam neobičan snimak na sonaru koji se pojavio nakon pet minuta vožnje. Objekt je postajao sve veći i veći i ja sam pomislio, dovraga ovo moram slikati svojim mobitelom. Ne postoji ništa tako veliko u Loch Nessu, meni je snimka nalikovala na nekakvo dugačko zmijoliko biće, to je zaista nevjerojatno. Ne možete falsificirati snimku sonara. Ja nikada nisam snimio nešto slično kada bih naišao na jato riba. Meni taj objekt ima zaista bizaran izgled, snimke sam pokazao ostalim kapetanima nitko od nas ne zna što je sonar zapravo snimio.

Fotografija vlasništvo BNPS.CO.UK.

Steve Feltham, 49. godina star lovac na Nessi je izjavio sljedeće:

Ne postoji životinja u Loch Nessu koja je toliko velika, najveća životinje koje se nalaze u jezeru su tuljani ali one nisu ni blizu toliko dugačke i debele, ništa ne mogu usporediti s ovom snimkom. Također je nemoguće da se radi o nekoj velikoj ribi, jer ne postoji ni jedna riba u jezeru na 23 dubine koja je izbliza toliko dugačka. Ovo je najbolja snimka koju sam vidio godinama no one su se obično pokazivale lažnima ili su se pronalazila sasvim prozaična objašnjenja. Ova slika će mi pomoći da nastavim tragati za Nessi narednih dvadeset godina.

Fotografija vlasništvo Cascade Bews. Prikaz misterioznih grba trenutak pred nestankom ispod površine Loch Nessa.

No oceanografi smatraju kako je ova snimka mogla pokazivati naslagu algi u vodi jezera.

Dr. Simon Boxall, znameniti član Nacionalnog oceanografskog centra u Southhamptonu je rekao:

Ovo nije ‘snapshot’, već snimka objekt koji se miče, dakle uopće ne mora biti slika jednog bića ako se masa pomjera ili ako brod polako plovi. Po meni snimke pokazuju cvjetanje algi i zooplanktona u jezeru. Zooplankton živi na plovama algi i reflektira zvučne signale iz sonara i tako stvara eho koji sonar zabilježava. Takve snimke obično stvaraju linearne prikaze, baš kao što imamo priliku vidjeti na Atkinsonovim snimkama. Ovo čudovište je stvoreno od milijuna sićušnih životinja i bića i oni su osnova hranidbenog lanca u Loch Nessu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.