TEHNOLOGIJA I ZNANOST

ZABORAVITE NA GLOBALNO ZATOPLJENJE: Znanstvenici otkrili kako glečeri u Aziji rastu!

Fotografija vlasništvo EPA.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online, 2012 Indy Info

Fotografije francuskog satelita, koji prati kretanja i stanje glečera, su otkrile kako su glečeri na zapadnim obroncima Himalaja narasli u zadnjih deset godina.

Glečeri koji neprestano rastu se nalaze u predjelu Karakoram koji se nalazi na granici između Pakistana, Indije i Kine, na toj istoj lokaciji se nalazi i drugi najveći planinski vrh koji je naziva K2.

Ovo neočekivano otkriće je potpuno zbunilo znanstvenike kojima je poznato da se glečeri u ostatku svijeta smanjuju.

Francuski tim znanstvenika iz Nacionalnog Instituta za Znanstvena Istraživanja Sveučilišta iz Greneobla se morao osloniti na mjerenja satelita jer je ta regija u potpunosti nedostupna za istraživanja na tlu.

Oni su usporedili snimke iz 1999. i 2008. godine s ovima iz 2012. Kako bi ustanovili da su se glečeri povećali u svim pravcima na svojim obodima. Oni su izračunali da se glečeri u ovoj regiji povećavaju za 0,11 do 0,22 metra na godinu.

Znanstvenici ne mogu odgovoriti zašto ovi glečeri ne prate globalni trend – no poznato im je da u ekstremno hladnim regijama kao što je i sam Karakorum, klimatske promjene stvaraju dodatne padaline i stvaranje leda tako da je to najvjerojatniji uzrok rasta glečera.

Voditeljica ove studije Julie Gardelle je izjavila BBC-ju slijedeće: „Ne znamo pravi razlog za rast glečera. Trenutačno vjerujemo kako se to događa zbog specifične regionalne klime koju ima Karakorum, u tom istom predjelu smo otkrili povećan broj padalina za vrijeme zime, no za sve ostalo je još uvijek obično nagađanje.“

Stephan Harrison, pomoćni profesor na Sveučilišti Exeter je rekao kako je najnovija studija pokazala iznimnu osjetljivost globalne klime i kako glečeri reagiraju na njene promjene.

Glečeri Karakoruma su jedinstveni i zbog činjenice da su prekriveni slojem krhotina stijena, što pokazuje da su se miješali periodi topljenja i leđenja u glečeru kao i sama klima.

Harrison je izjavio kako glečeri veliku količinu novog snijega i leda dobivaju uz pomoć lavina s okolnih planina.

„Sveukupno gledajući, utjecaj odleđivanja glečera ne bi značajnije utjecao na povećanje razine mora, točnije to povećanje bi bilo jedva osjetno, no mi još uvijek moramo naučiti puno toga o ponašanju glečera i kako oni točno utječu na globalno zatopljenje.“

Ovaj nalaz je dobrodošla promjena u sveopćem globalnom trendu i brzom nestajanju glečera.

Znanstveno istraživanje glečera na ostalom dijelu glečera Himalaja je pokazalo da su se od 1980. do sada glečeri prepolovili, oni su glavni izvor vode za 1,3 milijarde ljudi u gusto naseljenim regijama Azije.