TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kod biljke mesožderke pronađeno podzemno lišće koje jede crve

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

LiveScience

Znanstvenici su otkrili ljepljivo podzemno lišće koje pomaže brazilskoj biljci da ulovi i probavi crve. To je do sada bio nepoznat način hvatanja žrtvi kod biljaka mesožderki.

U tropskim savanama Brazila, područjima bogatim bioraznolikošću i gdje postoji velika potreba za njihovim očuvanjem, pronađena je rijetka biljka naziva philcoxia minensis. Kao što je i očekivano, neki od njezinih milimetar širokih listova rastu iznad zemlje, ali većina njezinih majušnih, ljepljivih listova se nalaze ispod površine plitkog bijelog pijeska na kojem ona raste.

Obično o listovima razmišljamo samo kao o fotosintetičkim organima, tako da se na prvi pogled čini čudnim da bi biljka položila svoje listove pod zemlju gdje se nalazi manje sunčeve svjetlosti, rekao je istraživač Rafael Silva Oliveira, biljni ekolog s Državnog Capinas Sveučilišta u Brazilu. Zbog čega bi evolucija preferirala postojanost ove, kako se čini, nepovoljne osobine?

Istraživači su posumnjali da je misteriozno podzemno lišće philcoxie minensis i njezinih rođaka korišteno kako bi se uhvatile životinje. One dijele mnoge osobine s već poznatim biljkama mesožderkama – na primjer, venera muholovka posjeduje lišće prekriveno žlijezdama sa stabljikama koje strše, a koje biljci pomažu otkriti plijen. Baš poput p. minensis, i venera muholovka također obitava u hranidbeno siromašnim područjima, zbog čega vjerojatno traže plijen na prvome mjestu.

Philcoxia minensis ima listove koji se nalaze iznad zemlje (B), ali većina se nalazi ispod površine (C i D)

Kako bi saznali je li philcoxia minensis mesožderka, znanstvenici su proveli pokus kako bi vidjeli može li ona probaviti i apsorbirati hranjive tvari mnogih nematoda, također zvanih oblići, koji obično završe zarobljeni među njezinim ljepljivim podzemnim listovima. Hranili su biljku nematodima ispunjenim izotopom nitrogena-15, atomima koji imaju jedan atom više od uobičajenog nitrogena-14. Vremenom su znanstvenici u laboratorijskoj postavi postavili ove Caenorhabditis elegans crve na površinu podzemnih listova biljki.

Kemijska je analiza listova, koji su bili prekriveni nematodima, otkrila popriličan iznos nitrogena-15, što ukazuje na to da se biljka slomila i apsorbirala crve. Lišće je također posjedovalo aktivnost probavnih enzima koja je slična onima viđenim kod već poznatih biljaka mesožderki ukazujući na to da se crvi nisu prirodno raspali. Istraživači nagađaju da su listovi zarobili crve i onda izlučili enzime koji su probavili crve.

Ova novootkrivena strategija ukazuje da su „mesožderke možda nezavisno evoluirale više puta nego što se to prethodno mislilo,“ rekao je Oliveira za LiveScience.

Venera muholovka odbacuje ostatke

Osobno smatram da su ovi nalazi također proširili našu percepciju o biljkama, dodao je Oliveira. Možda se nekim ljudima one čine dosadnima jer se ne kreću ili jer aktivno ne love svoju hranu, ali one su, umjesto toga, razvile veliki broj zapanjujućih rješenja kako bi rješile uobičajene probleme, kao što je nedostatak dostupnih hranjivih tvari ili vode. Većinu vremena ovi fascinantni procesi pribavljanja hranjivih tvari su zagonetni i odvijaju se skriveno od naših pogleda.

Znanstvenici su 9. siječnja u Postupcima nacionalne akademije znanosti (Proceedings of the National Academy of Sciences) na internetu objavili svoja otkrića.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.