BISERI

Tragikomična strana patokracije: Barack Obama

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nevjerojatno je kakve persone postaju predsjednici SAD-a. Na primjeru Billa Clintona i Georga Busha mlađega vidjeli smo da predsjednici SAD-a imaju iznimnu sposobnost trabunjanja svakakvih gluposti, pogledajmo je li Obama imalo bolji.

Barack Hussein Obama, Jr. rođen u Honolulu na Havajima, 4. kolovoza 1961., američki političar (pripadnik Demokratske stranke), predsjednik SAD-a, na dužnosti od 20. siječnja 2009. godine. Bivši senator države Illinois i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009. godine zbog zalaganja za nuklearno razoružanje. Ne znam bi li plakala ili se smijala zbog ove dodjele Nobelove nagrade.

Obama je prvi afroamerički predsjednik SAD-a, a u svom mandatu je bio i jedini afroamerički senator i tek peti u povijesti SAD-a.

Kada je započela politička utrka u kojoj je sudjelovao ovaj mladi afro-amerikanac s muslimanskim imenom, SAD-om je vladala fama o njegovim moćima, poštenju, promjenama koje će donijeti, novinari su ga proglašavali čudotvorcem, narod ga je obožavao, političari su njemu govorili s respektom, svijet se nadao da će s eventualnim dolaskom afro-amerikanca muslimana na vlast Amerika postati preporođena, no umjesto blagodati i preporoda za vrijeme Obamine vladavine dobili smo još veću globalnu krizu, produbljenje internacionalnih sukoba u kojima sudjeluje SAD i Obama je ozakonio i potpisao katastrofičan zakon o obrambenoj autorizaciji s čim je demokracija – de jure i de facto – nestala iz SAD-a.

No ako mislite da su govorničke sposobnosti ovog predsjednika bolje od prethodnika o kojima smo već pisali, moram vas razočarati, Obama je također imao tragi-komične gafove, lapsuse i pred kamerama je lupetao svakakve gluposti. Evo nekih primjera.

Predsjednik Bush je želio da izvozimo u svijet američku demokraciju, tako mi boga vidim da to djeluje.

O tome smo pričali jučer, želim bušiti ovdje, želim bušiti sada. Nemam pojam gdje je on (John McCain) stajao. Mislim da je gradio negdje. (Nije prevoditeljska greška.)

Oh, to moj telefon drnda. Ne želim da mislite kako postajem svjež ili nešto tako. (Nije prevoditeljska greška.)

Kažu da trebam više iskustva, kažu da trebam biti kuhaniji. Kažu da: „Trebamo izgorjeti sve nade s njim – kao i mi – i da će tek tada biti spreman.“ (Nije prevoditeljska greška.)

Tri riječi – potpredsjednik Oprah. (Nije prevoditeljska greška.)

Nemam što skrivati, uživam u onome što jesam. Neću se mijenjati samo zato što je Halloween – Noć Vještica.

Slušajte, kad sam bio dijete, često sam inhalirao, u tome je bit svega.

Istina, brinem se o tvojoj hiperaktivnosti (John Stewart), jedina osoba koja je hiperaktivnija od tebe sam ja.

Ne želim da me pozovu na obiteljski lov. (Govorio je o lovu u kojem je Dick Cheney gotovo ubio daljeg rođaka kada ga je upucao.)

Bilo je to kao da su me ispucali iz topa, bio sam toliko pod svjetlom medija da Paris Hilton izgleda kao pustinjak.

Pokušavam svima objasniti kako se to danas radi, prvo bude invazija nakon toga dođu milijarde dolara pomoći.

Svi su mi rekli kako ne mogu pobijediti s ovakvim prezimenom, no zato su me i izglasali.

Jasno mi je da sad može biti samo sve gore, zato večeras dajem ostavku u senatu. (Rekao je Obama za vrijeme ostavke u senatu, i u početku predsjedničke utrke.)

Kada razmišljam s liderima, to je kao munja bez obzira je li u Europi ili Aziji. (Nije prevoditeljska greška.)

Mi smo zemlja koja pravi internacionalnu željeznicu.

Ne želimo gurati financijsku reformu jer smo uživali u uspjehu koji nismo zaslužili. Mislim da ste već zaradili dovoljno novca.

Dio američkog sna je da napravite dobar proizvod i da ga gurate na tržište da bi osigurali dobru uslugu. (Nije prevoditeljska greška.)

Jedan takav prevoditelj je bio podrijetlom s Haitija, on je načinio odličan posao kao i naše žene i muškarci u uniformi – kao naši mrtvaci. (Corpse men – mrtvaci,umjesto Corpsman – vojnici).

Srednji Istok je očigledno problem koji je harao regijom vjekovima. (Nije prevoditeljska greška.)

UPS i FedEx rade odlično, s poštom imate problema jer s njom upravlja vlada. (Nije prevoditeljska greška.)

Policija Cambridgea je postupila glupo.

Reforme koje ćemo mi donijeti će dovesti do većeg natjecanja, izbora i razlika u našem zdravstvenom sustavu.

Važno je vidimo da se naše razlike s Europom ne razlikuju od razlika s našim senatom. Tu je puno „ja ne znam“ stvari kada pričate s Austrijancima i njihovom automobilskom industrijom. (Brka Austrijance i Nijemce.)

Ne ne ne, ja sam vježbao, napuhao sam ih 129, k’o da sam išao na specijalne Olimpijske igre.

Nisam želio postati kao Nancy Reagan i raditi kakve seanse. (Poslije se Obama ispričao Nancy Reagan.)

Mislim kada oko sebe širite bogatstvo da je to dobro za svakoga.

Ono što ja pretpostavljam da McCain nije govorio o mojoj vjeri – islamu.

Da budem sasvim jasan Izrael je veliki i moćan prijatelj Izraelaca.

Posjetio sam 57 saveznih država, mislim da mi je ostala još jedna da je posjetim. (Tužno je da predsjednik ne zna koliko ima saveznih država i zemlji u kojoj predsjedava.)

Ma dajte molim vas, pa već sam vam odgovorio na jedno osam pitanja.

Ma ne bi neka baka bila rasista, ako je bijela, ona bi samo reagirala na nekoga koga poznaje i reagirala bi kao tipična bijelkinja, i ta reakcija bi ponekad išla krivo u našem društvu, to je u samoj prirodi rase našeg društva. (Nije prevoditeljska greška.)

Fotografija vlasništvo Reutersa.

Hillary (Clinton) izgledaš dovoljno dobro da bi se sviđala ljudima.

U slučaju ako niste čuli, ovaj tjedan se dogodila tragedija u Kanzasu, umrlo je deset tisuća ljudi – cijeli je grad uništen u kojemu je poginulo 12 ljudi. (Nije prevoditeljska greška.)

Citate na engleskom jeziku pogledajte: ovdje, ovdje i ovdje.