MISTERIJE

Otkriven potpuno pravilan četvrtasti monolit na Marsu!!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

S Marsa nam decenijama dolaze fotografije koje pobuđuju izniman interes javnosti. Zadnja serija takvih fotografija je rasplamsala debate o našem svemirskom susjedu jer se ne mogu objasniti konvencionalnom egzogeologijom.

Fotografija vlasništvo NASA/JPL-a i Sveučilišta Arizona. Monolit na Marsu.

Istraživači amateri su otkrili na NASA-inim fotografijama crvene planete prikaz objekta nepoznatog podrijetla s perfektnim četvrtastim izgledom i ravnim rubovima. Ova uspravna struktura nalikuje monolitima koje imamo prilike vidjeti razbacane posvuda po Zemlji, dok ga je zajednica ljubitelja misterija na internetu usporedila s monolitom iz filma naučne fantastike Stanleya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru.

Ovaj objekt je prvi put snimljen 2009., od strane HiRISE kamere visoke razlučivosti koja se nalazi na letjelici koja nosi naziv: Mars Reconnaissance Orbiter.

Na internetu se najčešće postavlja pitanje, je li ova struktura umjetna ili je tek čudo prirode? Ako je umjetna tvorevina kako je dospjela na Mars i tko je tamo postavio?

Prema mišljenju Jonathana Hilla, istraživačkog tehničara i planera misije  Mars Space Flight Facility na Sveučilištu Arizone, čiji je zadatak procesuiranje snimaka koji dolaze s Marsa, objekt na slici nije ništa drugo već obična stijena.

Monolit na Marsu.

HiRISE smima fotografije u rezoluciji od 30 centimetara po pikslu – što je zaista impresivno ako se uzme u obzir da letjelica orbitira oko Marsa na visini od 300 kilometara, no po Hillovom mišljenju, kamera ne može imati potpuno jasne obrise manjih objekata, točnije procesuira kvadratičaste izglede prema pikslovima koji također imaju izgled kvadrata, zbog toga ova stijena nalikuje na kvadratičasti pravilni monolit.

Monolit na Marsu.

Hillove navode je prenijelo Live Science i Mars Photo Journal, no još je interesantniji bio tekst kojeg je 2009., izdao Mail Online.

Tada su znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni izjavili da je prikaz navodnog monolita, slika obične stijene širine pet metara, također su naveli da naočigled izgleda pravokutno jer je u pitanju greška foto-procesora.

No kako je moguće da HiRise pravi greške na stijeni širine pet metara ako ima rezoluciju od 30 centimetara po pikslu, do takvih grešaka uopće ne bi trebalo doći jer je objekt puno veći??!!

Monolit na Marsu.

Yisrael Spinoza, glasnogovornik HiRISE-a je Mailu Online dao originalne fotografije „monolita“ sa željom da čitatelji sami odluče što vide na slikama. No na koncu je izdao priopćenje u kojemu je reko slijedeće: „Bilo bi potpuno nepametno da se ova stijena naziva „monolit“ ili „struktura“ jer to upućuje da je umjetna tvorevina, i da je netko ili nešto tamo postavio, u stvarnosti ovo je vjerojatno stijena koja se odlomila u relativno pravilnim omjerima.“

No ovo objašnjenje se uopće ne slaže s objašnjenjem koje je dao Hill.

Mars i Phobos. Skrivaju li ova dva svemirska tijela tajne koje nemamo sreću otkriti?

Bivši urednik i spiker na radio Montrealu u Kanadi, David Tyler se zapitao:

„Je li moguće da je ma Marsu postojala antička civilizacija? Je li moguće da NASA zna odgovor ali nam ga skriva? Je li ovo finalna kap koja preliva čašu i koja iziskuje otvaranje novog poglavlja u razotkrivanju istine o crvenoj planeti?

Monolit na Phobosu.

Još je veću zabunu stvorila izjava stručnjaka i znanstvenika za egzofotografije Alfreda McEwena glavnog istraživača na Sveučilištu u Arizoni u odjelu za fotografije HiRISE-a koji je jednostavno rekao:

„Na Zemlji i Marsu postoje brojne četvrtaste pravilne stijene.“

Monolit na Phobosu.

Buzz Aldrin slavni astronaut iz Apollo misija, drugi čovjek po zvaničnoj povijesti koji je šetao Mjesecom, je aludirao na slične monolite koji se nalaze na Phobosu:

„Na Phobosu se nalazi vrlo neobična struktura, nju možemo vidjeti svakih sedam sati kako se ovaj objekt okreće oko Marsa.“

Buzz Aldrin u svemirskom odijelu. 

Kanadska Svemirska Agencija je 2007., počela pripremu za misiju pod  nazivom Phobos Reconnaissance and International Mars Exploration, s kojom bi bespilotna letjelica trebala sletjeti tik do Phobosovog monolita veličine zgrade.

Skeptici objašnjavaju da se našim očima jednostavno priviđa, ovaj fenomen je poznat pod nazivom simulakra, na isti način objašnjavaju „privid“ famoznog lica iz Cydonije na Marsu. Simulakra je efekt simulacije našeg mozga kada se na nepoznatom uzorku stvara utisak viđenja poznatih slika.

Vi sami odlučite varaju li vas oči ili ne.

Reference:

‘Monolith’ Object on Mars? You Could Call It That

Buzz Aldrin stokes the mystery of the monolith on Mars

Cerberus Palus – interessante Strukturen und noch ein Mars Monolith

Phobos monolith

Želite li pogledati još neobičnih fotografija s crvene planete?

Na Marsu snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

TAJNE MARSA: Fotografije s Marsa koje zbunjuju svijet?

Život na Marsu: Nevjerojatne fotografije Marsovog istraživačkog vozila, otkrivaju misterioznu figuru na crvenoj planeti

Astronaut iz kućene fotelje otkrio Marsovsku svemirsku postaju, koristeći Google earth