BISERI

ČUDESNI OCEAN: Spektakularne fotografije morskih bića

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Live Science

Ocean skriva pravu gozbu za naše oči, u tisuću briljantnih boja i čudesnih formi života. Ove vizualne poslastice dolaze iz godišnjeg podvodnog natjecanja u fotografiji čiji je ovogodišnji domaćin bilo Sveučilište iz Miamija i fakultet Rosensteil za oceanografiju i atmosfersku znanost.

Ove godine je žiri birao pobjednike među više od 700 radova, na naslovnici vidimo jedinstvenog raznobojnog puža Ximenu Oldsa snimljenog u podmorju St. Thomasa na Djevičanskim otocima SAD-a, čiji je prikaz dobio nagradu za najbolju fotografiju.

Na slici vidite nevjerojatnu fotografiju meduze koja je dobila preko 1.221 online glasova na natjecanju za najbolju podvodnu fotografiju. Ovu sliku je napravio Tod Aki iz Floride.

Ova slika je dobila prvu nagradu u makro kategoriji, snimio je Kanađanin Todd Mintz, na slici vidimo dvije malene slatke ribice iz roda Elactinus randalli kako se skrivaju u koralju, fotografija je napravljena u podmorju nizozemskog Bonaira u Karibima.

Treće mjesto u makro fotografiji je dobio prikaz raznobojnog carskog škamapa, Periclimenes imperatora koju je napravio Marcello DiFrancesco u podmorju Ambona u Indoneziji.

Prvo mjesto u kategoriji čudesan kadar je osvojila slika sa škrpinama Pterois, snimio ju je Mark Fuller u Crvenom moru.

Matt Potenski iz New Jerseya je dobio drugu nagradu u kategoriji čudesni kadar za ovu sliku ribljeg vrtića koji pliva kroz korijenje mangrova – Rhizophora mangle – u podmorju južnog Biminija na Bahamima.

Ovu fotografiju škrpine iz roda Rhinopias eschmeyeri je dobila drugo mjesto u kategoriji životinjskih portreta, nju je napravio Rockford Draper iz Teksasa u podmorju Balija u Indoneziji.

Ova fotografija hermafrodita puža golaća vrste C. peregrina je dobila treću nagradu u kategoriji životinjskih portreta, napravio je Nicholas Samaras u podmorju Chalkidike u Grčkoj.

Ovu fotografiju bebe ulješure Physeter macrocephalus –koja je dobila prvu nagradu za životinjski portret – je napravio Douglas Khale iz Floride, slika je napravljena u podmorju Dominike.

Davide Lopresti iz Španjolske je napravio sliku raka koji se drži za list morske alge u podmorju nacionalnog parka Komodo u Indoneziji, fotografija je dobila drugu nagradu u makro kategoriji.

Phillip Gillette iz Floride je dobio nagradu za najbolju studentsku fotografiju, snimio je škampa harlekina – Hymenocera pista, koji se krio u podmorju otočja Similan u Tajlandu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.