U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Istraživanje: Praćenje naputaka vašeg liječnika bi moglo ugroziti vaše zdravlje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

NaturalNews

Samo zato što vam se čini da vaš liječnik možda ima prave odgovore i uvijek obraća pažnju na vaše medicinske nalaze i dijagnostičke potrebe, to nužno ne znači da ste u dobrim rukama mudrog znalca o zdravlju. Novo istraživanje objavljeno  u časopisu Arhive interne medicine otkriva da je vjerojatnije da će pacijenti koji izražavaju zadovoljstvo liječničkim uslugama i pruženom njegom u stvari vjerojatnije umrijeti, za razliku od onih koji češće izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Zamisao se zasniva na tome da pojedinci imaju razna očekivanja o medicinskoj njezi, a to ovisi o njihovoj zdravstvenoj filozofiji i vjerovanjima. Na primjer, neki pacijenti koji primaju antibiotike od svojih liječnika svaki puta kada dođu sa simptomima  prehlade ili gripe će izraziti veliko zadovoljstvo zbog toga što su njihovi liječnici učinili nešto, dok liječnici koji odbijaju izdavanje lijekova zbog njihove beskorisnosti u jednakoj situaciji mogu biti od strane pacijenata shvaćeni kao da pružaju lošu zdravstvenu njegu.

Zadovoljstvo pacijenata spram ispravne njege pacijenata su dvije potpuno različite stvari za koje se, prema rezultatima istraživanja,  čini da odražavaju obratni odnos. Temeljeno na procjeni podataka Istraživanja vijeća medicinskih izdataka (Medical Expenditure Panel Survey – MEPS), pacijenti koji su najzadovoljniji svojim liječnicima imaju 26 % veću vjerojatnost smrtnosti sveukupno uspoređujući s onima koji su manje zadovoljni.

Dovoljno neobično, kada su pacijenti s najlošijom ukupnom zdravstvenom njegom isključeni iz statistike, stopa smrtnosti skače na 44 %. Čak i nakon prilagodbe podataka kako bi se uračunali oni koji će najvjerojatnije zbaciti brojeve, zadovoljni pacijenti će značajno vjerojatnije umrijeti od nezadovoljnih, pretpostavljajući da su uzrok pretjerana testiranja, pogrešne dijagnoze, trovanje lijekovima i ostali potencijalno štetni čimbenici koji usađuju pogrešno samopouzdanje u pacijente da se njihovim zdravljem ispravno upravlja.

Prema Yves Smithu u knjizi Naked Capitalism, citirajući istraživanje Maggie Mahar iz njezine knjige Money Driven Medicine (Medicina upravljana novcem, op. prev.), pacijenti tipično preferiraju  liječnike koji čine više rađe nego one koji čine manje, čak i kada je manje ono što im u stvari pomaže. Previše mamograma, na primjer, zbog čega se mnoge žene osjećaju nadmoćno spram raka dojke, je pokazalo da ga on u stvari i uzrokuje.

Isto se odnosi i na farmaceutske lijekove na koje se mnogi liječnici oslanjaju svaki puta kada pacijent izjavi da osjeća i najmanju bol ili nelagodu. Mnogi pacijenti izvještavaju o većem zadovoljstvu liječnicima koji jednostavno izdaju lijekove, kao suprotnost liječnicima koji im jednostavno kažu neka više vježbaju i bolje se hrane. I to, naravno, oslikava problem u vezi istraživanja pacijenata i naglašava zbog čega „zadovoljni“ pacijenti  umiru češće  od „nezadovoljnih“ kolega.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.