PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kako se obraniti od internetskog TROLA?

Autor: Ljubica Šaran

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u normalnoj komunikaciji na internetu – dok se nalazite na nekom forumu, ‘chatu’, dok postate objave na Facebooku ili sudjelujete u radu kakve grupe –  ubaci jedna ili više osoba koje su; provocirale sugovornike, pisale o potpuno nevezanim temama ili otvoreno širile laži i koje su na svaki mogući način pokušavale dobiti emocionalnu reakciju s namjerom da ometaju normalnu komunikaciju među ljudima? Ako ste barem jedanput imali takvo iskustvo tada ste se sreli s trolovima.

Ova imenica nema veze s trolovima iz starih nordijskih bajki, iako bi se mogle pronaći određene psihološke poveznice između jednih i drugih trolova, već je pozajmica iz engleskog jezika od riječi „trolling“ što znači povlačenje ili navlačenje, pa tako imamo i imenicu „troller“ što na engleskom znači koča ili pridnena mreža potezača.

U internetskom žargonu trol to jest ‘troll’ na engleskom, označava osobu koja namjerno provocira i uznemirava online zajednicu svojim izražavanjem i objavama na internetu.

Iako mnogi poznavatelji prilika na internetu smatraju da je trol osoba koju bi mi narodski nazvali: „Spica skandela“ – individua koja se želi svađati ili stvoriti neprilike, moderno značenje ove riječi označava osobu ili osobe koje su uzele na metu internetske korisnike, blogere ili web stranice s namjerom da im zagorčaju život, izbace ih iz takta, javno ih osramote, da ih maltretiraju kako bi se mete povukle s interneta ili kako bi ih prisilili da više ne sudjeluju u javnoj raspravi i razmjenjivanju informacija.

Trol je često narcisoidna osoba koja pokazuje jasne psihopatske karakteristike jer uživa u mučenju i ometanju drugih ljudi. Psihologija još uvijek nije načinila nikakve ozbiljne radove i istraživanja glede trolova no Judith Donath je davne 1999. godine u svojoj studiji o internetskoj zajednici upozorila na pojavu virtualnih lovaca na naše živce i strpljenje. Donath je dala sažeti pregled stvaranja lažnog identiteta, obmana i igara raznoraznih tipova kojima je za cilj bilo stvaranje konfuzije i negativnih emocionalnih reakcija sudionika na internetu s kojima su došli u virtualni kontakt.

Ona je u svojoj studiji napisala sljedeće:

Trolovi stvaraju igre u kojima se služe lažnim identitetom, no oni ovu igru stvaraju bez privole i odobrenja drugih sudionika. Trol će pokušati učiniti sve kako bi dobio legalnu i čvrstu akreditaciju u nekoj grupi koja dijeli zajedničke interese ili brige; novopridošlice u grupi neće moći razlučiti prave postove od postova trolova jer će ih oni navlačiti na svoja stanovišta i pokušat će dobiti što više neupućenih sudionika u komunikaciji na svoju stranu, ako grupa otkrije namjere trola on ili ona će objaviti što uvredljivije postove i nakon toga će napustiti grupu.

Uspjeh trola zavisi od toga koliko je neki trol umješan u onome što radi, i zavisi od toga koliko se trol nasladio maltretiranjem i svađanjem s drugima prije nego li je otišao iz grupe.

Trolovi često mijenjaju profile i imena u društvenim mrežama, stvaraju nove adrese elektroničke pošte i skrivaju se iza lažnih imena i nadimaka. Trol gotovo nikada neće objaviti svoje pravo ime i prezime ili adresu i datum rođenja.

Poneki trolovi će se s promjenom identiteta ponovno pridružiti istoj grupi i počet će opravdavati stanovišta navodnog nesretnika kojeg je grupa odbacila, to jest sebe, nakon dobivanja znakova grižnje savjesti ili empatije trol će nastaviti tamo gdje je stao s prethodnim profilom i identitetom, i priča će se još jednom ponoviti.

Trolovi mogu biti pogubni na nekoliko načina:

  • Mogu smanjiti posjećenost nekog bloga, web-stranice ili grupe jer će proširiti lažne informacije i optužbe na koje se mete neće moći obraniti ili se neće moći efektno obraniti.
  • Trol može smanjiti ili gotovo potpuno prekinuti diskusiju u grupi ili na forumu, dajući netočne informacije ili šireći lažne navode smanjujući osjećaj povjerenja među sudionicima grupe ili čitateljima foruma.
  • Trolovi će jako često diskreditirati svoje mete lošim savjetima, inzistiranju na prihvaćanju njihovih ideja i laži i što je najvažnije pokušat će stvoriti što više podjele i sukoba kako bi se dodatno naslađivali.
  • Trolovi neće paziti na logiku, istinu i demanti, trolu nije u interesu da se stišaju strasti unutar komunikacije ili da se obrati pažnja na temu. Mnogi trolovi će pokušati dobiti najveću pozornost s bombastičnim informacijama ili temama koje će u tom trenutku biti nemoguće provjeriti.

Na Yahoo! Answers jedan je trol postavio pitanje zbog čega se Yahoo gasi, na što je automatski dobio lavinu emocionalnih reakcija čitatelja.

Štoviše pojedinci ili grupe koji su puno puta bili napadnuti i povrijeđeni od strane trolova mogu postati preosjetljivi, naročito ako su trolovi posijali klicu zla i laganja da istinu malo tko više može dokučiti. Nakon toga, žrtve mogu vidjeti prijetnju od trolova čak i u najnaivnijim pitanjima novopridošlica.

Trolovi se pojavljuju čak i u visokoj politici, 2006. Tad Furtado, član izbornog tima kongresmena SAD-a Charlesa Bassa se pojavljivao kao zabrinuti član Bassovog političkog suparnika demokrata Paula Hodesa, bombardirajući njegov izborni politički forum s lažnim i navodljivim pitanjima i brigama o Hodesovim navodnim problemima s trošenjem novca i vremena, takve se osobe nazivaju zabrinuti trolovi.

New York Times, The Hill i Daily Kos su izdali tekstove pod nazivom: Do vraga, ignorirajte zabrinute trolove. Naslov toliko toga govori u tako malo riječi da više ništa nije potrebno dodati na ovu temu.

Susan Herring se trolovima pozabavila u istraživanju objavljenom pod imenom: Potraga za online sigurnošću – Kontrola trolova na forumima posvećenima ženskim pitanjima.

U tom istraživanju Herring je napisala sljedeće:

Maltretiranja je najviše tamo gdje nema cenzure, gdje se pokušava održati sloboda govora i gdje se prave društveni eksperimenti (npr: volontiranje, sos forumi, blogovi s otvorenim uredništvom i postanjem i grupe s otvorenim članstvom). Sloboda govora često vodi ka toleriranju akcija trolova, što dodatno otežava članovima da ostanu otvoreni za izmjenjivanje informacija i široku diskusiju naročito o osjetljivim pitanjima kao što je; rasa, spolnost, itd.

U pokušaju da se reduciraju napadi trolova, mnoge web stranice izbjegavaju otvoreno komentiranje svojih uradaka ili koriste zaštitu, uvjetujući registraciju korisnika i pred-pregled komentara.

Primjera trolova je jako puno, najgori su oni koji se naslađuju tuđom mukom ili tragedijama, takvih slučajeva možete naći koliko želite. Velika Britanija je 2003. donijela zakon protiv trolova nakon omalovažavanja vrijeđanja i pogrdnog prozivanja djevojaka koje su tragično poginule u automobilskoj nesreći. Trolovi su tako obiteljske tragedije pretvorili u trolovsko orgijanje na profilu društvenih mreža preminulih djevojaka. No srećom ruka zakona ih je brzo uhvatila, osudila, zatvorila i zabranila korištenje društvenih mreža na pet godina.

Aplikacije internetske imenice trol su dosta subjektivne, neki korisnici interneta smatraju da su trolovi svi oni koji ne doprinose općoj diskusiji, no drugi smatraju da su trolovi oni koji otvoreno napadaju i vrijeđaju. Istina je da su se trolovi puno bolje prilagodili virtualnom svijetu nego li mi to možemo shvatiti, većina korisnika interneta ni ne zna da trolovi postoje i da oni ne predstavljaju internetsku kulturu već anomalije.

Najvažnije je od svega ostati sabran i hladan na trolove navode i postove, ignoriranje jako boli trolove. Ako vidite da vas je trol počeo vrijeđati, omalovažavati, maltretirati, prozivati i psovati, jednostavno ga isključite s foruma, iz grupe ili ga blokirajte ako se nalazite na nekoj društvenoj mreži. Ne obazirite se što trolovi pišu, njihova namjera je da vas uhvate u svoju shemu i da dobiju emocionalnu reakciju od vas. Najčešće su trolovi tipični emocionalni vampiri, o kojima smo pisali ovdje i ovdje, koji se hrane našim negativnim emocijama, ako im uskratimo takve emocije pokazat će svoje pravo lice i na takav način će vam biti jako lako završiti jednom za svagda s njima.

Ne dozvolite da vas grize savjest ako nekog nasrtljivog i zlobnog trola blokirate ili izbacite iz grupe, foruma ili vašeg osobnog profila na društvenoj mreži, zapamtite niste samo učinili dobro sebi već svima onima koji bi čitali trolove postove.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference i primjeri djelovanja trolova:

Wiki – Troll

Wiki – Myth Troll

Encyclopedia Dramatica

Nikki Catsouras photographs controversy

Online disinhibition effect

Mark Foley congressional page incident

An Angry Little Troll

What is an Internet Troll? Details on Internet Trolls and Trolling