TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Meditacija nas čini kreativnijima

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Science Daily

Određene tehnike meditacije mogu poboljšati vaše kreativno razmišljanje. Ovo je zaključak znanstvene studije objavljene 19.04.2012., u žurnalu Frontiers in Cognition, studiju je vodila kognitivni psiholog Lorenza Colzati i njene kolege sa Sveučilišta Leiden.

Ovo znanstveno istraživanje jasno pokazuje da su prednosti određenih tehnika meditacije daleko veće od jednostavne relaksacije. Otkriće iz studije podupire vjerovanje kako meditacija može imati dugotrajni utjecaj na ljudske kognitivne sposobnosti, uključujući i način na koji razmišljamo i kako doživljavamo događaje iz života.

Dva sastavna dijela kreativnosti

Studija je izučavala utjecaj različitih vrsta meditacije i meditacijskih tehnika na dva sastavna dijela kreativnosti: divergentne i konvergentne stilove razmišljanja.

Divergentnim razmišljanjem omogućavamo stvaranje mnogih ideja, ovakvo razmišljanje se može testirati takozvanom metodom „Alternate Uses Task“ u kojima participanti testa moraju smisliti što više mogućih načina korištenja za određen objekt, kao što je na primjer kemijska olovka.

Konvergentno razmišljanje je proces s kojim je moguće stvoriti rješenje za određenu vrstu problema, ovaj način razmišljanja se može testirati metodom pod nazivom „Remote Associates Task“ u kojima se tri naizgled nepovezane riječi moraju smisleno povezati na što više načina.

Analiza tehnika meditacije

Colzato je koristila oba testa kako bi vidjela koliko se konvergentno i divergentno razmišljanje poboljšalo kod ljudi koji su meditirali određenu vrstu meditacije, također je uspoređivala rezultate pri kojima je htjela otkriti koja je tehnika polučila najbolje rezultate. Tehnike meditacije koje je analizirala su; Open monitoring ili Otvoren monitoring i Focused Attention ili Fokusirana pažnja.

U meditaciji Otvorenog monitoringa, osoba koja meditira je receptivna prema svim mislima i senzacijama koje osjeća bez fokusiranja pažnje na neki određen objekt ili koncept.

U meditaciji Fokusirane pažnje osobe koje meditiraju se fokusiraju na određene misli ili objekte.

Različite meditacije imaju različite učinke

Studija je pokazala da različite vrste meditacije daju i različite učinke na kreativnost. Nakon meditacije Otvorenog monitoringa, sudionici su pokazivali bolje učinke u divergentnom razmišljanju i stvarali su puno više ideja nego li prije meditacije dok su u meditaciji Fokusirane pažnje meditanti imali bolje učinke u konvergentnom načinu razmišljanja i mogli su pronaći puno više rješenja za određene vrste problema.

Interesira li vas poboljšanje kreativnosti pročitajte i druge naše tekstove:

12 stvari o kreativnom razmišljanju koje nas nisu naučili u školama

Kako pozitivnim razmišljanjem možemo poboljšati fokusiranje i kreativnost?

želite li više saznati o meditaciji pročitajte:

Što znanstvenici kažu o meditaciji?

MEDITACIJA: Tehnika koja obogaćuje dušu!

Meditacija smanjuje bol!

Snimke mozga pokazuju kako meditacija „efektno“ liječi mentalne bolesti!

Prema istraživanjima, meditacija podiže imunitet, regulira tlak i čak poboljšava moždane funkcije

Meditacija bolja od plesa za usklađivanje uma i tijela