U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Stvar uma: pogled u psihologiju meditacije

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

The Daily Mind

Čuli ste popularne mantre, vidjeli ste oblike i poznajete ponašanje. Čak je istaknuta i u popularnoj filmskoj seriji Ratovi zvijezda. Meditacija je mentalna disciplina u kojoj netko „misli“ na svoj način sve do dubokog, opuštenog stanja svjesnosti. Kako proizvodimo unutarnji mir kroz korištenje vlastitog uma? Svakoga dana vaš um procesuira emocionalne prepreke, vizualne slike, sjećanja i još mnogo toga. Prevazilaženje tog unutarnjeg ćaskanja je teško, ali dok meditirate, vi učite svoj um da ograniči koncentraciju na samo jednu stvar, ograničavajući tako stimulaciju vašeg nervnog sustava.

Postoje mnogi načini meditacije, ali svi oni teže jednom cilju: opuštanju.

S obzirom da je meditacija mentalna disciplina, morate se zapitati: što se točno mijenja u mozgu dugoročnog meditanta? Psihologija je istraživanje mentalnih procesa i ponašanja, i ako primijenimo psihološku perspektivu, želim saznati zbog čega je meditacija toliko dobar  reduktor stresa?

Ova podjela psihologije proučava mehanizme mozga i njihovu vezu s ponašanjem i percepcijom. Proučavala sam i izlistavala neke od važnijih nalaza o tome što postiže meditacija unutar mozga meditanta.

Iako je vaš mozak fokusiran, neke aktivnosti unutar njega prolaze nezapaženo. Pri EEG (elektroencefalografskim) istraživanjima, mjereni su moždani valovi različitih frekvencija i pronađeno je povećanje sljedećih moždanih valova:

 • Alfa valovi: Zdrava proizvodnja alfa valova podržava mentalnu snalažljivost, bolju mentalnu koordinaciju, i poboljšava opći osjećaj opuštenosti i svjesnosti. Vjeruje se da su alfa valovi most između svjesnog i nesvjesnog. Meditacija sinkronizira alfa aktivnost između četiri područja mozga: lijevog, desnog, prednjeg i stražnjeg, što se pozitivno odražava na kreativnost.
 • Theta valovi: Theta se valovi javljaju kao snažni rafal kod dugoročnih meditanata koji tada izvještavaju o mirnom, lebdećem i ugodnom iskustvu. Ovi valovi poboljšavaju kreativnost, intuiciju i sanjarenje. Ovo je također i mjesto pohrane sjećanja, emocija i osjeta. Theta su valovi snažni za vrijeme bilo koje vrste duhovnog fokusiranja i odražavaju stanje između sna i budnosti.
 • Beta valovi: Kada EEG pokaže rafal beta valova, iskusni meditanti izvještavaju o pristupanju jogijskoj ekstazi ili stanju intenzivne koncentracije koje je ponekad udruženo s ubrzavanjem srčanog ritma. Beta valovi mogu povećati mentalne sposobnosti, fokus i opreznost.

Čini se da nam meditacija također  pruža i laganu kontrolu određenih funkcija mozga. Posjedujemo dvije polovice mozga, a u svakoj od njih prevladava različita funkcija:

 • lijeva (matematika/logika/jezik) i
 • desna (sposobnosti snalaženja u prostoru/raspoznavanje lica/mašta/glazba).

Neka istraživanja pokazuju kontroliranje mozgovnih funkcija kroz važnost desne polutke tijekom meditacije:

 • Bennet i Trinder (1977.) su izvjestili da transcedentalni meditanti mogu zamijeniti mozgovnu aktivnost
 • Davidson (1976.) izvještava da tijekom mističnog iskustva desna polutka dominira moždanom funkcijom

Jedno je istraživanje zaključilo da bi meditacija mogla započeti aktivnošću u lijevoj polutci, koja tada pruža način funkcionalnim karakteristikama desne polutke. Jedno drugo istraživanje ukazuje na to da meditacija nastanjuje lijevu polutku, obrćući fokus svjesnosti na desnu polutku.

U zaključku, čini se da, desna polutka (koja je sintetička i holistička) dominira pri meditaciji. Međutim, aktivnosti lijeve i desne polutke su blago potisnute kod napredne meditacije. Ovi rezultati su dokaz da meditacija zaista sužava fokus u mozgu i da čak može nadići meditanta do jasnijeg uma potiskujući obje polutke.

Najbolji način uočavanja predmosti meditacije jest kroz promatranje ponašanja i zdravlja meditanata naspram ne-meditanata. U istraživanju, koje je proveo dr. Jon Kabat-Zinn sa Medicinske škole sveučilišta Massachusetts, zabilježeni su moždani valovi zaposlenika pod stresom koji rade u visokotehnološkoj tvrtci u Wisconsinu. Subjekti su bili podijeljeni u dvije skupine: od 25 subjekata je zatraženo da osam tjedana uče meditaciju, a ostalih 16 je ostavljeno kao kontrolna skupina.

Svim sudionicima su skenirani moždani valovi u tri navrata tijekom istraživanja: jednom na početku, jednom nakon osam tjedana, kada je 25 subjekata završilo tečaj meditacije, i jednom četiri mjeseca nakon toga.

business_corporate_meditation_woman_home1

Izbjegavajte ovakav položaj, tipičan za new agersku predstavu meditacije, jer je za meditaciju potrebna potpuna udobnost i opuštenost. Dakle, ako vam najviše odgovara ležeći položaj ili sjedeći za meditaciju, učinite tako. Također ruke i prste trebate držati opušteno a ne spajati prste i držati ih zgrčeno. Opustite se.

Rezultati?

Meditacijska skupina je pokazala promjene u prednjem lijevom režnju. Ljudi s većom aktivnošću prednjeg lijevog korteksa spram desnog, su pokazali tendeciju vedrijeg temperamenta. Te osobe pokazuju pozitivniji raspored i voljniji su za interakciju s ljudima i zadovoljniji svojim životima.

Osobe s većom aktivnošću u prednjem desnom području mozga oklijevaju tijekom susreta s ljudima ili situacija i postaju stresniji zbog najmanjih nezgoda.

Osobe koje meditiraju su sretnije i zdravije na svim razinama mozga i kreativnije rješavaju probleme i lakše procesuiraju informacije. Meditacija briše nevažno smeće iz vašeg uma i poboljšava njegovu izvedbu.

Postoje dodatni učinci meditacije od kojih bi zaposlenici pod stresom u visokotehnološkoj tvrtci imali koristi:

 • Regulira otkucaje srca, disanje, kolesterol, i krvni tlak
 • Povećava kreativnost
 • Smanjuje napetost, anksioznost i stres
 • Smanjuje aktivnost u amigdali gdje mozak obrađuje strah
 • Pročišćava stanje uma i olakšava rješavanje ovisnosti i samodestruktivnih ponašanja
 • Povećava bliskost s prijateljima i članovima obitelji
 • Opće pozitivne emocije i stanje uma
 • Povećava moć svjesnosti stvarajući koncentraciju na određeni objekt
 • Istražuje vašu nutrinu i ispituje i kontemplira prirodu samog postojanja

Ovo su samo neki od aspekata kroz koje meditacija može oblikovati vaš život, ali ima ih još mnogo. Um je moćan alat i mehanizam s tisućama neotkrivenih talenata i procesa. Slobodno istražite unutarnje djelovanje vašeg uma, težite njegovom poboljšanju i dobro se odnosite prema njemu. Meditacija vašem umu pruža zdravo osvježenje, upravo ono što mu je potrebno kako bi vas i vašu perspektivu održao zdravima i pozitivnima.

(Tekst je napisala studentica psihologije Brittany Miller za Rose Tinted Glass).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Saznajte sve o meditaciji i njenim dobrobitima na naš um i tijelo:

Umjetnost bio-energetskog disanja: savršen alat za osobni rast i transformaciju

Meditacija smanjuje bol!

Snimke mozga pokazuju kako meditacija „efektno“ liječi mentalne bolesti!

Prema istraživanjima, meditacija podiže imunitet, regulira tlak i čak poboljšava moždane funkcije

Meditacija nas čini kreativnijima

Što znanstvenici kažu o meditaciji?

Meditacija bolja od plesa za usklađivanje uma i tijela

MEDITACIJA: Tehnika koja obogaćuje dušu!

Kako na prirodan način poboljšati fokusiranje i koncentraciju?

Smanjenje stresa i pravilna reakcija na stres