U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

U 99% raka dojke pronađen “kozmetički” sastojak

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Mercola.com

Novo je istraživanje otkrilo prisutnost paraben estera kod 99% uzoraka tkiva žena s rakom dojke. U istraživanju je proučeno 40 žena koje su se liječile zbog primarnog karcinoma dojke. Prisutno je bilo pet različitih estera u 60 % slučajeva.

Parabeni su kemikalije sa svojstvima estrogena, a estrogen je jedan od hormona koji je uključen u razvoj karcinoma dojke.

Istraživanje navodi:

Varijacije su značajne s obzirom na pojedine paraben estere, locirane unutar jedne dojke i sličnim lokacijama kod različitih grudi.

Ukupne vrijednosti medijana u nanogramima po gramu tkiva su za 160 uzoraka bile najviše za n-propilparaben i metilparaben, dok su niže bile za n-butilparaben, etilparaben i izobutilparaben…

Izvor parabena se ne može utvrditi, ali paraben je izmjeren kod 7/40 pacijenata koji su izvjestili da nikada u životu nisu koristili kozmetiku ispod pazuha.

Dezodoransi i antiperspiranti su neki od primarnih izvora parabena, ali činjenica je da čak i one osobe koje ih navodno nikada nisu koristile svejedno imaju parabena u tkivu svojih dojki što jasno pokazuje da ove kemikalije, bez obzira u koji su proizvod dodane, mogu se, i očito i hoće, akumulirati u tkivu dojke.

Važno je prepoznati da, bez obzira što nanosite na vašu kožu, može biti apsorbirano u vaše tijelo i potencijalno uzrokovati ozbiljne štete tijekom vremena, kako ovo istraživanje i pokazuje.

Parabeni su inhibitori rasta bakterija, gljivica i plijesni, a koriste se kao konzervansi. Na etiketi oni mogu biti navedeni kao: metil paraben, etil paraben, propil paraben, butil paraben, izobutil paraben i E216.

Ove se kemikalije obično koriste u: dezodoransima i antiperspirantima, losionima i kremama za sunčanje, šamponima i regeneratorima, kozmetici i make-up-u, gelovima za brijanje, farmaceutskim lijekovima, pastama za zube i prehrambenim aditivima.

Istraživanja su pokazala da parabeni mogu utjecati na vaše tijelo prilično poput estrogena, što može dovesti do smanjenja mišićne mase, skladištenja dodatne masnoće i muške ginekomastije (rasta grudi). Ostala istraživanja, uz ovo navedeno ovdje, su također povezala parabene s rakom dojke. Američka Agencija za zaštitu okoliša (The US Environmental Protection Agency – EPA) je metil paraben povezala osobito s metaboličkim, razvojnim, hormonalnim i neurološkim poremećajima, kao i s raznim vrstama raka.

Izbjegavanje parabena i ostalih štetnih kemikalija zahtijeva od vas da postanete strastveni čitač etiketa. Budite svjesni da se u prozvodima na kojima piše „sve prirodno“ još uvijek mogu nalaziti štetne kemikalije, uključujući paraben, pa se zbog toga pobrinite da provjerite etiketu na kojoj je popis sastojaka. Druga je alternativa za vas ta da koristite vlastite proizvode za osobnu njegu. U mnogim je to slučajevima lakše nego što mislite. Michael DeJong, zaštitar okoliša i autor knjiga o zelenom životu ima knjigu naziva „Čisti lijekovi“ koja je pepuna pristupačnih, jednostavnih i prirodnih pripravaka koje možete pripremiti kod kuće kako biste liječili uobičajene bolesti stvarima koje možda već imate u svojim hladnjacima i ostavama.

Kada je o dezodoransima riječ, jedan od izbora je taj da ih sve zajedno preskočite. Običan sapun i voda su sasvim dovoljni. Za dodatnu zaštitu od neugodnih mirisa, pokušajte s prstohvatom sode bikarbone pomiješanog s malo vode.

Nedavno je istraživanje također potvrdilo postojanje do sada nepoznate vrste materijala koji uzrokuje rak, a koji se može naći u tisućama proizvoda široke potrošnje. Neki se od njih koriste kao dodaci i u hrani kao „hranjive tvari“. Ovi spojevi koji oponašaju estrogen su: metali.

Da, široki se spektar metala pokazao da djeluje kao „metaloestrogeni“ s potencijalom dodavanja dodatnog tereta estrogena ljudskim dojkama, čime se povećava rizik od raka dojke. Sljedeći su metali identificirani kao oni koji imaju sposobnost vezivanja uz stanične receptore estrogena i kao oponašatelji djelovanja fizioloških estrogena: aluminij, bakar, antimon, olovo, arsenit, živa, barij, nikl, kadmij, selenit, krom, kositar, kobalt i vanadat.

Prema Green Med Info:

..Izlaganje natrij selenitu (i natrij selenatu) je teško izbjeći jer je on primarni izvor dodanog selena u masovnoj proizvodnji vitamina, hrane, pića itd. Isto vrijedi i za anorganske oblike kroma, bakra, nikla, kositra i vanadija koje ćete pronaći na etiketama mnogih masovno proizvedenih multivitamina. Još jedan svakodnevni izvor izlaganja metaloestrogenima za milijune potrošača su antiperspiranti bazirani na aluminiju…

Nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu „Istraživanje raka“ pokazalo da žene čija ishrana sadrži visoke razine kadmija su pod većim rizikom dobivanja raka dojke. Kadmij je teški metal za kojeg se već dugo vremena zna da je kancerogen, a kao što i sami možete vidjeti na prethodnom popisu, on je također identificiran kao metal koji koji se može vezivati uz estrogenske receptore, učinkovito oponašajući ženski hormon estrogen. Istraživanje je pokazalo da među blizu 56 000 žena, kod onih s najvišim unosom kadmija postoji 21 % veća šansa da će razviti rak dojke.

Kadmij se veže uz usjeve iz gnojiva, ili kada se oborinske vode ili kanalizacijski mulj polažu na obradivu zemlju. Krumpir i cjelovite žitarice su neki od primarnih izvora kadmija, ali on je također prisutan kao onečiščivač zraka od spaljivanja fosilnih goriva, pa se tako može i inhalirati. Prema Los Angeles Times-u:

Istraživanje nudi nove dokaze u velikom dijelu ljudske populacije da okolišne kemikalije koje oponašaju učinke ženskog hormona estrogena, mogu pridonijeti riziku od pojavljivanja određenih vrsta raka kod žena, uključujući rak dojke i endometrija…Nalaz dolazi samo tri mjeseca nakon što je Institut za medicinu (Institute of Medicine), prestižno tijelo nezavisnih biomedicinskih znanstvenika zakljičio da je niz drugih čimbenika – većinom unutar mogućnosti kontrole žena, kao što je pretilost i zamjenski hormonalni lijekovi – bio najvažniji izvor rizika od raka dojke.

Izvješće na koje se oni pozivaju je „Rak dojke i okoliš: Pristup tečaju života“ (Breast Cancer and the Environment: A Life Course Approach), koje je izdao Institut za medicinu (Institute of Medicine – IOM) u prosincu prošle godine, koji govori o utjecaju okoliša na rak dojke.

Izvješće je korak u pravom smjeru jer razaznaje potrebu da se dodatno istraži uloga okolišnih toksina u razvoju raka dojke. Ovo je važno jer  pojedinci mogu dati sve od sebe kako bi izbjegli štetne kemikalije, ali ako doista želimo ugušiti porast rakova svih vrsta, mi moramo ukloniti kemikalije iz potrošačkih proizvoda koje su  povezane s rakom, kao i iz drugih izvora izlaganja, a ne samo iz proizvodnje. Nadalje, u IOM izvješću se također navodi ionizirajuće zračenje kao jedan od glavnih pridonositelja raku dojke, što naravno uključuje i mamografiju…

Mamografija je izlaganje ženskog tijela zračenju koje može biti i do 1000 puta jače od uobičajenog rendgena prsa, što povećava rizik od nastanka raka. Mamografija također čvrsto komprimira dojke (što je često i bolno), što bi moglo dovesti do širenja smrtonosnih stanica raka, ukoliko one postoje.

Nešto ranije ove godine, Nordic Cochrane Collaboration je objavio izvješće u kojem stoji da mamografska trijaža može uzrokovati više štete nego koristi. Njihov informativni letak, „Trijaža raka dojke mamografijom„ (Screening for Breast Cancer with Mammography) je važno štivo za svaku ženu. Štoviše, provokativna je nova knjiga „Mamografska trijaža: Istina, laži i prijepori“ (Mammography Screening: Truth, Lies and Controversy) koju je napisao Peter Gøtzsche, profesor za Klinička istraživanja i dizajn i analitički direktor nordijskog Cochrane centra i glavni liječnik. Prvi stavak ove knjige glasi:

Najučinkovitiji način smanjenja rizika žena da bi postale bolesnice od raka dojke jest izbjegavanje pohađanja trijaže.

Dok ovo možda za neke zvuči prešokantno da bi bilo istinito, dostupni podaci u potpunosti podržavaju taj zaključak. Prema Cochrane Collaboration-u, za svaku od 2000 žena pozvanih na probir tijekom 10 godina, samo će JEDNA od njih produžiti svoj život. U međuvremenu, 10 zdravih žena, kojima ne bi bio dijagnosticiran rak da nije bilo trijaže mamografijom, bit će dijagnosticiran rak dojke i bit će bespotrebno tretiran. Osim toga, više od 200 žena će doživjeti značajan psihološki stres kroz nekoliko mjeseci zbog pogrešnih pozitivnih nalaza.

Postoji obilje prokletih informacija koje mogu, a s vremenom i hoće, biti korištene na kongresnom saslušavanju o zataškavanju mamografije. Još je 1974. god. profesor Malcolm C. Pike s Južnokalifornijskog sveučilišta medicinske škole upozorio Nacionalni institut za rak (NCI) da je veliki broj specijalista zaključilo da je „podvrgavanje mamografiji žena mlađih od 50 godina na rutinskoj osnovi blizu neetičnog ponašanja“. 1990-ih je dr. Samuel Epstein upozorio o opasnostima mamografije izjavljujući:

Predmenopauzne dojke su vrlo osjetljive na zračenje, svako izlaganje jednom RAD-u povećava rizik od raka dojke za oko 1 %, uz kumulativno 10 % povećanja rizika za svaku dojku tijekom desetljeća trijaže….Visoka osjetljivost dojki, osobito kod mladih žena, za zračenjem induciranog raka ja bilo poznato još 1970-ih. Ipak, ustanove su tada izvršile trijažu nad 300 000 žena uz radijacijske doze toliko visoke da se povećao rizik od raka dojke za 20 % žena u dobi od 40 do 50 godina koje su godišnje obavljale mamografske preglede.

Ipak, unatoč svim dokazima protiv rutinske uporabe mamografije, ona je ostala preporuka broj jedan kao preporučena strategija „prevencije“ za sve žene starije od 40 godina. Alarmantno, postoje dokazi koji ukazuju da je FDA bila nemarna (blago rečeno) kod odobrenja određenog broja uređaja za otkrivanje raka dojki. Nedavno se saznalo da su zviždači unutar te agencije bili tajno promatrani već dvije godine, a svi su radili u uredima odgovornim za pregled medicinskih uređaja, uključujući uređaje za trijažu raka. Promatrani zaposlenici su upozorili Kongres da je agencija odobravala uređaje koji predstavljaju potencijalnu opasnost za pacijente.

Jeffrey Shuren, direktor FDA Centra za uređaje i radiološko zdravlje (Center for Devices and Radiological Health) je opetovano pokušavao poduzeti mjere protiv zaposlenika, tvrdeći da su oni potkopali integritet i misiju FDA. Shuren je dužnosnik koji je zadužen za nadgledanje živine zubne plombe, na koje se lažno odnosilo kao na „srebrne plombe“. Shuren je obećao da će objaviti izvješće o amalgamskim plombama do kraja 2011. god., ali baš pred kraj radne godine, agencija je priznala da u tisku nije bilo najava, barem ne u 2011. god, a vjerojatno ih uopće i neće biti.

Iznova i iznova, gosp Shuren pokazuje svoju odanost interesima industrije radije nego javnom zdravlju i sigurnosti…Ali nije on jedini. U pismu iz 2009. god., kojeg je poslao nepoznat broj zaposlenika FDA predsjednik Obaminom tranzicijskom timu, autori jasno sriču potrebu za potpunim remontom agencije zbog duboko ukorijenjene korupcije ustanovljene na najvišim razinama. Oni pišu:

Trenutno u FDA vlada atmosfera u kojoj se pošteni zaposlenici boje onih nepoštenih, umjesto da je situacija obratna. Uznemirujuće je to što još uvijek ne postoji atmosfera u kojoj pošteni zaposlenici posvećeni integritetu i misiji FDA mogu djelovati bez straha od odmazde…Americi je hitno potrebna promjena u FDA zato što je FDA bitno slomljena, ne ispunjava svoju misiju i zbog toga je ponovno uspostavljanje ispravne i učinkovito funkcionalne FDA važno za fizičko i gospodarsko zdravlje nacije.

Američka preventivna radna skupina je revidirala svoju preporuku o mamografiji u listopadu 2009. god. navodeći da  žene u svojim 40-ima više ne bi trebale pohađati rutinsku mamografiju za rano otkrivanje raka dojke. Umjesto toga, vijeće preporučuje čekanje do dobi od 50 godina i provođenje mamografije svake druge umjesto svake godine. Kanadska je radna skupina slijedila tužbu u studenom prošle godine.

Iako su mnoge organizacije protiv raka bile ogorčene i izbjegavale su novu direktivu radne skupine, važno je shvatiti da je glavni razlog ove promjene u naputcima dokumentirana opasnost i kratki vremenski period između mamografskih pregleda. Sve u svemu, postoje uvjerljivi dokazi da mamografija neće puknuti, a da FDA ne radi svoj osnovni posao kako bi zaštitila vaše zdravlje. Umjesto toga, oni su zauzeti hranjenjem industrije i postavljanjem granica zakona kako bi zaštitila unosan način poslovanja. To je tragedija, ako uzmemo u obzir koliko je dostupnih alternativa koje bi mogle pomoći zaustaviti plimu raka…

Postoji široki izbor strategija prevencija i liječenja za koje se čini da su sigurnije i učinkovitije od uobičajenih strategija poput mamograma i „izreži-otruj-spali“ modela liječenja raka…

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.