TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Novootkriveni genom virusa koji sadrži DNK potpuno mijenja našu percepciju o virusima

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Science Daily

Novoobjavljena znanstvena studija publicirana u žurnalu BioMed Central’s Biology Direct izvješćuje o do sada neotkrivenoj grupi prirodnih virusa i što je najvažnije, novu vrstu virusnog genoma s čijim bi se otkrićem mogla potpuno promijeniti dosadašnja teorija o evoluciji virusa.

Virusi su najbrojniji organizmi na Zemlji, pa ipak jako se malo zna o njihovoj evoluciji zbog nevjerojatno visoke stope genetičkih mutacija koje znanstvenici prate s velikim poteškoćama. Virusna metagenetika postaje izrazito korisno oruđe uz čiju pomoć možemo dobiti neke sasvim direktne naznake o evoluciji virusa, zahvaljujući ovoj grani znanosti u stanju smo dobiti genetičke sekvence koje znanstvenici uspješno analiziraju.

Tim dr. Kennetha M. Stedmana sa Sveučilišta u Portlandu u Oregonu su koristili metagenetiku kako bi ispitivali raznovrsnost virusa unutar vrućih izvora u Springs Lakeu u Lassenu, vulkanskom nacionalnom parku u čijim se kiselim staništima na temperaturama između 52-95 stupnjeva Celzijeve ljestvice i pH vrijednosti od -25 pronalaze potpuno novi ekosustavi virusa.

Ovi znanstvenici su bili potpuno zbunjeni otkrićem jedinstvenih virusa koje nitko nikada prije nije imao prilike vidjeti – ta vrsta pripada cirkularnim virusima s jedim heliksom DNK iako se prije smatralo da virusi posjeduju isključivo i samo RNK.

Ovaj neobičan genom dokazuje najvjerojatniju integraciju RNK u DNK koja se dogodila između dvije vrste nepovezanih virusa koja se dogodila u nekoj točci evolucije – to je činjenica koja do sada nije bila poznata. Što više, ovo otkriće sugerira da postoji potpuno nova vrsta virusa koja je nastala rekombinacijom funkcionalnih i strukturalnih modula između potpuno različitih virusa koji su nastali uz pomoć mehanizama koji su još uvijek nepoznati.

Tim je pregledao i hibride RNK i DNK virusa u vrućim izvorima s BSL RDHV cirkularnim genomom, no oni su obično duplo veći od tipičnih cirkularnih virusa, aranžirani u neobičnoj orjentaciji ORF-a (modula tijela). Znanstvenici su usporedili BSL RDHV genom s drugim metagenetičkim DNK sekvencama koji su skupljeni studijom Global Ocean Surveya, i pronašli su snažne indikacije koje pokazuju da su BSL RDHV virusi rašireni po svim oceanima i najvjerojatnije će ih pronaći i u drugim staništima.

Za sada znanstvenici nisu u stanju predložiti kakav je mehanizam utjecao na stvaranje RNK-DNK virusa, no tim iz spomenite studije pretpostavlja kako je cirkularni DNK virus nastao rekombinacijom proteina iz ssRNK virusa uz pomoć obrnute transkripcije i rekombinacije.

Vodeći autor studije Kenneth M. Stedman je rekao:

„Što više saznajemo informacija o virusnoj metagenetici to dobivamo više podataka o rekombinaciji između grupa RNK i DNK virusa. Otkriće ove nove grupe virusa može dati odgovore na ranu evoluciju virusa i oni ukazuju na puno šire mogućnosti kombinacija virusa nego li smo se mogli nadati.“