SVIJET POD LUPOM

Rusija je 2011. bila suočena s nuklearnom katastrofom

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Yahoo.news

Rusija je  u drugoj polovici prosinca prošle godine došla blizu nuklearne katastrofe kada je požar progutao podmornicu na nuklearni pogon koja je prevozila atomsko oružje, izvjestio je vodeći ruski časopis, kontradiktirajući tako službena uvjeravanja da se na podmornici nije nalazilo oružje.

U to su vrijeme ruski dužnosnici izjavili da je svo nuklearno oružje koje se nalazilo na podmornici Yekaterinburg istovareno prije nego što je požar zahvatio 167-metarsko plovilo i da nije postojao rizik od curenja zračenja.

No, ugledni tjednik Vlast je naveo nekoliko izvora iz ruske mornarice koji su izjavili da je tijekom požara 29. prosinca podmornica prevozila 16 R-29 Interkontinentalnih balističkih raketa od kojih je svaka bila naoružana sa po četiri nuklearne bojeve glave.

„Rusija je na jedan dan bila na rubu jedne od najvećih katastrofa još od vremena Černobila,“ izvjestio je Vlast. Katastrofa iz 1986. god. se u modernoj Ukrajini smatra svjetskom najgorom nuklearnom nesrećom.

Ni rusko Ministarstvo obrane, niti Ured zamjenika premijera Dmitrija Rogozina, koji je odgovoran za vojna pitanja nisu odmah komentirali izvješće. Glasnogovornik mornarice je bio nedostupan.

Požar je buknuo kada je iskra prilikom zavarivanja zapalila skele oko 18 200 tona teške podmornice na Roslyakovo dokovima, 1500 km sjeverno od Moskve, jednom od glavnih brodogradilišta kojeg koriste ruske sjeverne flote.

Nakon toga se zapalio gumeni pokrov podmornice šaljući plameni crni dim i do 10 m iznad pogođenog plovila. Vatrogasci su se dan i noć borili s vatrom prije nego što su uspjeli ugasiti požar na već djelomično potonuloj podmornici, izvjestili su mediji.

Vlast je izvjestio da je Yekaterinburg odmah nakon požara otplovio do skladišta oružja ratne mornarice, što je neobično putovanje oštećene podmornice koja navodno ne nosi oružje i za koju se tvrdi da nije bila naoružana.

„K-84 je bila u pristaništu s raketama i torpedima na brodu,“ piše časopis, dodajući da osim nuklearnog oružja podmornica nosi torpeda i mine kao i svoja dva nuklearna reaktora.

Časopis izvještava da ako bi došlo do eksplozije jednog od torpeda, to bi moglo ugroziti nuklearne rakete što bi dovelo do izuzetno opasne nuklearne nesreće.

Izvještaji u medijima o događanjima u vrijeme požara su bili kontradiktorni, a strani novinari nisu mogli dobiti pristup visoko sigurnosnoj zoni.

Ruska najgora post-sovjetska podmornička katastrofa se odigrala u kolovozu 2003. god. kada je nuklearna podmornica Kursk potonula u Barentsovom moru pri čemu je poginulo svih 118 mornara.

(napomena: fotografija na vrhu je vlasništvo Reutersa)