U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

UPOZORENJE: FSA otkrila prehrambene proizvode koji sadržavaju kancerogenu kemikaliju!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Akrilamid je dobro poznati kancerogeni kemijski spoj koji se stvara i u prepečenom tostu. FSA – Food Standards Agency – Britanska agencija za standardizaciju hrane je otkrila da se akrilamid nalazi u proizvodima najpoznatijih firmi na internacionalnom tržištu, uključujući Heinz i Nescafe.

Proizvođači hrane su upozoreni na kemikalije koje povećavaju rizik dobivanja raka, a koje se nalaze i raznoraznim proizvodima za svakodnevnu upotrebu i prehranu, naročito u proizvodima kao što su: čips, smoki, grickalice, instant kava i keksi s đumbirom.

Raznorazni keksi za bebe i malu djecu su također došli pod lupu jer imaju kancerogenog akrilamida u sebi.

Eksperti su čak upozorili obitelji koji koriste toster, da je jedino lagano pečeni tost siguran za ljudsku upotrebu jer se količina akrilamida veća što se tost više peče, i najviše ga ima u zapečenoj hrani.

FSA je u svojoj opsežnoj studiji otkrila 13 proizvoda koji u sebi sadrže povećane količine ove opasne kemikalije. Na osnovu dobivenih rezultata FSA će obavijestiti sve britanske trgovačke kompanije i prodavače hrane o ovoj studiji.

Fotografija vlasništvo Getty Images.

Akrilamid – kojeg znanstvenici još uvijek ispituju – je nus-proizvod iz termičke obrane hrane, ovaj spoj se najčešće povezuje s prženjem, pečenjem, grilanjem i tostiranjem hrane na visokim temperaturama, obično većima od 120 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

FSA je insistira na tome da otkrića iz studije ne predstavljaju trenutačan zdravstveni rizik korisnika proizvoda s akrilamidom i smatra da ljudi ne trebaju promijeniti njihove prehrambene navike.

No u isto vrijeme FSA pravi pritisak na sve proizvođače hrane da smanje nivo akrilamida jer dugotrajna konzumacija ovog spoja može i te kako povećati rizik od dobivanja raka. Zvaničnici FSA su također preporučili korisnicima koji jedu tost da ga peku na najmanjoj mogućoj temperaturi tek dok poprimi blagu boju, istu stvar zahtijevaju i od proizvođača čipsa, smokija i grickalica.

FSA je izvijestila kako je njihova studija osim akrilamida uključila i furan – još jednu kemikaliju odgovornu za povećani rizik dobivanja raka – kako bi razlučili protiv kojih kompanija trebaju pokrenuti akcije da se takvi rizici u prehrani smanje. Akrilamid se formira u reakciji između prirodnih komponenti i utjecaja topline za vrijeme termičke obrade hrane. (Najčešće ugljikohidrata i kazeina u gomoljkama kao što su krumpir ili kikiriki ili žitaricama. Op. Ur.)

U biti akrilamid je s ljudima od dana kada smo počeli termički obrađivati hranu, ali ne u ovolikim količinama koje danas unosimo u tijelo. (Nikada prije nismo jeli toliko puno hrane koja se ne kuha ili hrane koja je industrijski procesuirana gdje se uglavnom upotrebljavaju procesi dehidracije uz pomoć visoke temperature, savršeno za stvaranje velikih količina akrilamida. Op. Ur.)

Na zahtjev FSA, proizvođači kao što su Heinz i MxVities su već odgovorili promjenama receptura svojih proizvoda kako bi smanjili količinu stvaranja akrilamida u hrani.

Fotografija vlasništvo Daily Maila, pokazuje količine akrilamida u različitim proizvodima u mikro-gramima po kilu.

No drugim proizvođačima, kao što je Nestle ili Nescafe je nemoguće promijeniti recepture, a da ne unište ukus i kvalitetu proizvoda. Zbog toga su oni pokrenuli akciju i izvješće u kojemu tvrde slijedeće:

„Trenutačno ne postoji ni jedan jedini znanstveni dokaz koji pokazuje da akrilamid ima negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje.“

FSA je tada zatražila od europske agencije za kvalitetu i sigurnost hrane – EUFSA da napravi laboratorijske studije na životinjama kako bi se jednom za svagda razriješilo je li akrialmid kancerogen ili ne. EUFSA je napravila testove na 248 životinja koji su hranjeni različitim proizvodima koji sadrže akrilamid od čipsa i smokija do hrane iz fast fooda i najpoznatijih brandova iz supermarketa. Kod 13 životinja nivo akrilamida je bio značajno povećan pa je i te kako stvarao prijetnju za zdravlje. Ova studija je označila prekretnicu koji proizvođači više ne mogu negirati ili ignorirati.

Zbog toga su europske udruge potrošača za ispitivanje kakvoće hrane još prije 10. godina stvorile pritisak na proizvođače hrane kako bi reducirale količine akrilamida. 202., švedska studija je otkrila kako se najveće količine ovog kancerogenog spoja stvaraju za vrijeme prženja ili pečenja krumpira i proizvoda od žitarica.

FSA je tada izjavila:

„Javnost sve više brine jer su studije na laboratorisjkim životinjama pokazale koliko je akrilamid veliki potencijalni uzročnik raka na ljudima jer utječe na promjenu DNK-a u našim stanicama.“

FSA vjeruje kako doticaj s ovakvom kemikalijom treba biti na praktičnom minimumu.

Posljednjem istraživanje čije je rezultate objavila FSA ove godine, pokazuju povećanje akrilamida u procesuiranoj hrani za bebe na bazi žitarica, jedino je u dvopeku količina ostala ista, no ipak FSA nije izdala priopćenje roditeljima da takvu hranu ne daju bebama i maloj djeci, već da ako mogu tu količinu smanje.

Združena udruga za hranu i piće – koja predstavlja proizvođače hrane i pića – je izjavila kako se njene članice trude održati količine akrilamida – prihvatljivima.

Heinz je već promijenio recepturu za ovogodišnji proizvod pod nazivom: Banana Biscotti. United Biscuits koji pravi McVite’s Gingernuts je izjavio da je smanjio količine akrilamida za 70%, ova kompanije je odlučila to isto uraditi i u McCoys  grickalicama.