TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kraljičina vjerna zmija se nakon 400 godina pojavila na portretu

Fotografija vlasništvo PA.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Mnogi su dvorjani platili glavom jer su oneraspoložili „Djevičansku kraljicu.“ Ta činjenica može objasniti zašto je dvorski umjetnik napravio neke vrlo ozbiljne promjene na skici portreta kraljice Elizabete I iz XVI vijeka.

Slikar kraljičinog portreta se u zadnji trenutak predomislio i odlučio je zamijeniti sklupčanu zmiju u naručju kraljice za puno ženstvenije odličje i u rukama joj je naslikao buketić ruža.

Restauratori su rekonstruirali zmiju na osnovu sve jačeg izbijanja njenih obrisa na originalnom portretu. Zmija se prije koristila kako znak za mudrost ali je također povezivana za simboliku Sotone i prvog grijeha.

Fotografija vlasništvo PA.

Restauratori Nacionalne Galerije Britanije su otkrili da bi ove promijene ostale tajna da se s vremenom nisu probile na površinu slike. Točnije polagano propadanje uljenih pigmenata – i samog platna na kojem je slika napravljena – je na površinu izbacilo obrise zmije.

Na takva način smo saznali pravu oznaku posljednjeg monarha iz obitelji Tudor.

Portret je napravio nepoznati slikar između 1580. godine i početka 1590.

Ovo ulje na platnu se nije izlagalo u javnosti od 1921., no biti će dio izložbe pod nazivom: „Skriveno i razotkriveno – Promjenjiva lica kraljice Elizabete I, koja će se održati u Engleskoj od 10.09.-26.09.

Fotografija vlasništvo PA.

Restauratori nacionalne galerije smatraju da je slikar uklonio zmiju iz kraljičinih ruka jer je njena simbolika nosila kontroverznu i uglavnom negativnu konotaciju. Uz pomoć tehnologije koja snima u infra-crvenom spektru, znanstvenici su otkrili kako je zmija izgledala kao i sve naknadne promjene.

Znanstvenici su u izjavi za tisak kazali:

„Zmija je bila crne i smeđe boje s zeleno-plavim krljuštima i ne predstavlja neku vrstu stvarne zmije već je u potpunosti izmišljena.“

Kraljičin portret pokriva prvotnu sliku nepoznate žene, čiji je identitet nemoguće otkriti.

Restauratori Nacionalne galerije vjeruju kako je prvotni portret nepoznate žene bio nezavršen i kako je djelo drugog umjetnika, što još jednom dokazuje kako su platna iz XVI vijeka bili roba za reciklažu.