SVIJET POD LUPOM

Istraživanja ukazuju: nizak kolesterol povezan je s visokom stopom smrtnosti

Autor: urednici MW-a

Zapanjujući rezultati iz 164 zemalja otkrivaju: ljudi s najnižom ukupnom razinom kolesterola imaju najvišu razinu smrtnosti od svih slučajeva. Isto tako, ukupna razina kolesterola između 200 do 240 je povezana s najnižom razinom smrtnosti. Osobe s najnižim kolesterolom također imaju najviše razine zaraznih i parazitarnih bolesti. Podatke je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Britanska fondacija za srčana oboljenja  (BHF).

Ovi epidemiološki podaci pokazuju i da se kardiovaskularne bolesti događaju ljudima koji imaju nizak, normalan i visoki ukupni kolesterol. Iz toga se može zaključiti da je kolesterol vrlo loš marker za procjenu kardiovaskularnog rizika.

Također, niska razina kolesterola povezana je s pojačanim rizikom od određenih zdravstvenih problema, uključujući i hemoragijski moždani udar (moždani udar uzrokovan krvarenjem) i rakom. Povezanosti niske razine kolesterola i raka su  iznesene u tri studije (1-3)*.

Što je uopće kolesterol?

Bz obzira na naša nametnuta uvjerenja, kolesterol je jedan od najvažnijih tvari unutar ljudskog tijela. Ne postoji takva stvar kao “dobar” i “loš” kolesterol. To su netočni izrazi. Kolesterol, LDL (niska gustoća lipo-proteina) i HDL (visoka gustoća lipo-proteina) su toliko bitni za životne procese da naše tijelo ne može funkcionirati bez njih.

LDL i HDL nisu uopće kolesterol, oni su lipo-proteini, transportni mehanizmi za kolesterol. Kolesterol se ili transportira u tkiva iz jetre (LDL) ili natrag u jetru iz tkiva (HDL). LDL prenosi kolesterol  u periferna tkiva tako da stanice mogu koristiti kolesterol za sve bitne tjelesne životne procese kao što su: integritet stanične membrane, sinteza hormona, anti-upalne aktivnosti, proizvodnja žuči i probava masti.

Medicinska istraživanja iz cijelog svijeta sve više ukazuju da je djelovanje kolesterola protuupalno, a ne proupalno kao što se ranije pretpostavljalo. Ova važna medicinska studija pokazuje da kolesterol sulfat inhibira sintezu leukotriena. Leukotrieni su jedan od ključnih proupalnih, imunosignalnih lipida koji iniciraju uništenja slobodnih radikala u tijelu.

Niski kolesterol i autoimune bolesti

Brojne studije različitih autoimunih bolesti napominju učestalost niskih vrijednosti kolesterola u autoimunim procesima. Ova studija otkriva kako su ukupni kolesterol i LDL bili značajno smanjeni pet godina prije dijagnoze reumatoidnog artritisa.

Neke studije poput ove navode učestalost niskog kolesterola kod Sjrogren sindroma (autoimuna bolest). Druga studija identificira nizak kolesterol u dijabetesu tipa 1. Nizak kolesterol, LDL i vrijednosti lipida kod Chronove bolesti su navedene u ovoj studiji.

Iz toga se može izvući zaključak da zbog toga što kolesterol djeluje protuupalno, smanjenje proizvodnje kolesterola povezano je s većom sklonošću prema oksidativnom stresu, prema infekcijama, upalama i štetama od slobodnih radikala.

Nizak kolesterol, toksičnost i infekcije

Kolesterol je bitan sastojak za sintezu žuči. Žuč sadrži sjedinjene toksine iz jetrenih  detoksikacijskih puteva. Nedovoljna proizvodnja žuči je snažno povezana s toksičnošću jetre i poremećaja u radu iste.

Studije kao što je ova pokazuju da LDL kolesterol ima sposobnost smanjenja patogenih i zaraznih bakterija. Endotoksini iz gram negativnih bakterija vežu se uz LDL čestice. Kada se vežu za LDL, one su onesposobljene. Osim toga, kada su endotoksini vezani uz LDL, toksini ne mogu pokrenuti proizvodnju proupalnih citokina kao što je TNF. Stoga, ako kod neke osobe postoji manjak kolesterola i LDL-a, ona može imati povećan rizik za infekcije žuči.

Zastoj u radu žuči i toksičnost jetre može spriječiti da se kolesterol proizvodi od strane jetre. U današnjem svijetu loše prehrane i  visokom razinom toksičnosti okoliša, jetrena sposobnost da funkcionira na optimalnoj razini svakako je izazov.

Dijetetski izvori zasićenih masti imaju malo utjecaja na serumske vrijednosti kolesterola. Isto vrijedi i za prehrambene izvore kolesterola.

Prehrambene strategije koje su prilagođene potrebama pojedinca mogu biti vrlo djelotvorne u poboljšanju funkcije jetre i tjelesnih metabolitičkih procesa.

Veza između smanjenog kolesterola i raka

Nedavno, Američki koledž za kardiologiju je održao znanstveni skup na kojem su prezentirani podaci koji se odnose na vezu između kolesterola i raka. Uočeno je da možda postoji veza između smanjene vrijednosti LDL kolesterola i pojave raka. Znanstvenici na Sveučilištu Tufts pregledali su 201 pacijenta oboljelog od raka i 402 pacijenata bez karcinoma i otkrili su da su oboljeli od raka, koji nikada nisu uzimali lijekove za smanjenje kolesterola, u prosjeku imali  niže razine LDL kolesterola oko 19 godina prije nego li im je dijagnosticiran karcinom.

Prethodne studije, koje su proučavale pacijente koji nisu uzimali ljekove za smanjivanje kolesterola, također predočavaju snažnu povezanost između niske razine LDL kolesterola i visokog rizika za razvoj raka.

Samo zato što su nizak kolesterol i rak povezani, to ne znači da nizak kolesterol uzrokuje rak. Neki znanstvenici sugeriraju da je odnos obrnut, a rezultati su poznati kao „obrnute uzročnosti“, odnosno da kronična stanja kao što su rak mogu izazvati smanjeni kolesterol, a ne obrnuto.

Međutim, dugo trajanje gore navedenog istraživanja i činjenica da se nizak nivo kolesterola pojavljuje kao predznak rizika od raka mnogo godina prije pojave same bolesti govori protiv obrnute uzročnosti. I to nije jedini dokaz koji to čini.

Prethodna studija je pokazala da osobe s niskom razinom kolesterola održavanom tijekom 20-godišnjeg razdoblja imaju najgore izglede u odnosu na ukupni rizik od smrti (studija 4). Autori ove studije napisali su:

Naša sadašnja  analiza sugerira da je ova hipoteza neprihvatljiva i nesigurna za negativne posljedice niske razine kolesterola za više od dvadeset godina.

Drugim riječima, prema ovim autorima, vjerojatnije je da nizak kolesterol uzrokuje kronične bolesti nego obrnuto.

Ako nizak kolesterol povećava rizik od raka, kako to čini? Jedno od objašnjenja moglo bi biti da je kolesterol osnovni gradbeni blok vitamina D – tvari koja ima antikancerogena svojstva.

Postoje neki drugi dokazi da niski kolesterol može uzrokovati rak, a vidljivi su u obliku studija koje nalaze da je kombinacija dvaju lijekova za snižavanje kolesterola (simvastatin i ezetimibe) tijekom četiri godine bila povezana sa znatno povećanim rizikom od raka (studija 5). Udruživanje rezultata tri relevantne studije pokazuje da ova kombinacija ljekova povećava rizik od smrti od raka za 45 posto.

Ovaj rezultat je od strane istaknutih znanstvenika označen kao „slučajnost“, mada je statistika pokazala da je statistički značajna i stoga je malo vjerojatno da će biti posljedica slučaja.

Farmaceutske kompanije zarađuju držeći nas bolesnima

Izjave medija i  medicinskih lobija: „HDL kolesterol je dobar i LDL je loš”, su u najmanju ruku prepojednostavljene. LDL je potreban od strane tijela za izgradnju nove mišićne mase, što je važno kako starimo. LDL može zaštititi mozak kako starimo, a zbog niske razine mogu eskalirati problemi poput demencije i gubitka pamćenja.

Pa zašto medicinski lobiji demoniziraju LDL kolesterol? Može li to biti jer pogoduje milijardi dolara teškoj industriji lijekova protiv kolesterola? Te lijekove uzima jedan od  četiri Amerikanaca starijih od 45 godina, a kad bi ih pacijenti prestali kupovati, Big Pharma bi bila u ozbiljnoj financijskoj krizi. Zapravo, čim su studije o povezanosti raka i niske razine kolesterola objavljene, stručnjaci za stanja srca su odmah upozorili da “se ne bi smjelo prestati uzimati lijekove koji se koriste za smanjenje LDL, ako je njihovo korištenje potrebno da se smanji rizik od srčanih bolesti.”

Savjet je da ostanemo na „čudesnim lijekovima”, iako su povezani s oštećenjima živaca, mišićnim oštećenjima, poremećajem jetrenih enzima, problemima s tetivama, s anemijom, acidozom, mrenom, seksualnom disfunkcijom, povećanjem dijabetesa tipa 2, te sada s rakom.

Dakle, u stvari, postoji više od malo dokaza da niska razina kolesterola može uzrokovati rak, te još mnogo drugih bolesti i trebali bi biti oprezniji pri smanjivanju razine kolesterola ka sve nižim razinama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

*Studije:

1. Alawi A, et al. Statins, Low-Density Lipoprotein Cholesterol, and Risk of Cancer. Journal of the American College of Cardiologists 2008;52(14):1141-7
2. Yang X, et al. Independent associations between low-density lipoprotein cholesterol and cancer among patients with type 2 diabetes mellitus. Canadian Medical Association Journal 2008;179(5):427-437
3. Schatzkin A, et al. Serum cholesterol and cancer in the NHANES I epidemiologic followup study. National Health and Nutrition Examination Survey. Lancet 1987;2:298-301
4. Schatz IJ, et al. Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study. Lancet 2001;358(9279):351-5
5. Peto R, et al. Analyses of cancer data from three ezetimibe trials. N Engl J Med. 2008;359(13):1357-66

Reference:

LOW Cholesterol: The Risks, Dangers & The Reality

“Bad” LDL Cholesterol May Protect Us Against Cancer

Can low Cholesterol cause cancer