TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Konačno dokaz, MI NISMO KRIVCI za globalne klimatske promjene

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Pronađeni su dokazi u rijetkim mineralima koji su zabilježili globalne temperature, s njima se otkrilo planetarno zagrijavanje iz daleke prošlosti, svi ti nalasci potpuno bacaju u sumnju općeprihvaćenu ortodoksnu teoriju o „globalnom zagrijavanju.“

Trenutačne teorije krive djelovanje ljudi i našeg društva na klimatske promjene, poglavito na globalno zagrijavanje, no takve teorije su potpuno dovedene u pitanje s novim nalascima i studijama koje dokazuju da se za vrijeme srednjeg vijeka Europa i Antartika zagrijala.

Nakon toga oba područja su se „ohladila“ i nastalo je mini ledeno doba. (Poznato pod nazivom „Marauderov minimum.“ Op. Ur.)

Tim znanstvenika predvođenog geokemičarom Zunli Luom sa Sveučilišta Syracuse u New Yorku, je otkrio da je zatopljenje za vrijeme srednjeg vijeka prije 1000-500 godina obuhvatilo Europu i druge dijelove svijeta.

U stvari to zatopljenje je bilo toliko veliko da je obuhvatilo i Antarktik.

Do sada je Internacionalni Međuvladin Odbor o Klimatskim Promjenama – Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tvrdio da se srednjevjekovno zatopljenje dogodilo samo u Europi.

Čudnovati mineral ikait.

Pa ipak profesor Lu je pronašao dokaze koji pokazuju da se to srednjevjekovno zatopljenje dogodilo na puno širem i većem području – dokazi leže u mineralu koji se naziva ikait, koji se formira u hladnoj vodi.

„Iakait je vrsta vapnenca,“ rekao je Lu. „Njegovi kristali su stabilni samo u hladnim uvjetima i klimi, i u stvari se otapaju na sobnoj temperaturi.“

Ikait u potpunosti zavisi od hladne vode, koja ga drži na okupu – taj proces se zove hidracija vode  – uz pomoć takvih nalaza dobivamo informacije o temperaturama, kada su se stvorili kristali.

Istraživanja Luovog tima su po prvi put doveli ikait u direktnu vezu s temperaturnim razlikama, točnije ustanovili su da je ovaj mineral pouzdan izvor u otkrivanju klimatskih promjena u prošlosti.

Ikait je dokazao da se Antarktik zagrijavao u prošlosti.

Lu je izjavio da njegova istraživanja nisu ispitivale trenutačne poveznice s klimom i da su njegova istraživanja fokusirana na područje Antarktika, također dodaje da to još uvijek nije dokaz da se tada zagrijala cijela Zemlja.

Znanstvenici su izučavali kristale ikaita koje su izvadili zajedno s ledenom jezgrom duboko ispod površine leda Antarktika. Sedimenti leda koje su ispitivali dosežu 2000 godina u prošlost.

Znanstvenici su najviše bili zainteresirani za kristale pronađene u slojevima naslaga koje su nastale za vrijeme malog ledenog doba prije otprilike 300-500 godina, te za kristale koji su nastali za vrijeme srednjevjekovnog zagrijavanja koje se zabilježilo neposredno prije Marauderovog minimuma.

Oba dva klimatska događaja su dokumentirana u Sjevernoj Europi, no prijašnje studije nisu mogle dokučiti jesu li se događaji odvijali izvan Europe. Točnije jesu li se posljedice osjećale i na Antarktiku?

Luov tim je potvrdio da je Antarktik sinkrono događajima u Europi prošao kroz zagrijavanje i hlađenje.

Oni su otkrili ove nalaze zahvaljujući količini izotopa teškog kisika koji se mogao pronaći u kristalima ikaita. Za vrijeme hladnih perioda njih je bilo puno, dok ih je za vrijeme toplih perioda bilo malo.

„Mi smo dokazali da su klimatski događaji u Sjevernoj Europi utjecali na klimatske događaje na Antarktiku,“ rekao je Lu. „Što više, zaista smo zadovoljni jer smo shvatili kako možemo otkriti klimatske uzorke zapisane u čudnovatom mineralu ikaitu. Novi načini istraživanja su uvijek dobrodošli naročito ako se istražuju klimatske promjene.“

Ova studija je nedavno publicirana u žurnalu Earth and Planetary Science Letters.