U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

TV u pozadini? To je još uvijek loše za djecu!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Time Healthland

Previše televizije može biti štetno za dječji razvoj, čak i kada ona nisu “zalijepljena” izravno pred ekranom. A vaše dijete može biti izloženo takvom “pozadinskom TV-u”, čak i više nego što mislite, otkriva novo istraživanje.

Istraživači su otkrili da je prosječno američko dijete dnevno izloženo pozadinskoj televiziji 232.2 minute dnevno – kada je TV uključen, a dijete je zauzeto drugom aktivnošću. U prosjeku su mlađa i afričko-američka djeca najviše izložena pozadinskoj televiziji.

„Bili smo spremni i voljni prihvatiti visoki postotak izloženosti, ali smo ipak na neki način bili šokirani tako visokim rezultatima,“ kaže autor istraživanja Matthew Lapierre, doktorski kandidat i predavač sa Sveučilišta u pensilvanijskoj Annenberg školi za komunikacije. Činjenica da su djeca izložena u prosjeku četiri sata dnevno nas je definitivno oborila s nogu.“

Prethodno je istraživanje otkrilo da je izlaganje pozadinskoj televiziji povezano s niskim razvojem pažnje, rjeđoj i lošijoj kvaliteti interakcije roditelj-dijete i smanjenoj performansi u kognitivnim zadacima, autori su naveli u istraživanju.

Aktualni rezultati proizlaze iz podataka prikupljenih u nacionalnoj reprezentativnoj telefonskoj anketi provedenoj nad 1454 američkih roditelja barem jednog djeteta u dobi između 8 mjeseci i 8 godina. Roditelje se ispitivalo o tome koliko je često upaljen njihov televizor kada ga nitko ne gleda i da li njihovo dijete ima televizor u svojoj spavaonici.

„Za svaku minutu izravne izloženosti televiziji, dodaju se tri minute indirektne izloženosti, čime pozadinsko izlaganje zauzima više vremena u mladim dječjim danima,“ kažu autori u istraživanju.

Ono što su dodatno otkrili u vezi toga jest to da su djeca mlađa od 2 godine, kao i afričko-američka djeca, izložena  do 42 % i 45 % većoj pozadinskoj televiziji u odnosu na prosječno dijete.

„Osobito je zabrinjavajuće postojanje dokaza da izlaganje ima negativne posljedice na razvoj,“ kaže Lapierre. Prema autorima, ove visoke stope mogu biti rezultat toga što roditelji ne računaju pozadinsku televiziju kao izlaganje ili jer misle da su njihova djeca premlada da bi to imalo utjecaj na njih.

„Ovo bi istraživanje trebalo biti upozorenje roditeljima i čuvarima djece da ugase televizor kada ga nitko ne gleda, ali i svakako da uzmu u obzir posljedice držanja televizora u dječjoj sobi bez obzira na to koliko su djeca mlada,“ rekla je u izjavi Cynthia Stohl, predsjednica Međunarodne udruge za komunikacije i profesorica za komunikacije na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće unaprijediti razumijevanje o tome kako se praksa korištenja medija u domovima  odnosi na pozadinsko izlaganje, tako da se mogu smanjiti takva pozadinska izlaganja djece.

Novi podaci će biti predstavljeni na godišnjoj konferenciji Međunarodne udruge za komunikacije u Phoenixu.