SVIJET POD LUPOM

Gavrani pamte i pozdravljaju vas shodno svojem sjećanju

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Discovery News

Da li ptice zvuče sretno ili ljuto kada vas vide vani? Novo je istraživanje pokazalo da barem jedna grupa ptica, gavrani, pamte prethodnu interakciju s ljudima i njihovo je glasanje temeljeno na tim ranijim iskustvima.

Stoga nije teško shvatiti da, ako ste pred neko vrijeme uznemiravali pticu, ona bi mogla započeti ptičju verziju psovki slijedeći puta kada joj se približite.

Istraživanje objavljeno u „Trenutnoj biologiji“ (Current Biology) se pridodaje sve većem broju dokaza da ptice pamte pojavu i glasove pojedinaca, zajedno s prethodnim susretima s njima. Vrane, primjerice, ne zaboravljaju lica.

Takve vještine uzimamo zdravo za gotovo kod ljudi. U svakodnevnom je životu prirodno da se sjećamo lica i glasova više poznanika. Ostala istraživanja pokazuju da razni sisavci mogu činiti ovu istu stvar.

Ukoliko želite doživotnog prijatelja, možda biste trebali razmisliti o konju, s obzirom da oni pamte svoje ljudske prijatelje i ponašaju se u skladu s time.  Mi ljudi se jedni prema drugima ponekad možemo ponašati poprilično neugodno i komplicirano, ali ako konju date mrkvu i potapšate ga po glavi, skoro zasigurno će vam uzvratiti ljubaznošću.

Markus Boeckle i Thomas Bugnyar s odjela za kognitivnu biologiju sa Sveučilišta u Beču su u njihovom novom istraživanju prikazali kako gavrani razlikuju pojedince na osnovu prepoznavanja. Također su otkrili da gavrani pamte odnos prisnosti i privrženosti.

Rezultati su otkrili da gavrani mijenjaju karakteristike svojeg zova s obzirom na to da li čuju bivšeg „prijatelja“ ili „neprijatelja“. Istraživanje je obuhvatilo samo period od  tri godine, ali ptičje sjećanje se može protegnuti i na duže vrijeme.

Dakle, kako zvuče ljute ptice? Kada začuje „neprijatelja“, gavran odgovara zovom koji je tonom niži od uobičajenog i započinje onim što uključuje „grublje karakteristike“. Prijelaz s ptičje verzije „Hej! Kako si?“ do „Briši!“ je sličan onome kako mi razlikovno komuniciramo u svojem govoru.

Stranci  od gavrana dobivaju čak i grublji odgovor. To je ekvivalent osobi koja viče „Tko si ti?“ kada stranac pokuca na vrata. To je  zanimljiv znanstveni fenomen koji stoji iza zvuka  glasnijeg, nižeg i grubljeg odgovora.

Sve ove kvalitete čine pojedinca većim u svojoj veličini. Možda vi to prilikom deranja ne činite svjesno, ali učinak je jednak. Gavrani na sličan način pokušavaju zvučati grubo i veliko kada su u blizini stranaca.

Kategorije:SVIJET POD LUPOM

Tagged as: , , ,