U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Konzumacija bobičastog voća može usporiti opadanje u radu mozga

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

ABC Science

Žene koje jedu borovnice i jagode iskusile su sporiji mentalni pad tijekom godina nego žene koje konzumiraju manje voća bogatog flavonoidima, prema jednom američkom istraživanju.

Rezultati  ankete provedene nad više od 16 000 žena, koje su ispunile uobičajene upitnike o svojim zdravstvenim navikama u periodu od 1976. do 2001. god.,  su pokazali da su osobe koje su jele više bobičastog voća odgodile kognitivno opadanje za 2,5 godine.

Istraživači su svake godine u periodu od 1995. do 2001. god. mjerili mentalne funkcije kod subjekata starijih od 70 godina, prema studiji objavljenoj u „Analima neurologije“.

„Mi pružamo prvi epidemiološki dokaz da bobičasto voće može usporiti napredak kognitivnog opadanja kod starijih žena,“ kaže Elizabeth Devore, doktorica u Brigham i žena bolnici (Brigham and Women’s hospital) i Harvardske medicinske škole iz Bostona, Massachusetts.

„Naši nalazi imaju važan utjecaj na javno zdravstvo jer je konzumacija bobičastog voća jednostavna prehrambena prilagodba kojom se ispituje kognitivna zaštita kod starijih odraslih osoba.“

Devore dodaje da su rezultati važni za stariju populaciju, koja je u porastu.

Prema Australskom uredu za statistiku, broj Australaca dobi od 65 godina i naviše je porastao za 26 % od 2000. do 2001. god. Robert Graham, internist s Lenox Hill bolnice u New Yorku nije bio uključen u istraživanje, ali kaže da je jedenje veće količine bobičastog voća vrlo dobra ideja za ljude bilo koje dobne skupine.

„Velika se epidemiološka istraživanja, poput ovoga, pridodaju osnovnim znanstvenim istraživanjima o tome da antioksidativna i protuupalna svojstva bobičastog voća igraju korisnu ulogu u kognitivnom opadanju vezanom uz dob,“ kaže Graham.

„Savjetovao bih svim svojim pacijentima, bilo koje dobi, da jedu više bobičastog voća. Bobice su lagan, hranjiv i ukusan način očuvanja funkcija mozga.“

Flavonoidi su antioksidanti koji se nalaze u bobičastom voću, jabukama, citrusnom voću, čaju, crvenom vinu i kapuli, a prethodna su istraživanja pokazala da mogu reducirati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

„Trenutno istraživanje pokazuje da su žene koje su najviše konzumirale flavonoide, osobito bobice, pokazale sporije kognitivno opadanje tijekom vremena nego žene koje su ih konzumirale manje,“ kaže Nancy Copperman, direktorica za javno zdravstvo s Židovskog zdravstvenog sustava North Shore-Long Island u New Yorku.

„Povećanje konzumacije voća i povrća je jedan od najboljih načina da bismo živjeli zdravi život.“

Izvanredni profesor Shawn Somerset s Australskog katoličkog sveučilišta u Brisbaneu kaže da bi ljudi rađe trebali konzumirati širi raspon voća i povrća za koje se zna da sadrže flavonoide, nego se fokusirati samo na bobičasto voće.

„Konzumacija povrća u Australiji je smanjena u odnosu na voće, pa bi konzumacija povrća trebala biti više promovirana  od voća,“ kaže Somerset.

„Najrazumniji savjet je konzumacija širokog raspona, nego velike količine određenih flavonoida s obzirom da je pretjerana količina nekih od njih problematična. To se odnosi na konzumaciju šireg raspona povrća i voća, a ne samo na jednu vrstu.“