PONERIZACIJA DRUŠTVA

Lijekovi za odvikavanje od pušenja izazivaju agresiju i suicidalno ponašanje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Natural News

Odbacivanje nikotina obično uključuje mentalnu i emocionalnu tjeskobu. Obično se to uzima kao nešto jednostavno, čak i pomalo smiješno. Uostalom, niti jedan frustrirani pušač se nikada nije popeo na zgradu i prijetio da će se baciti s nje ili da će pucati po prolaznicima. Sada smo otkrili da popularan lijek koji se prodaje diljem svijeta kao lijek za prestanak pušenja, može ljude dovesti do ruba kada su spremni ubiti ili počiniti samoubojstvo. Umiranje zbog odvikavanja postaje stvarnost, ali FDA ne mari za to.

Lijek je za Pfizer stvaran novac. Reklamirali su ga diljem svijeta pod dva različita naziva: jedan za američko tržište, a drugi za ostalih 45 zemalja. FDA je u svibnju 2006. god. odobrila Pfizerov patent za njihov lijek za pomoć pri odvikavanju od pušenja. Godišnja je prodaja premašila zaradu od milijardu dolara.

Pfizerov “lijek” za pomoć pri odvikavanju od pušenja

Prema rezultatima istraživanja, njegov je učinak pretjeran. Još i više od toga, mnogi od ekstremnih propagiranja su bili kamuflirani. To je zasjenilo prave brojke ozbiljnih nuspojava koje uključuju suicidalno i ubilačko ponašanje, od kojih su neka završila i smrću.

To nije bilo tako sve dok neprofitna organizacija Instituta za zdravu medicinsku praksu (ISMP) nije otkrila i pratila kamuflirani izvještaj o ozbiljnim negativnim utjecajima koji su se pojavili u ukupnoj stvarnoj slici. Nakon preispitivanja podataka, znanstvenik sa ISMP-a, Thomas Moore, je napomenuo da je „…došlo do velikog kvara u sigurnosnom nadzoru.“

Ozbiljni negativni utjecaji su bili kamuflirani miješanjem s uobičajenim manjim štetnim nuspojavama kao što su mučnina, zatvor i osip. Ovi skriveni negativni utjecaji su bili dovoljno ozbiljni za neke osobe da bi ih nagnali da počine samoubojstvo ili da nasilno napadnu druge. Od 2006. god. je skoro 600 sličnih slučajeva  zakopano među 26 000 manje štetnih izvještaja. Jednom kada su zakopani izvještaji izolirani, ukupan zbroj samoubojstava je s 122 narastao na 272 slučajeva.

Moore je u rujanskom izdanju iz 2010. god. u “Časopisu farmakoterapije” komentirao da Pfizerovi lijekovi za pomoć pri odvikavanju od pušenja imaju tendenciju otpuštanja nečega kod ljudi što može uzrokovati iznenadne nasilne reakcije prema sebi ili drugima. On je ovo temeljio na pobližoj analizi 26 nasilnih događaja koji su službeno umiješani u zaborav manjih nuspojava.

Također je izvješteno o nekoliko manjih ozlijeda uzrokovanih nesrećama, većinom saobraćajnih, koje su se dogodile tijekom perioda izmaglica ili vrtoglavica. Mnoge su osobe osjećale dublju depresiju nego inače dok su koristile lijekove za pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Nuspojave koje su navedene na kutiji  za potrošače su daleko manje i slabije od informacija koje su 2009. god. distribuirane liječnicima koji propisuju lijekove (crna kutija), tri godine nakon što je FDA odobrila lijek. Jedan dio upozorava na „ozbiljne neuropsihijatrijske događaje“, uz upozorenje da bi liječnici trebali upozoriti pacijente da ih obavijeste ukoliko budu osjećali izuzetnu depresiju ili ukoliko počinju razmišljati o samoubojstvu ili ubojstvu.

Pod ovim se nazivom Pfizerov “lijek” prodaje u ostalim zemljama

Na Saveznom se sudu nalazi više od 1500 slučajeva tužbi za ozlijede protiv Pfizera, uključujući i one u kojima tuže roditelji parova koji su ubili/počinili samoubojstvo. Tužitelji tvrde da je Pfizer bio upoznat s ozbiljnim učincima nuspojava još 2006. god. i da je prikrio te statistike svojim neetičnim postupcima izvješćivanja.

Ove malverzacije nisu isplivale na površinu sve do 2009. god. kada je ISMP otkrila ozbiljnije nuspojave utkane u tisuće zamagljenih manjih izvještaja nuspojavi.

Crna kutija upozorenja o samoubojstvima je najozbiljnije obilježje bilo kojeg lijeka. Unatoč neslužbenom priznanju da su nuspojave Pfizerovog lijeka za pomoć pri prestanku pušenja, u usporedbi s prvobitnim probnim studijskim izvješćima, gore od očekivanog, FDA ostaje pri svojem odobrenju.

Za više od 3 milijuna pušača je u 2010. god. prepisan Pfizerov lijek za pomoć pri prestanku pušenja na period od 12 tjedana. Slijeganje ramenima FDA i pranje ruku od svega dolazi od iste agencije koja konstantno maltretira pružatelje biljnih i dopunskih usluga zbog promiviranja sigurnih i učinkovitih proizvoda.