SVEMIR KROZ TELESKOP

Misterija oko tajnog plana slijetanja aviona ratnog zrakoplovstva X-37B

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

SPACE.com

Tajni svemirski avion američkog ratnog zrakoplovstva X-37B više od 10 mjeseci kruži oko Zemlje i ne postoje naznake o tome kada bi trebao sletjeti.

20. siječnja je misteriozna robotska letjelica X-37B bila u zraku već 321 dan, što značajno prevazilazi njezinu određenu misiju koja je trebala trajati 270 dana. Ali ona bi mogla ostati u zraku čak i duže, kažu stručnjaci, osobito ako vojska nadgleda ovu svemirsku misiju – drugo po redu zataškano vozilo – kao svojevrstan test izdržljivosti.

„S obzirom da je ovo eksperimentalno vozilo, oni na neki način žele provjeriti njegovu izdržljivost,“ rekao je Brian Weeden, tehnički savjetnik pri Sigurnosnoj svjetskoj zakladi i bivši orbitalni analitičar ratnog zrakoplovstva.

Ratno je zrakoplovstvo lansiralo X-37B u ožujku 2011. god. šaljući tako svemirsku letjelicu dizajniranu za višekratnu upotrebu na njezinu drugu misiju. Kruženje letjelice X-37B oko našeg planeta je poznato kao Orbitalno testno vozilo-2, ili OTV-2 (Orbital Test Vehicle-2).

OTV-1 je još jedno X-37B vozilo koje je lansirano u travnju 2010. god., a koje je sletjelo u prosincu iste godine, ostajući u orbiti 225 dana – puno kraće od pretpostavljenog limita od 270 dana jedne letjelice bez ljudske posade.  OTV-2 je već premašio ovaj limit za više od sedam tjedana, a na kalendaru se i dalje okreću stranice.

Dugoročno zadržavanje u svemiru bi moglo biti ključni dio trenutne misije, prema Weedenu.

„Mislio sam da ne žele pretjerivati, upravo zbog toga što je ovo prvi od svoje vrste,“ rekao je za SPACE.com, odnoseći se pritom na let OTV-1. „Ali mislim da drugog pokušavaju pritisnuti.“

Čini se da izjava ratnog zrakoplovstva podupire Weedenovu pretpostavku.

„Ovaj uspješan let je važan za napredak X-37B programa, pomičući nas naprijed u našim naporima da dokažemo korisnost i isplativost dugotrajnih, iskoristivih svemirskih letjelica bez posade,“ rekao je za SPACE.com potpukovnik ratnog zrakoplovstva Tom McIntyre i direktor programa X37B sustava krajem studenog, kada je postignuta prekretnica od 270 dana.

„Veselimo se pokušaju proširenja omotnice platforme protežući misiju još i dalje,“ dodao je McIntyre.

X37B u mnogočemu podsjeća na sada umirovljenu NASA-in svemirsku letjelicu, osim što je mnogo manji. Vozilo bez posade je dugačko otprilike 8,8 metara, a širine je 4,5 metara, korisne nosivosti veličine kampera. Za usporedbu, dva cijela X-37B bi veličinom stala u dosadašnju NASA-inu svemirsku letjelicu (space shuttle).

Ono što X-37B čini dok ovih dana kruži oko našeg planeta, ostaje nepoznanica jer su nosivost i mislija letjelice povjerljivi.

Upravo zbog ovog tajnog dijela, javljaju se pitanja i zabrinutost – osobito od strane Rusije i Kine – da bi X-37B mogao biti svojevrsno svemirsko oružje. Ali ratno je zrakoplovstvo opetovano nijekalo ove optužbe, tvrdeći da je glavna zadaća vozila testiranje novih tehnologija za buduće satelite.

Najvjerojatnije je o tome riječ, rekao je Weeden koji je 2010. god. objavio izvješće o istrazi X-37B i njegovoj najvjerojatnijoj misiji.

Ratno zrakoplovstvo ne objavljuje orbitalne parametre X-37B, ali promatrači amateri su primjetili kretanja OTV-1 i OTV-2. Otkrili su da se OTV-2 ne kreće u obliku petlji oko Zemlje u polarnoj orbiti, što omogućava dobar pogled s bilo koje točke na globusu.

Umjesto toga, letjelica opetovano leti na potezu Zemlje od 43 stupnja sjeverne geografske širine do 43 stupnja južne zemljopisne širine. Weeden smatra da svemirski zrakoplov promatra Srednji Istok i Afganistan pomoću najnovije špijunske opreme, možda pomoću instrumenata koji su optimizirani za promatranje valnih duljina van spektra vidljive svjetlosti.

Članak objavljen u „Svemirskom časopisu“ (Spaceflight Magazine) nešto ranije ove godine, u britanskoj publikaciji, spekulira o tome da bi OTV-2 mogao špijunirati Tiangong 1, svemirski modul kojeg je Kina nedavno lansirala. Ali orbite ovih dvaju robotskih letjelica su poprilično različite, što ovaj scenarij čini malo vjerojatnim, izjavili su Weeden i ostali stručnjaci.