TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pronađen najstariji pra-predak ljudi u jezerskom mulju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Discovery News

Nakon dvije decenije istraživanja mikroskopskog lovca na alge koji živi u jezerima Norveške, znanstvenici su otkrili da je Collodictyon organizam najstariji pra-predak ljudske vrste.

Ovaj nevjerojatni jednostanični organizam koji je evoluirao prije milijardu godina nije nikako mogao biti stavljen niti u jednu kategoriju živih organizama – životinje, biljke, parazite, gljivice.

„Otkrili smo da je taj organizam nepoznata vrsta života i da je u stvari jedinstven,“ izjavio je dr. Kamran Schalchiam-Tabrizi sa Sveučilišta u Oslu.

„Za sada ne znamo  niti jednu drugu grupu organizama na Zemlji osim Collodictyona koja je bliža prvotnom životu na planeti,“ rekao je Schalchiam-Tabrizi.

Znanstvenici vjeruju da ovo otkriće može detaljno opisati kako je život izgledao na Zemlji prije desetke stotina milijuna godina.

Collodictyon živi u mulju malenog jezera As 30 kilometara južno od Osla.

Collodictyon ima četiri mala repa s kojim se koristi kao s propelerima i brzo mijenja smjer, ovaj organizam se može vidjeti tek pod mikroskopom jer je veličine 30-50 mikrometara.

Isto kao i biljke, gljivice, alge, životinje i ljude, Collodictyon je član obitelji eukariota, koji imaju staničnu jezgru obmotanu membranom, za razliku od bakterija.

„Zahvaljujući izgledu i strukturi Collodictyona znanstvenici su u stanju shvatiti kako su izgledali prvotni eukatioti,“ rekao je Schalchiam-Tabrizi.

„Oni su vjerojatno nalikovali Collodictyonu i imali su rep ili više njih s kojima su se pokretali i lovili mikroskopski plijen.“

„Oni nisu društvena bića,“ rekao je ko-autor studije o Collodictyonu, prof. Dag Klaveness, koji je tijekom ispitivanja uzgojio na milijune ovih organizama.

„Najbolje im je kada su sami, nakon što pojedu prvu hranu, sasvim im je uredu da kanibalistički proždru manje pripadnike svoje vrste. Za sada smo Collodictyone pronašli samo u jezeru As.“

„Fascinantno je da smo tek sada pronašli ovakve organizme, oni su se nalazili u našoj blizini milijunima godina i nitko nije znao da postoje,“ rekao je Klaveness.

Collodictyon je prvi put opažen prije 20 godina, kada su znanstvenici na Sveučilištu u Oslu shvatili da su otkrili biće koje je po mnogo čemu interesantno, no nitko od njih nije znao koliko je Collodictyon poseban,“ dodao je Klaveness.