VJEROVALI ILI NE

Pepsi se protiv tužbe brani izjavom: Miš bi se pretvorio u želatinu!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

KSL.com

Čovjek iz Illinoisa koji je tužio PepsiCo nakon što je navodno pronašao miša u limenci Mountain Dewa je zaprimio zanimljiv odgovor od tvrtke: Soda bi miša pretvorila u želatinu prije nego što bi on saznao za njega.

Roland Ball kaže da je 10. studenog 2009. god. počeo piti limenku Mountain Dewa nakon što ju je kupio na automatu s pićima na svojem radnom mjestu. Ispljunuo je sadržaj nakon što je „okusio nešto pogrešno“, izvjestio je Madison Record.

Ball je rekao da je izlio sadržaj limenke u Styrofoam šalicu i pronašao ostatke miša, koje je, prema njegovoj tvrdnji, poslao u klesarskoj posudi na adresu PepsiCo-a na zahtjev tvrtke, a koja mu je vraćena u vrlo lošem stanju.

Tužba je podnesena 2009. god. i sada će biti stavljena pred suca. Pismena izjava ispunjena na okružnom sudu Illinoisa, okruga Madison, tvrdi da bi bilo nemoguće da Ball pronađe miša u limenci Mountain Dewa za kojeg je PepsiCo rekao da je proizveden 28. kolovoza 2008.god.

Pismenu izjavu je potvrdio dr. Lawrence D. McGill, licencirani veterinar koji 22 godine radi kao tehnički potpredsjednik, direktor za kontaktna istraživanja i kliničke usluge i kao suradnik direktora laboratorija za referentnu patologiju životinja na Odjelu za udružene regionalne i sveučilišne patologe u Salt Lake City-ju.

McGill je izjavio da, unutar tjedan dana nakon što je miš uronjen u tekućinu kiselosti Mountain Dewa, on u svojim kostima više ne bi imao kalcija, trbušna struktura bi puknula, a vjerojatno bi isti slučaj bio i sa šupljinom lubanje. Struktura miša nakon trideset dana bi bila neprepoznatljiva.

„Nakon trideset dana u tekućini, miš bi bio transformiran u „želatinoznu“ supstancu,“ rekao je McGill u pisanoj izjavi.

Dotični miš nije mogao biti uronjen u Mountain Dew od vremena kada je limenka proizvedena, prema McGillu. Rekao je da je njegova pretraga glodavca kojeg je Ball dostavio Pepsiju otkrila netaknutu trbušnu šupljinu, kao i ostale organe.

„Ovi nalazi također utvrđuju da se miš nije nalazio u tekućini duže od sedam dana, a zasigurno se nije nalazio u tekućini  datuma proizvodnje 28. kolovoza 2008. god,“ McGill je izjavio.

PepsiCo tvrdi da Ball nije pružio nikakav dokaz o tome da se miš nalazio u limenci Mountain Dewa kada ju je otvorio, ali Ball tvrdi da je dokaz postao neupotrebljiv od strane tvrtke i McGilla.

Prema izmjenama i dopunama prigovora koji je zaprimljen na sud, kada je PepsiCo vratio dokaz tužitelju, „dokaz je bio u žalosnom stanju zbog toga što je dulji period vremena  bio ostavljen u zasićenoj tekućini, nakon što je podvrgnut destruktivnom ispitivanju.“

Ova je tvrdnja, prema McGillu, pogrešna; kaže da je miša vratio uronjenog u formaldehid, a ne u upitni Mountain Dew.

McGill je također rekao da bi „svaki nadležan, kvalificiran konzultant“ bio u mogućnosti provesti ispitivanje nad mišjim ostacima.

Ball traži 50 000 $ odštete.