TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dvolitarske boce svjetlosti

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

EcoSnippets

Sirotinjski kvartovi Filipina dobivaju ekstremno ušminkavanje svojih domova u obliku dvolitarskih boca na svojim stropovima. Boce djeluju kao žarulje od 60 wati koje pogoni 100 % solarna energija. Prelamanje svjetlosti je nevjerojatna stvar, pa ukoliko ste u svom stropu izbušili otvor onda će svjetlost padati izravno u pravocrtnoj liniji lijevajući sjenu na tlu u obliku otvora. Stavljajući bocu ispunjenu vodom u taj otvor, svjetlost biva prelomljena vodom i emitirana za 360 stupnjeva poput žarulje.

Žarulje se diljem svijeta uzimaju zdravo za gotovo, ali one su luksuzni predmet za sirotinjske četvrti Filipina. Dvolitarske boce ispunjene vodom i malom količinom izbjeljivača, kako bi se spriječio rast algi, djeluju kao svjetlo u često mračnim straćarama.

Inicijativa, poznata kao „Litra svjetlosti“, je  pokrenuta na Filipinima kako bi se ovakva svjetlost učinila dostupnom onima kojima je potrebna. Procjenjuje se da će svaka od boca svjetlosti trajati otprilike pet godina, što je duže od bilo koje žarulje kupljene u trgovini.

Nisu samo Filipini ti koji su pokrenuli ove ‘litre svjetlosti’. Mnogi Amerikanci se bore s visokim računima za režije usred ekonomskih problema i u potrazi su za inovativnim rješenjima svojih financijskih problema.

‘Litra svjetlosti’ je svakako inovativna, ekstremno funkcionalna i pristupačna (ukoliko vam se posreći, mogli biste uroniti i u koji deponij i ne platiti ništa), a uz to je i „zelena“. Dakle, ako smatrate da je vaša garaža mračna, onda možete i sami iskušati poneku litru svjetlosti i vidjeti hoće li nakon toga zaživjeti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.