TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nema sudnjeg dana – otkriva najnoviji nalazak majanskog kalendara!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

The Washington Post

Arheolozi su u Gvatemali pronašli nevjerojatne artefakte u malenoj prostoriji prepunoj odlično očuvanih zidnih murala na kojima je oslikan pradavni obožavani majanski kralj, no osim toga na njima su prikazan i kalendari koji ne završavaju 2012. godinom.

Fenomenalna izrada novootkrivenih majanskih kalendara omogućava njihovo korištenje tisućama godina unazad i isto toliko godina unaprijed, što uvelike osporava rašireno vjerovanje pop kulture i New Agea da će svijet nestati ili nastradati u apokaliptičnoj katastrofi 21.12.2012., točnije osporava tvrdnju da su Maje na bilo kakav način predočile i predvidjele kraj svijeta.

Novootkriveni kalendari, koji prate kretanja Venere, Marsa i Mjeseca, daju jedinstven pregled bez presedana u majansko umijeće praćenja svemirskih tijela. Maje su u ovom dijelu Amerike dominirale gotovo tisuću godina i redovito su s iznimnom točnošću pratili prolaske mjeseci, godišnjih doba i godina.

„Maje su pokušavale shvatiti velike kozmičke cikluse vremena,“ rekao je William Saturno, arheolog Sveučilišta u Bostonu, voditelj ekspedicije koja je otkrila kalendare. „Ovo je mjesto na kojem su oni radili svoje kalendare, to je isto kao da smo otkrili da Vincijevu radionicu.“

Prije ovog pronalaska, najbolje sačuvani majanski kalendari su se nalazili u majanskim kodeksima – knjigama, od kojih je najpoznatiji Drezdenski kodeks. No ovakve knjige su napravljene vjekovima nakon najnovijeg pronalaska.

Saturno je rekao kako su znanstvenici već dugo vremena smatrali da su Maje otkrili i zabilježavali cikluse Mjeseca i planeta puno prije nego li se pretpostavljalo, no na žalost dokazi o tome su bili neotkriveni.

2010., student Max Chamberlain – koji je radio sa Saturnom – je otkrio kuću pri početku iskopavanja majanskog grada Xultuna, koji je poznat još od 1915., ali nikada nije arheološki obrađivan. Decenijama su kradljivci iskapali otvore u grad i njegovim zakopanim zgradama u nadi da će pronaći blago. Jednog dana Chamberlain se odlučio spustiti kroz jedan od tunela u zakopanu zgradu.

Zgrade koje su bile povezane prolazima su bile niskih stropova, prepune prljavštine insekata, vode i otpadaka i premetnute jakim korijenjem drveća koje je ispunjavalo prostorije, boja na zidovima zgrada je bila davno izbrisana no uskoro su pronađene dvije crvene crte.

Brzim iskapanjem je otkriven dobro sačuvan zid na stražnjem dijelu jedne kuće koji je bio urešen muralom s prikazom svečano urešenog majanskog kralja.

Na takav način je Saturnov tim mogao izučiti bogato ispisan i oslikan mural u originalnim i živim bojama. „Ne znam kako je zid preživio milenije,“ rekao je Saturno. Nakon otkrića Saturno je isti tren kontaktirao National Geographic Society, koje je pristalo na financiranje potpunog iskapanja zgrade.

Ovaj mural predstavlja prvu majansku slikariju pronađenu u malenoj zgradi umjesto u velikim javnim zgradama kako je to do sada bilo uobičajeno. Usput mural je najstarija i najbolje očuvana majanska slikarija.

Na slici se, pored kralja, nalazi pisar koji u ruci drži pisalo. Tri misteriozne figure pored njih nose crnu odjeću i marširaju preko cijelog zida. Jedan od njih ima naziv „stariji brat opsidijana,“ eksperti nemaju ideju tko su te figure i što ti ljudi zapravo predstavljaju.

Komentar Matrix Worlda:

Krivo prevedena ploča iz Tortuguera, na kojoj se, unatoč vjerovanju, ne nalazi predviđanje o kraju svijeta u ovoj godini, više pročitajte ovdje.

Science Daily je detaljno izvijestio o ovom otkriću, oni su primijetili da 2012., završava samo jedan ciklus kalendara onako kako nama završava godina, nakon toga počinje novi ciklus i njihov kružni kalendar se ponovno koristi samo sa prefiksom nove ere – ciklusa na način kako mi zabilježavamo milenije. Xultun je napravljen u prvom vijeku prije nove ere, nekoliko stotina godina naklon toga nastali su kalendari oslikani u otkrivenoj sobici. Kalendari koji su pronađeni zabilježavaju vrijeme do 7000 godina u budućnost. Jedan od najčešćih brojeva koji se mogu naći na kalendarima je 813. nove ere, što u biti označava početak kraja majanske civilizacije. Interesantno je da se na zidu nalaze i objašnjenja i izračuni kako koristiti majanski kalendar kao da je davni umjetnik želio naučiti nepoznate gledatelje kako pravilno koristiti njihove kalendare. Cijeli istočni zid sobice je prepun izračuna i navoda o pravilnom korištenju kalendara u budućnosti. Iskreno se nadamo da će ovo otkriće utišati prestrašene ljude koje su zaveli i prepali bezobzirni zagovornici uništenja svijeta koje su Maje navodno predvidjele. Važno je zapamtiti da su u laži kratke noge i bez obzira koliko se neka laž dobro proklamira i koliko se ponavlja ona prije ili kasnije biva razotkrivena, nadamo se da je s ovim tekstom jednom za uvijek raspršena fama o 2012.

U slučaju da vam ovaj podatak nije dovoljan, molimo vas da pročitate tekst pod nazivom: „Zapadnjačka kultura je opsjednuta propašću svijeta, a ne Maje!“ U njemu ćete otkriti zapise koji također spominju mnoštvo datuma koje su Maje zapisale dugo nakon 2012., poneki čak pet milijuna godina dalje u budućnost. U istom tekstu ćete otkriti kako je bezočna laž o navodnom majanskom proricanju kraja svijeta zaživjela i kako se to sve zapravo dogodilo.