PONERIZACIJA DRUŠTVA

Djeca laboratorijski miševi!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

IPS News (link više nije aktivan)

Upozorenje: U tekstu se nalaze uznemirujuće slike!

U bolnici u Faludži ne mogu pružiti bilo kakvu statistiku o djeci rođenoj s urođenim defektima – jednostavno ih je previše. Roditelji ne žele pričati. „Obitelji pokapaju svoju novorođenčad nakon što ona umru bez da ikome išta kažu,“ kaže glasnogovornik bolnice Nadim al-Hadidi. „To je sve previše sramotno za njih.“

„U siječnju smo zabilježili 672 slučaja, ali znamo da je bilo još mnogo njih,“ kaže Hadidi. Projicira sliku na zid svojeg ureda: djeca rođena bez mozga, bez očiju, ili s utrobom van tijela.

Hadidi kaže da osjećaji roditelja, kada su suočeni sa zamrznutom slikom djeteta rođenog bez udova, variraju između stida i krivnje.

Oni misle da je to njihova krivica, da nešto ne valja s njima. A i ne pomaže kada im netko od starijih ljudi kaže da je to bila ‘božja kazna’.

Teško je gledati ove slike. A oni koji su odgovorni za sve ovo, zatvaraju oči.

Amerikanci su 2004. god. testirali razne vrste kemijskih i eksplozivnih naprava na nama: termobarično oružje, bijeli fosfor, osiromašeni uran…mi smo za njih bili laboratorijski miševi, kaže Hadidi, isključujući projektor.

Mjeseci koji su slijedili invaziju na Irak 2003. god. su bili ispunjeni demonstracijama protiv okupacijskih snaga. Ali tek je 2004. god. ovaj grad pored Eufrata do zapada Bagdada doživio najgore dane.

31. ožujka te godine, slike raskomadanih tijela četiri plaćenika iz SAD-a iz grupe Blackwater koji vise s mosta su kružile svijetom. Al-Qaeda je provela brutalnu akciju – a lokalno stanovništvo je platilo cijenu za Operaciju “Fantomski bijes” koja je uslijedila nakon toga. Prema Pentagonu, to je bila najveća urbana bitka još od Hue-a (Vijetnam, 1968. god.).

U travnju 2004. god. je došlo do prvog strožeg kažnjavanja, ali najgore je bilo u studenom te godine. Nasumično provjeravanje kuća je pružilo način za intenzivno noćno bombardiranje. Amerikanci su rekli da su koristili bijeli fosfor kako bi „noću osvijetlili mete“. Ali grupa talijanskih novinara je uskoro pružila dokumentirani dokaz da je bijeli fosfor bio samo još jedno od zabranjenih oružja koje su američke trupe koristile protiv civila.

Sveukupni broj žrtava je još uvijek nepoznat. U stvari, neki od njih još nisu ni rođeni.

Abdulkadir Alrawi, liječnik u bolnici u Faludži, se upravo vratio s pregledavanja novog intrigantnog slučaja. „Ova je djevojka rođena s Dandy Walker sindromom. Njezin je mozak rascijepljen na dva dijela i sumnjam da će preživjeti.“ Dok to govori, ponovo nestaje svjetla u bolnici.

Nedostaje nam osnovna infrastruktura, kako da se nosimo sa hitnim slučajevima poput ovoga?

Prema studiji objavljenoj u Internacionalnom časopisu istraživanja okoliša, iz Švicarske, i u Javnom zdravstvu u srpnju 2010. god., „porast raka, leukemije i smrtnosti dojenčadi i poremećajima u uobičajenim rođenjima ljudske populacije u odnosu na spol su u Faludži znatno veći od prijavljenih onih preživjelih A-bombe iz Hirošime i Nagasakija 1945. god.“

Istraživači su otkrili 38 puta povećanje oboljelih od leukemije (dok je na lokacijama u Japanu broj iznosio 17 puta veće povećanje). Čuveni analitičari poput Noama Chomskog su takve zaključke označili kao „neugodnijima od Wikileaksovih curenja podataka o Afganistanu.“

Samira Alaani, glavni liječnik u bolnici u Faludži, je sudjelovala u studiji uz usku suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Nekoliko testova provedenih u Londonu je ukazalo na neuobičajeno visoke doze urana i žive u korijenju kose ugroženih. To bi mogao biti dokaz koji se povezuje s korištenjem zabranjenih oružja do mjere urođenih problema u Faludži.

Uz bijeli fosfor, mnogi ukazuju na osiromašeni uran (DU), radioaktivni element koji, prema vojnim inžinjerima, značajno povećava prodorni kapacitet školjki. Za osiromašeni uran se smatra da ima vijek trajanja od 4,5 milijarde godina i označen je kao „tihi ubojica koji nikada ne prestaje ubijati.“ Nekoliko je međunarodnih organizacija pozvalo NATO da istraži je li osiromašeni uran bio korišten tijekom rata u Libiji.

Ovog će mjeseca irački ministar zdravstva, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, objaviti svoju prvu studiju ikad provedenu o kongenitalnim deformacijama u upravljačkim jedinicama Bagdada, Anbara, Thi Qara, Sulejmana, Diala i Basre.

Ugniježđena između granica Irana i Kuvajta, Basra se nalazi iznad masovnih naftnih rezervata. Populacija ove najjužnije provincije je pretrpjela više bitki od bilo koje druge regije: od rata s Iranom 1980-ih do Zaljevskog rata 1991. god i invazije pod američkim vodstvom 2003. god.

Studija koja je napravljena na Sveučilištu u Bagdadu je ukazala na povećanje slučajeva defektnih rođenja koji su u Basri u deseterostrukom porastu još od dvije godine prije invazije 2003. god. Trend je još uvijek u porastu.

Dječja je bolnica u Basri, specijalizirana za pedijatrijsku onkologiju, otvorena 2010. god. financirana američkim kapitalom, ova ustanova je pokrenuta od strane bivše prve dame Laure Bush. Ali baš kao što je to slučaj s bolnicom u Faludži, ovoj ustanovi nedostaje osnovna oprema.

Aparati za rendgen su više od godine i pol dana proveli uskladišteni u luci u Basri zbog administrativnih nesporazuma oko toga tko treba platiti naknadu luci. Naša bi djeca umirala dok su čekala radioterapijsko liječenje koje nikada nije stiglo, kaže Laith Shakr Al-Sailhi, otac bolesnog dječaka i direktor Dječje udruge za rak u Iraku.

„Lista čekanja za liječenje u Bagdadu je beskrajna, a vrijeme nikada nije na strani pacijenata,“ kaže Al-Sailhi iz baraka koje udomljavaju svoja sjedišta nevladinih organizacija uz bolnicu.

Osim toga, ove dječje bolesti dovode do ekonomskog uništavanja njihovih obitelji. Oni koji mogu, priušte plaćanje do 7000 $ u Siriji ili do 12 000 $ u Jordanu za liječenje. Najjeftinija opcija je Iran, gdje je prosječna cijena 5 000 $.

„Obitelji danas hrle u Teheran na liječenje djece. Mnogi od njih spavaju na ulicama jer nisu u mogućnosti platiti hotelsku sobu.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.