VJEROVALI ILI NE

Auto-igračka star 7500 godina pronađen u istočnoj Turskoj

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Dateline Zero

„Auto-igračka“ je izložen uz lutke i zviždaljke – od kojih su svi napravljeni od kamena – u Muzeju Mardin. Arheolog Mesut Alp izvještava da je auto-igračka star barem 7500 godina – što ga smješta u period Kamenog doba.

U razgovoru s novinskom agencijom Cihan i novinarima Zamana danas, Alp je inzistirao na tvrdnji da je dotični predmet autić.

Davut Beliktay, direktor za kulturu i turizam Mardina, je potvrdio da je izložbeni primjerak 7500 godina star autić.

Beliktay je rekao da je auto „poput kopije“ današnjih automobila; dodajući da ujedno sliči traktoru. Međutim, on nije objasnio kako autić može biti star 7500 godina.

Komentirajući ostale drevne igračke, on je rekao: „Vjerujemo da su zviždaljke i lutke stare između 5000 i 6000 godina. Zviždaljke su još uvijek upotrebljive.“

Beliktay je novinarima rekao da će uskoro biti objavljene opsežnije informacije u vezi 7500 godina starog autića.

Iako je anomalna povijest zanimljiva, vjerojatnije je riječ o igrački koja predstavlja kočiju, a ne neobjašnjiv autić. Nadajmo se da će biti objašnjeno zbog čega točno smatraju da je riječ o autiću koji je star nekoliko tisuća godina, a ne da se radi o kočiji-igrački, što je ipak vjerojatnije.

Pretpostavljamo da se na ovo može gledati kao na nesavladiv dokaz o putovanju kroz vrijeme ili o vanzemaljskim posjetiocima? Je li muzej, po vašem mišljenju, u posjedu najstarijeg auta igračke? Je li to ipak model kočije ili pak nešto drugo?