TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kako vitamin D zaustavlja upale?

Prevela i uredila: urednici MW-a

Science Daily

Istraživači bolesti za respiratorne probleme National Jewish Health u Americi, otkrili su specifične molekularne i signalne događaje kojima vitamin D inhibira upalu. U svojim pokusima, pokazali su da niske razine vitamina D, usporedive s nalazima razina milijuna ljudi, nisu uspjele spriječiti upalne kaskade, dok je razina koja se smatra odgovarajućom spriječila upalne signale. Rezultati su objavljeni 1. ožujka, 2012., u žurnalu za imunologiju.

“Ova studija nadilazi prethodne asocijacije vitamina D s različitim zdravstvenim ishodima. Ističe jasan lanac staničnih događaja, od vezanja uz DNA, kroz određene signalne puteve do redukcije bjelančevina za koje se zna da aktiviraju upalu,”  izjavljuje  glavna autorica studije dr. Elena Goleva, izvanredni profesor pedijatrije na National Jewish Health. “Pacijenti s kroničnim upalnim bolestima poput astme, artritisa i raka prostate, koji  imaju manjak  vitamina D, mogu imati koristi od suplementacije vitamina D kako bi podigli serumske razine vitamina D iznad 30 nanograma po mililitru.”

Sunce potiče proizvodnju vitamina D

Trenutne nacionalne smjernice ukazuju na to da bi ljudi trebali održavati minimalnu razinu D vitamina u krvnom serumu na razini od 20 ng/ml, iako postoji mnogo znanstvenih rasprava o optimalnim razinama. Odavno je poznato da vitamin D pridonosi zdravlju kostiju, pojačavajući apsorpciju kalcija. U posljednjih nekoliko godina, mnogo pažnje posvećuje svojim mogućim imunološkim i upalnim pogodnostima. Niska razina vitamina D je povezana s nekoliko bolesti, uključujući astmu, rak, dijabetes i artritis.

U trenutnoj studiji istraživači su ispitali specifične mehanizme kojima vitamin D može djelovati na imunološke i upalne puteve. Inkubirali su ljudske bijele krvne stanice s različitim razinama vitamina D, a zatim ih izložili lipopolisaharidima (LPS), molekulama povezanim sa staničnim zidovima bakterija za koje je poznato da proizvode intenzivne upalne reakcije.

Inkubirane stanice bez vitamina D i s otopinom koja sadrži 15 ng/ml vitamina D, proizvodile su visoke razine citokina IL-6 i TNF-alfa, koji su odgovorne tvari u upalnom odgovoru. Stanice inkubirane s 30 ng/ml vitamina D i više pokazale su značajno smanjen odgovor na LPS. Najviša razina upalne inhibicije dogodila na 50 ng/ml.

U složenom nizu pokusa, istraživači su identificirali novu lokaciju gdje se vitamin-D receptor, čini se, povezuje izravno na DNK i aktivira gen poznat kao MKP-1. Taj gen je odgovoran za ometanje upalnih procesa, potaknutih LPS-om, što uključuje i molekulu poznatu kao p38 i rezultira u višim razinama IL-6 i TNF-alfa.

“Ovo novo identificirano DNA-vezno mjesto za vitamin-D receptor, i specifični putevi inhibirani višim razinama vitamina D pružaju uvjerljivi mehanizam za mnoge pogodnosti koje su povezane s vitaminom D,” navodi dr. Goleva. “Činjenica da smo pokazali da puno ovisi o dozi i varijacijama razinama koje se obično nalaze u ljudima također dodaje težinu argumentima za ulogu koju vitamina D ima u imunološkim i upalnim stanjima.”

Komentar Matrix Worlda:

Osim sunca, izvor D vitamina potražite i u masnoj ribi (tuna, losos, pastrva, srdela), gljivama, maslacu, jajima i jetri. Hranite se zdravo i hranom uzgojenom na organski način, a izbjegavajte industrijske suplemente.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.