PONERIZACIJA DRUŠTVA

Prvi genetski modificirani lijek dobio odobrenje!

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Organic Authority

FDA (Američka krovna organizacija za hranu i lijekove) je upravo ušla u povijest odobravanjem prvog farmaceutskog lijeka za ljudski upotrebu koji je proizveden od genetski modificiranih sastojaka. Ovo odobrenje može olakšati put svim drugim genetski modificiranim ljekovima da dospiju do potrošača, stoga dodatno potiče sve veću zabrinutost zbog spornih genetski modificiranih sastojaka koji se nalaze u gotovo 80 %  hrane koja se prodaje u Americi.

Lijek koji je nazvan Elelyso (Pfizer) je namijenjen liječenju iznimno rijetke  Gaucherove bolesti kod koje  bolesnicima nedostaje određeni enzim, te mogu doživjeti  jetrene i neurološke bolesti kao rezultat opasnog nakupljanja masnih kemikalija  koje se akumuliraju u jetri, kostima, slezeni i živčanom sustavu. Gaucherova bolest zahvaća otprilike samo 6.000 ljudi u Americi (u Hrvatskoj ih ima oko 15).  Lijek olakšava simptome bolesti, no također dolazi s rizicima i nuspojavama, uključujući glavobolju, bolove u prsima, umor, nadražajima kože, bolovima u zglobovima i crvenilo.

Za kompaniju Pfizer lijek su razvili u Protalix BioTherapeuticsu, stvaranjem ljudskog enzima u stanicama mrkve. To je učinjeno umetanjem gena koji kodira protein u stanicama mrkve.

Elelyso je prvi genetski modificirani lijek koji će doći na tržište, no nije prvi koji se proizvodi. Američko ministrarstvo poljoprivrede je  2006. godine odobrilo lijek za perad  koje proizveden u biljnim stanicama. No zabrinutost zbog bioloških lijekova za ljudsku uporabu je podigla veću zabrinutost.

Komentar Matrix Worlda:

Nakon svih mogućih genetskih manipulacijama s hranom, došlo se na ideju da nas se uništava pomoću GMO lijekova. Ulaze na “mala vrata”, stvarajući lijek koji će koristiti mali broj populacije. Zamislimo sljedeći korak, primjena GMO sastojaka kod proizvodnje običnih lijekova! Kako tome stati na kraj? Održavajući svoje zdravlje ne izlažući se stresu, odnosno rješavajući se stresa kroz razne tehnike i načine, zatim pravilnom prehranom kroz organski uzgojenu hranu, izbjegavanjem zagađene okoliša i prekomjernog zračenja te naravno informiranjem o postojanju svim mogućih trovanja našeg organizma.