U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Zbog čega je punjenje korijenskog kanala zuba opasan zahvat?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Mercola.com

Bolujete li od kronične degenerativne bolesti? Ukoliko je tome tako, vjerojatno su vam rekli, „To ti je sve u glavi?“

Pa, to možda i nije tako daleko od istine jer bi korijenski uzrok vaše bolesti mogao biti u vašim ustima.

Postoji uobičajena stomatološka procedura za koju će vam skoro svaki zubar reći da je potpuno sigurna, unatoč činjenici da znanstvenici već više od 100 godina upozoravaju na njezinu opasnost.

Svakoga se dana samo u Americi provodi 41 000 ovih stomatoloških procedura nad pacijentima koji vjeruju da sigurno i trajno rješavaju svoj problem.

O kojoj je stomatološkoj proceduri riječ?

Tretiranje korijenskog kanala zuba.

Svake se godine u toj zemlji izvodi više od 25 milijuna tretiranja korijenskog kanala.

Zubi kojima su tretirani korijenski kanali su u svojoj osnovi „mrtvi“ zubi koji postaju tihi inkubatori vrlo otrovne anaerobne bakterije koja, pod određenim okolnostima, može pronaći put i ući u vaš krvotok kako bi uzrokovala mnoga ozbiljna medicinska stanja – a mnoga se pojavljuju tek desetljećima kasnije.

Većina ovih otrovnih zuba mnogo godina djeluju i izgledaju dobro, što dodatno otežava praćenje njihove uloge kod sustavnih oboljenja.

Izvor slike: Encyclopaedia Britannica

Nažalost, velika većina stomatologa nije svjesna ozbiljnih potencijalnih zdravstvenih rizika kojima izlažu svoje pacijente. Rizicima koji opstaju do kraja njihovih života. Američka stomatološka udruga tvrdi da je tretiranje korijenskog kanala dokazano sigurno, ali nisu objavili NITI JEDAN podatak ili istraživanje koje bi potvrdilo ovu tvrdnju.

Weston Price, prema mnogima najbolji stomatolog svih vremena, je prije  više od stoljeća otkrio poveznicu između zuba kojima su tretirani korijenski kanali i bolesti, što bi kao temelj uzroka bolesti ostalo skriveno do današnjih dana.

Mnogi bi stomatolozi učinili ogromnu uslugu javnom zdravstvu kada bi se upoznali s djelom dr. Westona Pricea. Nažalost, njegov se rad i dalje diskreditira i potiskuje od strane stomatoloških profesionalaca.

Dr. Price je bio stomatolog i istraživač koji je putovao svijetom kako bi proučavao zube, kosti i način ishrane domorodačkih stanovnika koji žive bez „dobrobiti“ moderne hrane. Oko 1900. god., dr. Price je liječio upornu infekciju korijena zuba i počeo je sumnjati da zubi, kojima je tretiran korijenski kanal, zauvijek ostaju inficirani, unatoč liječenju. Jednoga je dana preporučio ženi, koja je godinama bila vezana uz invalidska kolica, da izvadi zub kojem je ispunjen korijenski kanal, iako se na prvi pogled činilo da je on u redu.

Ona se složila, pa je on izvadio zub i ugradio ga pod kožu zeca. Zec je, nevjerojatno, razvio jednake simpotome invalidnog artritisa, baš kao i žena, i umro je 10 dana kasnije od infekcije. Ali se žena, sada oslobođena otrovnog zuba, gotovo odmah oporavila od artritisa i mogla je hodati čak i bez pomoći štapa.

Price je otkrio da je u stvari nemoguće sterilizirati zub nad kojem je tretiran korijenski kanal (na primjer, punjenjem korijena).

Dr. Weston Price

Nastavio je dokazivati da mnoge kronične degenerativne bolesti potječu od zuba kojima je kanal ispunjen – najčešće bile su srčane i krvožilne bolesti. On je, ustvari, otkrio 16 različitih uzročnih bakterija za ova stanja. Ali također je postojala i jaka poveznica između zuba kojima su ispunjeni korijeni i bolesti čeljusti, mozga i nervnog sustava. Dr. Price je nadalje 1922. god. napisao dvije revolucionarne knjige u kojima je u detaljima svojeg istraživanja povezao stomatološku patologiju s kroničnim bolestima. Nažalost, njegov je rad namjerno zakopan na 70 godina, dok napokon jedan endodont imena George Meinig nije prepoznao važnost Priceovog rada i tražio da razotkrije istinu.

Dr. Meinig, rodom iz Chicaga, je tijekom Drugog svjetskog rata bio kapetan u američkoj vojsci prije nego je preselio u Hollywood kako bi postao stomatolog za zvijezde. Vremenom je postao jedan od utemeljitelja Američke udruge stomatologa (specijalista za tretiranje korijenskog kanala zubi).

1990-te je proveo uronjen u istraživanje dr. Pricea. Dr. Meing je u lipnju 1993. god. objavio knjigu Zataškavanje korijenskog kanala zuba koja je do današnjih dana ostala najopsežnija referenca na tu temu.

Vaši su zubi napravljeni od najtvrđe supstance u vašem tijelu.

U sredini svakog zuba se nalazi celulozna komora, mekana i živa unutarnja struktura koja je dom krvnih žila i živaca. Oko celulozne komore se nalazi dentina koja je napravljena od živih stanica koje proizvode tvrdu mineralnu supstancu. Vanjski i najtvrđi sloj vašeg zuba je bijeli emajl koji okružuje dentinu.

Korijeni se svakog zuba spuštaju u vašu čeljust gdje ih na mjestu drži parodontni ligament. U stomatološkoj se školi stomatologe uči da svaki od zuba sadrži četiri osnovna kanala. Međutim, postoje dodatni kanali koji se nikada ne spominju. Doslovno kilometri kanala!

Baš kao što vaše tijelo ima krvne žile koje se granaju u vrlo male kapilare, svaki od zuba sadrži labirint vrlo malih kanalića koji se protežu, ukoliko se rastegnu, doslovno kilometrima. Weston Price je identificirao barem 75 različitih pristupnih kanala u samo jednom središnjem sjekutiću (prednji zub). Za detaljnije obrazloženje, referirajte se na članak kojeg je napisao Hal Huggins, doktor stomatologije i magistar na Weston A. Price internetskoj stranici.

Mikroskopski se organizmi miču unutar i van ovih kanalića.

Kada stomatolog obavlja zahvat nad korijenskim kanalom, on ili ona isprazni zub i tada ispunjava ovu praznu komoru supstancom (zvanom gutaperka), koja odvaja zub od njegove opskrbe krvlju tako da tekućina više ne može cirkulirati zubom. Ali labirinti majušnih kanalića ostaju. A bakterija se, odvojena od izvora hrane, skriva u tim tunelima gdje je nevjerojatno zaštićena od antibiotika i vaše prirodne imunološke obrane.

Pod stresom nedostatka kisika i hranjivih tvari, ovi nekad prijateljski organizmi se pretvaraju u jače, zarazne anaerobe koji proizvode različite jake otrove. Nešto što je jednom bilo uobičajeno, prijateljske oralne bakterije, sada mutiraju u vrlo otrovne patogene koji vrebaju unutar mrtvog zuba čekajući priliku da se prošire.

Još nije pronađena dovoljna količina sterilizatora koji će biti učinkoviti u dostizanju do tih kanalića – osobito jer je baš svaki korijenski kanal koloniziran tim bakterijama, osobito pri vrhu i unutar parodontnih ligamenata. Vrlo se često infekcija proširi u čeljust gdje stvara kavitacije – područja nekrotičnog tkiva u samoj čeljusti.

Kavitacije su područja neizliječene kosti, često zajedno s džepovima inficiranog tkiva i gangrene. Ponekad se stvaraju nakon vađenja zuba (poput vađenja umnjaka), ali isto tako mogu uslijediti i nakon ispunjavanja korijenskog kanala. Prema Udruzi Weston Price, prema podacima 5000 kirurških kavitacijskih čišćenja, samo su dva bila izliječena.

Sve se ovo događa uz samo nekoliko, ako uopće i bilo kojeg, popratnih simptoma. Tako možete imati gnojni mrtvi zub, a da i ne znate za njega. Ove su žarišne infekcije u neposrednom području zuba kojem je ispunjen korijenski kanal, dovoljno loše, ali šteta ne prestaje ovdje.

Sve dok vaš imunološki sustav ostaje jak, svaka bakterija koja odluta od inficiranog zuba je zarobljena i uništena. Ali jednom kada vaš imunološki sustav oslabi zbog neke nesreće ili bolesti ili neke druge traume, vaš imunološki sustav ne može držati infekciju pod kontrolom.

Ove se bakterije mogu odmetnuti iz vašeg okolnog tkiva u vaš krvotok gdje bivaju prenešene na nove lokacije gdje se smještaju. Nova lokacija može biti organ ili žlijezda ili tkivo.

Dr. Price je uspio na zečeve prenijeti bolesti uzgojene u ljudima implatancijom zuba kojem je ispunjen korijen, kako je maloprije i spomenuto. Otkrio je da bi fragmenti korijenskog kanala od osobe koja je preživjela srčani udar, nakon što se implantira u zeca, uzrokovali srčani udar kod zeca unutar nekoliko tjedana.

Otkrio je da u 100 % slučajeva može prenijeti srčane bolesti u zeca! Ostale su bolesti bile prenesive ovom metodom u 80 % slučajeva. Skoro je svaka degenerativna bolest povezana s korijenskim kanalima, uključujući:

 • Srčane bolesti
 • Bolesti jetre
 • Artritis, bolesti zglobova i rumatoidne bolesti
 • Neurološke bolesti (uključujući amiotrofičnu lateralnu sklerozu i multiplu sklerozu)
 • Autoimunološke bolesti (lupus i ostale)

Također postoji poveznica i s rakom. Dr Robert Jones, istraživač veze između korijenskih kanala i raka dojke, je otkrio vrlo visoku povezanost između korijenskih kanala i raka dojki. Tvrdi da je otkrio sljedeće poveznice tijekom petogodišnjeg istraživanja 300 slučajeva raka:

 • 93 % žena oboljelih od raka dojke je imalo ispunjenje korijenskog kanala
 • 7 % je imalo neku drugu oralnu patologiju
 • Tumori, u većini slučajeva, su se pojavili na istoj strani tijela kao i korijenski kanal(i) ili kao i neka druga oralna patologija

Dr. Jones tvrdi da su otrovi bakterije u inficiranom zubu ili čeljusti u mogućnosti inhibirati proteine koji potiskuju razvoj tumora. Njemački je liječnik izvijestio o sličnim otkrićima. Dr. Josef Issels je izvijestio da, u njegovih 40 godina liječenja „umirućih“ pacijenata oboljelih od raka, 97 % njih je imalo ispunjenje korijena zuba. Ukoliko su ovi liječnici u pravu, lijek za rak bi mogao biti toliko jednostavan kao što je vađenje zubi i ponovna izgradnja imunološkog sustava.

Kako su ove bakterije-mutanti povezane sa srčanim bolestima ili artritisom? Američka stomatološka udruga (ADA) i Američka udruga ortodonata (AAO) tvrde da je to „mit“, kada je riječ o bakteriji nađenoj unutar i oko korijenskog kanala koja može uzrokovati bolest. Ali oni ovo temelje na pogrešnoj pretpostavci da je bakterija u tim bolesnim zubima jednaka onoj u vašim ustima – a to očito nije isto.

Danas se bakterija može identificirati korištenjem DNK analize, bez obzira je li mrtva ili živa, kontroliranjem DNK njihovih potpisa.

Nadovezujući se na rad dr. Pricea, Udruga za istraživanje otrovnih elemenata (TERF) je koristila DNK analizu kako bi istražila korijenski kanal zuba, i otkrili su kontaminaciju bakterijom u 100 % testiranih uzoraka. Identificirali su 42 različite vrste anaerobnih bakterija u 43 uzorka korijenskih kanala. Pri kavitacijama je identificirano 67 različitih bakterija u 85 testiranih uzoraka, dok su pojedinačni uzorci bili domaćini od 19 do 53 vrsta bakterija. Bakterije koje su otkrili su uključivale i neke od sljedećih vrsta:

 • Capnocytophaga Ochracea
 • Fusobacterium Nucleatum
 • Gemella Morbillorum
 • Leptotrichia Buccalis
 • Porphyromonas Gingivalis

Jesu li ovo samo benigne, obične bube u ustima? Apsolutno ne. Četiri od njih mogu utjecati na vaše srce, tri mogu utjecati na nerve, dvije mogu utjecati na bubrege, dvije mogu utjecati na mozak, a jedna od njih može utjecati na vašu sinusnu šupljinu….dakle, one su sve samo ne „prijateljske“! (Ukoliko i sami želite vidjeti koliko neprijateljski mogu biti raspoložene, istražite njihove utjecaje.)

Otprilike 400 % više nego u samom zubu, pronađeno je dodatnih bakterija u krvi koja okružuje korijenski kanal što ukazuje na to da je zub inkubator, a da je parodontni ligament zaliha hrane. U kosti koja okružuje korijenski kanal zuba je pronađen još i veći broj bakterija…to ne iznenađuje jer je kost u stvari svojevrsni bife bakterijskih nutritijenata.

Ne postoji niti jedna druga medicinska praksa koja dozvoljava da mrtvi dio tijela ostane u vašem tijelu. Kada vam odumre slijepo crijevo, ono se uklanja. Ukoliko zadobijete promrzline ili gangrenu na prstu, on se uklanja. Ako beba umre u maternici, tijelo samo inicira pobačaj.

Vaš imunološki sustav ne mari za mrtve supstance, a samo prisustvo mrtvog tkiva može uzrokovati da se vaš sustav počne ponašati napadački, što je još jedan dodatni razlog za izbjegavanje punjenja korijenskog kanala zuba – on za sobom ostavlja mrtav zub.

Infekcija, plus autoimunološka reakcija odbacivanja, uzrokuju sakupljanje dodatnih bakterija oko mrtvog tkiva. U slučaju korijenskog kanala, bakterijama se pruža prilika da se isperu u tijelo svaki puta kada progutate zalogaj.

ADA odbija dokaze dr. Pricea tvrdeći da je korijenski kanal siguran, ali još nisu objavili nikakve podatke ili pravo istraživanje kako bi potvrdili svoje tvrdnje. Američka udruga za srce preporuča pijenje doze antibiotika prije mnogih stomatoloških zahvata kako bi se spriječio infektivni endokarditis (IE) ukoliko bolujete od određenih srčanih tegoba koje predispoziraju ovoj vrsti infekcije.

Dakle, u jednu ruku, ADA priznaje da oralne bakterije mogu pronaći put od vaših ustiju do srca i tako uzrokovati infekciju opasnu po život.

Ali u isto vrijeme, industrija ljutito negira bilo kakvu mogućnost da se ova ista bakterija – koja ima toksične veze za koje se ZNA da su patogene za ljude – može sakriti unutar korijenskog kanala zuba i otputiti se u vaš krvotok svaki puta kada žvačete i da tamo može oštetiti vaše zdravlje na mnogo načina.

Je li to stvarno tako veliki skok? Da li bi mogao postojati dodatni razlog zbog kojeg mnogi stomatolozi, zajedno s ADA i AAE odbijaju priznati da su korijenski kanali opasni? Pa, da, u stvari i postoji. Ispunjenje korijenskih kanala je najprofitabilnija procedura u stomatologiji.

Strogo vam se preporuča da ne ispunjavate korijenski kanal. Riskirati zdravlje kako biste spasili zub, to nema smisla. Nažalost, ima mnogo ljudi koji su taj zahvat već obavili. Zapamtite, onog trena kada vaš imunološki sustav oslabi, vi riskirate povećani razvoj ozbiljnih medicinskih problema – a napadi na vaš imunološki sustav su prečesti u današnjem svijetu.

Ukoliko ste izvadili zub, postoji nekoliko opcija za vas:

 1. Parcijalna proteza: ovo je proteza koja se može ukloniti i često se naziva „parcijalna“. Ovo je najjednostavnija i najjeftinija opcija.
 2. Most: on je više trajno fiksiran i nalik je pravom zubu, ali je malo više uključen i skuplji za ugradnju.
 3. Implantant: to je trajni umjetni zub, obično napravljen od titana, implantiran u vaše desni i čeljust. Postoje neki problemi vezani uz ovu proceduru zbog reakcija na metal koji se koristi. Cirkon je metal novijeg datuma za kojeg se pokazalo da uzrokuje manje komplikacija.

Ali vađenje zuba i umetanje neke vrste umjetne zamjene nije dovoljno.

Stomatologe se uči da izvade zub, ali da ostave vaš parodontni ligament. Ali, kako sada već znate, ovaj ligament može poslužiti kao temelj za uzgoj bakterija. Većina stručnjaka koji su ovo proučavali, preporučuje uklanjanje ligamenata, zajedno s milimetar debljine koštanog priključka kako bi se drastično smanjio rizik razvoja bakterijske infekcije iz tkiva koje je preostalo.

Svakako se konzultirajte s biološkim stomatologom jer je on posebno izučen kako bi ove ekstrakcije izveo ispravno i sigurno, a ukoliko je potrebno, vješt je i uklanjanju živine plombe. Njegov je pristup stomatološkoj njezi holističan i uzima u obzir učinak na cijelo tijelo, ne samo na usta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.