VREMEPLOV

Lux in Arcana: Otkrivena tajna vatikanska arhiva

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Musei Capitolini

Izložba Lux in Arcana će u muzeju Capitolini od 1. ožujka do rujna 2012. god. po prvi puta otkriti kodove, datoteke, svitke, evidencije i rukopise izvanredne povijesne vrijednosti, a koji su u Vatikanskoj tajnoj arhivi čuvani već 400 godina.

Jedan od dokumenata, koji je uključen u izložbu, je  pismo Marije Antoanete napisano 1793. god. dok je boravila u zatvoru, a kojeg je napisala bratu Luja XVI., Charlesu Philippeu, grofu Artoisa, a koji je 1824. god. postao Charles X, kralj Francuske.

Pismo, dužine samo deset redaka, je pisano rukom na komadu običnog papira preklopljenog napola.

Sentimenti onih koji dijele moju bol, dragi šogore, su jedina utjeha koju mogu primiti u ovim tužnim okolnostima. Pismo je tada potpisano, Tvoja ljubljena šogorica i rođakinja Marija Antoaneta.

Detalj pisma Marije Antoanete.

Čist i pravilan rukopis potvrđuje da je autor Marija Antonija od Habsburga-Lorraine, kći Marije Tereze od Austrije, koja se 1770. god. udala za budućeg kralja Luja XVI. od Francuske, i od tada nadalje je zauvijek bila zvana Marija Antoaneta.

Deset mjeseci nakon navodnog datuma ove bilješke, prokleta sudbina Marije Antoanete se preklopila: ranog jutra 16. listopada 1793. god., ona je odvedena na giljotinu na zapušten humak.

Ostali dokumenti, koje će posjetitelji moći vidjeti, datiraju od osmog do dvadesetog stoljeća. Oni uključuju:

  • Pismo britanskog parlamenta Papi Klementinu VII. o nadnesenom razvodu Henrika VIII.
  • Svilenu odjeću Carice Helene Kineske s njezinog preobraćenja na katolicizam iz 4. studenog 1650. god.
  • Michelangelovo pismo monsinjoru Kristoferu Spiritsu, biskupu Cesene i budućem patrijarhu Jeruzalema
  • Postupci sa suđenja Galileo Galileu
  • Pismo kojeg su na brezinoj kori napisali američki Indijanci Papi Leu XIII.

Michelangelo

Od prvog dana stavljanja engleske krune na glavu, 1558. god., Elizabeta je vidjela svoju rođakinju Mariju Stuart – ženu koju je engleski sud prozvao „monstruoznim škotskim zmajem“ – kao opasnog takmaca. Kao kraljica Škotske, unuka sestre Henrika VIII i vjerna sljedbenica Rimske crkve, Marija je doista predstavljala prijetnju kraljici Engleske, koja se svesrdno pretplatila na protestantska učenja i od strane engleskih katolika je bila smatrana „kopiletom“ Henrika VIII i njegove konkubine Ane Boleyn. Elizabeta je samo trebala pričekati pravi trenutak kako bi osujetila prijetnju.

Kraljica Elizabeta I

Prilika se javila 1568. god. kada je revolt španjolskih lordova natjerao Mariju da utekne iz svojeg kraljevstva. U ovim dramatičnim okolnostima, Elizabeta je Mariji ponudila utočište i zaštitu. Ali čim je „škotska žena“ stigla u Carlisle, u sjeverozapadnoj Engleskoj, Elizabeta je imala izgovor za uhićenje. To je bio početak Marijinog pritvora dugog osamnaest godina, a koje je provela na šest različitih mjesta, koja nisu uvijek bila ugodna: Bolton, Tutbury, Wingfield Manor, Chatsworth, Chartley Hall i naposljetku Fotheringhay. Ovdje, krajem suđenja u kojem je bila okrivljena za veleizdaju uz suučesništvo u zavjeri Anthonya Babingtona kako bi se ubila Kraljica Elizabeta, Marija je proglašena krivom i pripremala se za smrt.

Prognanoj kraljici Škotske su presuda i kazna izrečene 23. studenog 1586. god., a ona je tog istog dana odlučila Papi Sixtusu V. napisati pismo u kojem ga je izvijestila o svojoj neumitnoj sudbini.

Sada, Sveti Oče, napisala je (na francuskom), moralo se svidjeti Bogu, zbog mojih grijeha i onih ljudi ovog nesretnog otoka, da nakon dvadeset godina zatvora, ja (jedini potomak kuće Engleske i Škotske koji ispovijeda ovu vjeru) bivam zatvorena u ovom uzanom zatvoru i na kraju osuđena, od strane države i heretičke skupine ove zemlje, da umrem.

U ovom je podužem pismu kraljica nadalje opisala svoje patnje, zaklela se katoličkoj vjeri još jednom i svoju dušu preporučila Bogu.

Prošlo je više od dva mjeseca prije nego što je Marija došla do svojeg tragičnog kraja. Elizabeta je oklijevala zbog roka prije nego što je potpisala naredbu za pogubljenje; nikada prije toga suvereni „božji pomazanik“ nije poslan na stratište. Na kraju je Elizabeta okončala odlaganje i potpisala dekret. 8. veljače 1587. god. Marija je hrabro zakoračila na brvno. Sjekira je opetovano padala na njezin vrat prije nego što je krvnik okupljenima pokazao njezinu odsječenu glavu.

Smrt Marije Stuart nije obilježila kraj dinastije. Njezin sin, James VI. od Škotske, je preuzeo nasljedstvo i, kao James I od Engleske, postigao je vječni san vladara ove zemlje: ujedinjenje Engleske i Škotske pod jednim žezlom. A slogan kojeg je Marija izvezla na svojoj odjeći tijekom dugih godina u zatvoru –  En ma fin gît mon commencement, „U mojem kraju leži moj početak“ – je, prema pismu, bio postignut.

Kraljica Marija Stuart

Glavni sponzor izložbe je EMC Korporacija kao dio njihove „Inicijative za informacijsko nasljeđe“ koja djeluje kao zaštita i očuvanje svjetskih informacija za buduće generacije i čini ih globalno dostupnima u digitalnom obliku za svrhe istraživanja i edukacije. Mnogi će izlošci s Lux in Arcana biti prikazani na internetskoj stranici izložbe, kao projekcije, dinamični grafikoni i video zapisi same izložbe. To će posjetiteljima pružiti povijesni kontekst neotkrivenih dokumenata.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.