VREMEPLOV

Kada je homoseksualni brak bio kršćanski obred

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Irish Times.com

Kada konzervativno orijentirani umovi kažu da preferiraju povratak tradicionalnoj kršćanskoj definiciji braka, možda bi prvo trebali istražiti što doista misle time.

Muzej u Kijevu sadrži zanimljivu ikonu iz manastira Sv. Katarine s planine Sinaj. Ona prikazuje dva kršćanska sveca u odori (Sv. Serge i Sv. Bacchus). Između njih se nalazi tradicionalan rimski pronobus (kum) koji nadgleda ono što što bi na standardnoj rimskoj ikoni predstavljalo vjenčanje muža i žene. Isus je na ikoni u ulozi pronubusa. Samo je jedna stvar neobična. „Muž i žena“ su u stvari dva muškarca.

Starija fotografija iste ikone.

Pomisao na kršćanski homoseksualni brak se čini nevjerojatna. No nakon dvanaest godina istraživanja katoličkih i ortodoksnih crkvenih arhiva, profesor povijesti s Yalea, John Boswell je otkrio da je takva vrsta homoseksualnih „brakova“ doista postojala sve do kasnog 18. st. Nasuprot mitu, kršćanski koncept braka nije bio ugraviran u kamen još od Kristovih dana, ali je evoluirao kao koncept i kao ritual.

Boswell je pronašao zapise o istospolnom zajedništvu u raznim arhivama kao što su one iz Vatikana, Sv. Petersburga, Pariza, Istanbula i Sinaja, a koje pokrivaju period od 8. do 18. st. Nije on jedini koji je došao do ovih otkrića. Dominikanac Jaques Goar (1601-1653) uključuje ovakve ceremonije u tiskanoj verziji grčkih molitvenih knjiga.

Mit o braku

Zbog čega se neke osobe koje priznaju homoseksualne civilne zajednice protive istospolnom braku? Određene vjerske udruge žele homoseksualcima zabraniti svetost onoga za što smatraju da ja sakrament. Ali brak nije sakrament.

„Pravi brak“ nije ustanovio Isus Krist. Brak je propisan u Edenu od strane YHWH (Gospoda) u Postanku 2.24: muškarac i žena će „postati jedno tijelo“. Kada se Isusa upitalo za brak, on je je jednostavno citirao odlomak iz Postanka (Marko 10.8). On nigdje ne tvrdi da postavlja nove osnove „kršćanskog braka“ kako bi zamijenio židovsku instituciju.

Prikaz Isusovog čuda u Kani.

Neki pokušavaju vjenčanje iz Kane (Ivan 1.1-11) učiniti na neki način sakramentom jer je Isus svoje prvo čudo izveo ondje. Ali to je očito bilo židovsko vjenčanje, kao svako drugo na kojem je Isus bio nazočan, a čudo, sa svojim izobiljem vina, je namijenjeno pokazivanju učenicima kako je došlo vrijeme Mesije.

Prikaz vjenčanja u Kani.

Veliki Ivanov učenik, otac Raymond Brown to naglašava i završava odlomak: „Ne postoji ni vanjski niti unutarnji snažni dokaz simboličkog odnosa na brak. Vjenčanje je samo pozadina i kulisa priče, a sjedinjenje muškarca i žene nemaju nikakvu izravnu vezu s pričom“…

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.