VREMEPLOV

Koliko je snažan bio ugriz Tiranosaurus Rexa?

Preveo i uredio: Denis Pellegrini

Matrix World

Popular Mechanics

Čeljust Tiranosaurusa bi mogla odgovarati sili težine slona, prema novim istraživanjima iz Engleske.

Ne trebate tražiti dalje od enormno oštrih zuba Tiranosaurusa da biste znali da njegova usta nisu mjesto gdje bi ste htjeli skončati. Ali pitanje za istraživače Tiranosaurusa je:  koju količinu porazne sile mogu napraviti ralje ovoga stvorenja?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Liverpoolu u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog su tjedna iznijeli studiju u Biology Letters gdje je procjenjivana snaga ugriza T. Rex-a koja je bila u mogućnosti osloboditi oko 5800 kg snage – skoro 20 puta više nego što se do sada mislilo. Istraživači su koristili kompjutersko modeliranje za stvaranje digitalne skulpture dinosaurovih mišića, koje su zatim koristili za procjenjivanje snage ugriza.


Karl Bates i njegov tim iz Liverpoola, kao istraživači suočeni su s istim problemom, zajedno s onima koji su željeli modelirati način na koji su se veliki dinosauri, poput Brahiosaura, kretali. Naime, dok su mnogi kosturi dinosaura do današnjeg dana preživjeli zahvaljujući fosilizaciji, mišići i drugo meko tkivo nisu. Bez ikakvog zapisa o mišićima za nastavak istraživanja, istraživači temelje njihove rekonstrukcije na mišićnoj strukturi krokodila i ptica, koji dijele zajedničkog pretka s dinosaurima (iako ih međusobno dijele stotine milijuna godina).

Kada su Bates i njegov tim koristili metodu modeliranja na živućim životinjama, otkrili su da je njihova laboratorijska metoda otkrila jačinu čeljusti za koju se procjenjuje da je iznosila između 5% i 20% onoga što su životinje zaista mogle proizvesti  (ovaj su raspon uključili u završne procjene T. Rex-a). Mišići iste veličine mogu proizvesti različite količine snage, ovisno o svojstvima kontrakcije. Zato su znanstvenici jednostavno koristili prosječnu mišićnu snagu svih kostura kralježaka u njihovom istraživanju.

Model T. Rex-a s ujedinjenim centrima (zeleni krug), mišićima (crveni cilindri) i “kontaktnim” oprugama (plave sfere i cilindri) na zubima prilikom polazne simulacije početne poze

Prijašnja studija je procjenila  da T. Rex može otpustiti između 800 i 1400 kilograma snage, ali Bates i njegov tim procjenjuju da čeljusti  T. Rex-a mogu prenositi između 2000 i 5800 kg konačne snage. Čeljust djeluje jačom silom na stražnjem nego na prednjem dijelu čeljusti – možete jače zagristi vašim kutnjacima nego prednjim zubima. Širok spektar  Beatsovih brojeva služi ovome, kao i istraživačkoj margini pogrešaka.

Ako su Beats i njegov tim u pravu, tada bi T. Rex mogao imati najjači ugriz od bilo kojeg  bića za kojeg je  znano da je ikada hodalo po Zemlji. Čak i konzervativna procjena tima  kaže da je T. Rex mogao imati 8 puta veću jačinu ugriza od lava, pet puta od hijene i dva puta od krokodila. Jedina znana životinja koja bi bila jača od T. Rex-a je izumrli gigantski morski pas (C. Megalodon), koji bi mogao biti sposoban ugristi sa 18 000 kilograma snage.

 

Bates kaže da je ovo prvi puta da se koristio kompjuterski model za procjenjivanje jačine ugriza T. Rex-a. „Nije bilo mnogo istraživanja na ovom području,“ kaže. „Iako mi kažemo da imamo bolje procjene od prijašnjih, one prijašnje ipak nisu bile toliko opsežne“.

Prijašnje studije su ekstrapolirale jačinu ugriza i masu tijela živućih životinja kako bi procjenili jačinu ugriza T. Rex-a. Bates kaže da su studije manjkave zato što nisu mogli koristiti životinje veće od 205 kilograma – velik je to skok na težini od 6800 kg T.Rex-a da bi se vjerovalo rezultatima, kaže.

Drugo istraživanje koristi otiske ugriza T. Rex-a sačuvane u fosilnim ostacima kako bi se izmjerila snaga ugriza, ali zbog mogućnosti da T. Rex nije zagrizao najvećom snagom, kaže Bates, ove bi procjene također mogle biti konzervativne.

Bates nije želio spekulirati o tome da li bi ili ne T. Rex zaista mogao razderati Jeep kako je to prikazano u Jurskom parku. Ali sa sigurnošću se može reći da se ne biste rado voljeli naći pred čeljustima T. Rex-a.

Kategorije:VREMEPLOV

Tagged as: , , , , ,