TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Gljivice otkrivene u Amazoni jedu plastiku

Autor: Ljubica Šaran

Kada je grupa studenata sa sveučilišta Yale otkrila neuglednu gljivicu u dijelu Amazone koji pripada Ekvadoru, nitko nije mogao pomisliti kakvo je to otkriće i koliki je njegov potencijal.

Grupa studenata Yalea na čelu s profesorom biokemije Scottom Strobelom je u svojoj godišnjoj radnoj ekskurziji pronašla gljivicu Pestalotiopsis microspora, koja ima začuđujuća svojstva.

Problem deponija s plastikom.

Ova neugledna gljivica je u stanju živjeti u anaerobnom okolišu (bez kisika) i hraniti se isključivo poliuretanom. Poliuretan je najčešće korištena vrsta plastike (plastičnih polimera) koju možemo vidjeti po svim odlagalištima smeća. Od ove vrste plastike se prave mnogobrojni predmeti od materijala za izolaciju kuća do ambalaža i prezervativa. Poliuretan je najmasovnije proizvedena vrsta plastičnih polimera i dan danas se proizvodi u ogromnim količinama iako naše društvo nema ekološki prihvatljivog načina da se riješi ovog materijala, recikliranje u jednom dijelu zadovoljava ekološka načela no reciklažom se bave samo određene države i reciklirani dio plastike predstavlja beznačajan udjel naspram stalne proizvodnje nove plastike.

Pestalotiopsis microspora u petrijevoj posudi.

Zbog toga je plastika danas postala jedna od najvećih problema za okoliš, a naročito za morske životinje i ptice koji se često zaglavljuju u različite predmete od plastike. Drugi i najveći problem plastičnog otpada je dugotrajna razgradnja iste, za jednu običnu tanku vrećicu od plastike potrebno je otprilike 500-1000 godina da bi se u potpunosti razgradila. Neke od modernih bio-razgradivih polimera su napravljeni na takav način da se razgrade u roku od 100 godina, no mi smo u zadnjih 70 godina preplavili planetu s izdržljivom i žilavom plastikom, zbog toga je otkriće Pestalotiopsis microspora od iznimne važnosti.

Student Pria Anad je prva shvatila nevjerojatna svojstva ove gljivice, dok je Jonathan Russell izolirao enzime koji dozvoljavaju ovom organizmu da probavlja plastiku.

Spore gljivice Pestalotiopsis microspore.

U zaključku studije pod nazovim: ‘Biodegradation of Polyester Polyurethane by Endophytic Fungi’ publicirane u žurnalu Applied and Environmental Microbiology journal – stoji da ova gljivica uspješno i brzo razlaže plastiku na prirodne i netoksične spojeve te da joj ništa osim plastike nije potrebno da bi se razmnožavala i živjela. Znanstvenici su konstatirali da unutar planina plastičnih deponija nema kisika niti svjetlosti što ovoj gljivici uopće nije potrebno, tako da bi Pestalotiopsis microspora mogla odraditi svoj zadatak i u najdubljim slojevima deponija smeća.

Yaleov tim mladih znanstvenika je siguran da Pestalotiopsis microspora ima obećavajući potencijal za uspješno rješavanje globalnih problema s plastikom, iskreno se nadamo se da su u pravu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Fungi Discovered In The Amazon Will Eat Your Plastic

Newly Discovered Fungus Decomposes Polyurethane Anaerobically

Plastic-Eating Fungi Found in the Amazon May Solve World’s Waste Problem