TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Prvi dokaz da ptice kultiviraju biljke

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Examiner

Znanstvenici sveučilišta u: Exteru u Velikoj Britaniji, Postdamu u Njemačkoj i Deakinu u Australiji su objavili otkriće o prvom dokazu da ptice kultiviraju biljke (ne za hranu).

Ova studija je objavljena 24.04.2012., u žurnalu Current Biology, čiji je tekst predstavljen na web stranici Eureka Alert 23.04.2012.

Mužjaci australijske ptice Bowerbird, latinski – Ptilonorhynchus violaceus – iz nacionalnog parka Tauton u Queenslandu skupljaju voćke biljke Solanum ellipticum kako bi svoje gnijezdo ukrasili cvjetnjakom ove biljke iskričavih cvjetova ljubičaste boje koja je iznimno atraktivna za ženke Bowerbirda.

Jarki ljubičasti cvjetovi i blistave zelene voćke Sollanum ellipticuma povećavaju mogućnost parenja Bowerbirda jer ženka ocjenjuje koliko i kako je mužjak umješno uredio gnjijezdo.

Komentar Matrix Worlda:

Ova domišljata ptica pokazuje sklonosti ka svemu što ima plavu ili ljubičastu boju, nerijetko će svoje gnijezdo ukrasiti čepovima, štipalicama i drugim predmetima u toj boji i pazit će da svi predmeti imaju istu nijansu. Za sada takvu sklonost eksternom dizajnu možemo primijetiti jedino kod hobotnica koje uređuju svoje okućnice na isti način, obično skupljajući svjetlucave predmete na dnu mora, dok će jedne biti sklonije čepovima od boca, druge vole školjkice, a treće će se odlučiti za jednobojno staklo.