U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Genetski modificirana hrana mijenja naš probavni sustav

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Anh-usa

GM organizmi u stvari postaju dio bakterija u našem probavnom sustavu i kontinuirano se reproduciraju unutar našeg tijela. Ali USDA (Američka agencija za hranu) sada želi ukloniti svaki oblik nadzora nad GM kukuruzom i pamukom.

Ne postoje klinička istraživanja nad ljudima o genetski modificiranoj hrani. Jedini objavljeni eksperiment o ljudskoj ishrani je otkrio da se genetski materijal unesen u GM soju prenosi u bakterije koje žive u našim crijevima i tamo nastavlja funkcionirati. Čak i nakon što prestanemo jesti GM hranu, u nama se i dalje kontinuirano mogu nastaviti proizvoditi GM proteini.

Kao što je i napomenuo Institut za odgovornu tehnologiju, proces genetskog inženjeringa stvara masovnu kolateralnu štetu, uzrokujući mutacije na stotinama i tisućama mjesta diljem proizvodnje DNA. Prirodni bi geni mogli biti izbrisani ili zauvijek uključivani i isključivani, a na stotine njih bi moglo promijeniti svoje ponašanje. Čak bi i umetnuti gen mogao biti oštećen i preraspoređen i mogao bi stvoriti proteine koji mogu pokrenuti alergije ili unaprijediti bolest.

Pomisao o genetski upravljanim genima koji zauvijek borave u našim crijevima ima zapanjujuće implikacije:

  • Ukoliko bi se prenio antibiotski gen umetnut u većinu GM sjemenja, on bi mogao stvoriti bolesti otporne na antibiotike
  • Bt otrovi (bacillus thuringiensis) umetnuti u GM poljoprivredne kulture kako bi ubili nametnike pristižu u krvni sustav 93% žena i 80% novorođenčadi zbog konzumacije mesa, mlijeka i jaja dobivenih od stoke hranjene GM kukuruzom. To bi moglo bakterije u našim crijevima pretvoriti u tvornice pesticida.
  • Studije provedene nad životinjama pokazuju da DNA iz hrane putuje kroz tijelo u organe, pa čak i u fetus.

A i prije smo viđali prijenose DNA unakrsnih vrsti. Značajan postotak ljudske DNA je u stvari virusni DNA koji je još prije 40 milijuna godina postao dio nas. Postoji zabrinutost da viralno prenešen DNA može uzrokovati mutacije i psihijatrijske poremećaje kao što su šizofrenija i poremećaji raspoloženja. GM organizmi mogu pogoršati ovaj fenomen.

Geni iz genetski modificirane hrane se miješaju s našim vlastitima i mogu dovesti do problema kao što je sindrom propusnog crijeva:

  • Naše se tanko crijevo, koje je odgovorno za otprilike 70 % našeg imunološkog sustava, ponaša poput selektivnog sita: ono propušta samo nutritijente i dobro probavljenu masnoću, proteine i škrob u naš krvni sustav, a zadržava velike molekule, mikrobe i otrove.
  • Do sindroma propusnog crijeva dolazi kada crijevna sluznica postane upaljena, a mikrovili na sluznici postanu oštećeni; to spriječava mikrovile u njihovoj apsorpciji nutritijenata i ometa proizvodnju neophodnih enzima i sekreta potrebnih za zdravu probavu i upijanje.
  • Između stanica i desmozoma (tip spojnog sklopa) koji stanice drži zajedno, formira se snažna struktura koja tako sprječava velike molekule od prodiranja. Kada to područje postane upaljeno, struktura je oslabljena i dozvoljava velikim molekulama da pobjegnu. To tjera  imunološki sustav da proizvodi antitijela i citokine koji se bore protiv molekula jer ih percipiraju kao antigene.

U Americi su alergije u porastu, a s uvođenjem GM soje u Veliku Britaniju, alergije su u porastu za 50 %. No savezne agencije žmire na opasnosti genetskog inženjeringa.

1989. god. se dogodilo tragično izbijanje eozinofilija-mialgija sindroma (EMS), vrlo bolne bolesti. Izbijanje je povezano s l-triptofan nadomjestcima proizvedenima od strane japanske tvrtke koja koristi genetski upravljanu bakteriju. Ova se bakterija koristi kako bi povećala prinose, ali povećava onečišćenost tijekom procesa fermentacije – što vjerojatno dovodi do nivoa kontaminacije koji uzrokuje EMS.

Do današnjeg dana, vlada odbija riješiti pitanje čistoće standarda za GM proizvedene proizvode. Umjesto toga, savezne agencije i biotehnološke tvrtke tvrde da su zagađivači povezani s EMS tragedijom uzrokovani promjenama u proizvodnim procesima tvrtke – unatoč činjenici da ja tvrtka točno pratila standarde čistoće provodeći vladina pravila.

EMS je bio rijedak i vrlo se brzo širio tako da su slučajevi povijesti pacijenata mogli biti dovedeni u vezu s tim sastojkom, a bio je i dovoljno akutan da liječnici obrate pažnju. Postoji vrlo čista uzročna veza između EMS-a i ovih genetski upravljanih organizama.

Učinci ostalih genetski modificiranih proizvoda možda nisu tako brzo očiti, ali mogu biti više razarajući; GMO uzrokuje strašne genetske promjene kod potomaka sisavaca. Znanstvenici su svjedočili defektnim rođenjima, velikim stopama smrtnosti dojenčadi i sterilnosti kod hrčaka, štakora i stoke hranjene GMO sojom i kukuruzom, a nekoj su od mladunčadi hrčaka počele rasti dlake u ustima.

Pokojni George Wald, Nobelov laureat medicine ili psihologije 1967. god. i Higgins, profesor biologije na Sveučilištu Harvard, su bili jedni od prvih znanstvenika koji su progovorili o potencijalnim opasnostima genetskog inženjeringa:

Rekombinantne DNA tehnologije (genetski inženjering) suočavaju naše društvo s problemima bez presedana, ne samo u povijesti znanosti, nego u životu na Zemlji…sada će potpuno novi proteini biti transportirani preko noći u potpuno nova udruženja, s posljedicama koje nitko ne može predvidjeti, bilo za organizam domaćina bilo za njegovu okolinu… nastavljanje u tom smjeru nije samo nemudro, nego i opasno. Potencijalno bi to moglo proizvesti nove životinjske i biljne bolesti, nove izvore raka, nove epidemije.

USDA je je objavila dva izvještaja o Procjeni utjecaja na okoliš, jedan za Monsantov GM kukuruz koji je otporan na lijekove i drugi za kukuruz Syngenta Biotechnology koji je otporan na nametnike. USDA vjeruje da „nije vjerojatno da pamuk predstavlja štetni rizik“; za kukuruz, agencija razmatra ili držanje kukuruza unutar propisa ili dodjeljivanje nereguliranog statusa (zabrana svega toga je uklonjena sa stola).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Drugi tekstovi s temom GMO-a:

Monsantov GMO kukuruz doprinosi rastu tjelesne težine i ometa rad organa

Umjetno meso za hamburgere uspješno se uzgaja u bačvi goveđih fetalnih stanica; želite li pomfrit uz to?

Prvi genetski modificirani lijek dobio odobrenje!

Jedemo li klonirao meso?!

Američka agencija za zaštitu okoliša odobrila GMO insekticid odgovoran za pomor pčela

Bill Gates, Monsanto i eugenika