SVIJET POD LUPOM

Slijepo crijevo je potrebno

Prevela i uredila: urednici MW-a

LiveScience

Većina udžbenika iz biologije navodi da je slijepo crijevo (apendiks) beskorisno, no ne bi trebali uzimati taj organ tako olako. Početkom 20. stoljeća biolozi su pretpostavljali  da ljudsko tijelo ima preko 100 beskorisnih dijelova zaostalih iz našeg više majmunolikog života od prije nekoliko milijuna godina. Paratiroidna žlijezda (doštitasta žljezda) je jedan takav organ, a sada je poznato da regulira metabolizam kalcija i fosfora. Slijepo crijevo je još jedan takav organ.

Slijepo crijevo je tanka  vrećica, koja visi između tankog i debelog crijeva. Dugačko je oko 7 cm. Ubrzo nakon 11 tjedana od začeća, slijepo crijevo počinje stvarati endokrine stanice za razvoj fetusa. Endokrine stanice luče korisne kemikalije, kao što su hormoni, a endokrine stanice slijepog crijeva luče amino i peptidne hormone koji pomažu kod  bioloških provjera i ravnoteže kako fetus raste.

Nakon rođenja, crvuljak uglavnom pomaže tijelu pri odbijanju bolesti te služi kao limfni organ, a zadaća limfnog organa s limfnim tkivom je stvaranje bijelih krvnih stanica i antitijela.

Slijepo crijevo, na temelju svog limfnog tkiva, dio je kompliciranog lanca koji proizvodi B limfocite (varijanta bijelih krvnih zrnaca) i antitijela poznatija kao imunoglobulin A. Također proizvodi određene kemikalije koje pomažu usmjeriti bijele krvne stanice ka dijelovima tijela gdje su najviše potrebne.

Crijeva su dobar poligon za trening mladih bijelih krvnih stanica. Slijepo crijevo, sa svojom vrećicom redovito prikuplja i izbacuje hranu, izlažući bijele krvne stanice mnoštvu bakterija, virusa i lijekova koji prolaze kroz probavni trakt. Na taj način, bijele krvne stanice se uče boriti s potencijalno smrtonosnim bakterijama, kao što je E.coli.

Doprinos slijepog crijeva bijelim krvnim stanicama i proizvodnji antitijela doseže svoj vrhunac kad smo stari oko 20 ili 30 godina, a zatim proizvodnja naglo opada. U dobi od 60 godina, slijepo crijevo više nema neku aktivnu svrhu.

Slijepo crijevo može izazvati nevolje kada se hrana tamo zaglavi. Hrana trune, što uzrokuje upalu koja može biti fatalna, posebno ako apendiks prsne. Kad se to dogodi, mora biti uklonjen. Život ide dalje, vjerojatno nam neće ni nedostajati.

U ne tako dalekoj prošlosti, neki savjesni liječnici uklanjali su crvuljak pri drugim vrstama operacije, samo da se makne jer bi se jednog dana moglo inficirati. Filozofija je: slijepo crijevo je beskorisno, a ja sam već lakat duboko u crijevima te osobe, zašto ga ne bih odmah sada odrezao?

Sada se to više ne radi. Liječnici sada shvaćaju da se može koristiti kod rekonstruktivne kirurgije. Pri zamjenskoj operaciji mjehura, liječnici uzimaju dio crijeva da stvore oblik mjehura i koriste apendix kao budući mišićni sfinkter, koji  može imati kontrakcije i tako otvarati mjehur prilikom mokrenja. Slično tome, slijepo crijevo se koristi se kao zamjena ureteri, cijevi koja vodi mokraću iz bubrega do mjehura.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.