PONERIZACIJA DRUŠTVA

Masovni ubojica Charles Manson uskoro na novom ročištu

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

The Australian.com

Pojavila se nova fotografija gurua-psihopate Charlesa Mansona koji se u zatvoru nalazi sada već više od 40 godina zbog svoje uloge u jezivim ubojstvima i koji će uskoro pristupiti novom saslušanju.

Fotografija – datirana iz lipnja 2011. god., a koju su objavile zatvorske vlasti iz Kalifornije – prikazuje Mansona, 77, sijede kose i brade i s tetoviranom svastikom kao ukrasom na čelu.

Fotografija je puštena uz Mansonovo redovno saslušanje za otpust.

„Posljednji put kada je imao saslušanje, u svibnju 2007. god., otpušten je uz petogodišnje odbijanje,“ rekao je Terry Thornton iz Kalifornijskog odjela za popravak i rehabilitaciju.

„Ovo je samo njegovo regularno zakazano saslušanje. To je automatizam.“

Kao jedan od najpoznatijih zatvorenika nacije, Manson je zatvoren u državnom zatvoru Corcoran, 300 km sjeverozapadno od Los Angelesa. 2007. god. mu je po 11. put odbijen zahtjev za uvjetni otpust.

Tada je odbor, koji je pregledao njegov zahtjev za otpust, rekao da on i dalje predstavlja opasnost za druge i da bi mogao ozlijediti bilo koga s kime stupi u kontakt.

Manson je predvodio apokaliptični kult i pokrenuo je zavjeru o počinjenju ubojstava u porastu, većinom u bijelim četvrtima Los Angelesa, kako bi se okrivili Afro-amerikanci, a sve u nadi izazivanja rasnog rata.

Leslie Van Houten danas

Osuđen je na smrt, zajedno s četiri svoja učenika, zbog toga što je u kolovozu 1969. god. predvodio ubojstva sedmero ljudi, uključujući i Sharon Tate, supruge redatelja Romana Polanskog. Tate je bila trudna osam i pol mjeseci.

Smrtne kazne, koje su donesene za zločine zajedno s djelima barbarstva, su preinačene u doživotni zatvor nakon što su u Kaliforniji 1972. god. zaustavljena pogubljenja.

Jednoj od Mansonovih učenica, Leslie Van Houten – koja je osuđena 1969. god. zbog ubojstva Lena i Rosemary LaBianco u njihovom domu u Los Angelesu – je 2010. god. odbijen uvjetni otpust.

Još  jedna od slijedbenica, Susan Atkins, umrla je 2009. god. u zatvoru od raka. Ona je bila osuđena zbog ubojstva sedmero ljudi.

Član „obitelji“ Manson, Lynette „Kreštava“ Fromme je 2009. god. puštena iz zatvora nakon što je odslužila 34 godine za pokušaj atentata na američkog predsjednika Geralda Forda. Ona nije sudjelovala u ubojstvima iz 1969. god.