U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Koliko je vaša kupaonica toksična?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Alternate News Media

Upozorenje: Vaša dnevna rutina ljepote bi vam mogla odnositi godine života. Pat Thomas izvještava o kemijskoj vremenskoj bombi u vašem kozmetičkom ormariću…Nešto ranije ove godine, Američka udruga za hranu i lijekove (FDA) je učinila nešto nevjerojatno. Industriji kozmetike je izdala upozorenje bez presedana o tome da je došlo vrijeme da informira potrošače o tome da najosobniji proizvodi za njegu nisu sigurnosno testirani. Kamo ide SAD, tamo VB neizbježno slijedi. Moguće je da se u skoroj budućnosti za 99 % proizvoda za osobnu njegu zatraži da nose oznaku opreza: „Upozorenje: nije određena sigurnost ovog proizvoda.“

Ono što zabrinjava znanstvenike u FDA i u organizacijama za očuvanje okoliša diljem svijeta je „efekat koktela“ – dnevno miješanje mnogih različitih otrova na i unutar tijela – i kako to može tijekom vremena oštetiti zdravlje. U prosjeku, svatko od nas dnevno koristi devet proizvoda za osobnu njegu koji sadrže 126 različitih sastojaka. Ovakva „sigurnosna“ testiranja kakva sada postoje, su u potrazi za reakcijama kao što su crvenilo kože, svrbež ili peckanje, ali ne istražuju potencijalne dugoročne probleme za ljude ili okoliš.

No ipak, kemikalije koje se stavljaju u proizvode kao što su šamponi i kreme za ruke ne sadrže tragove onečišćenja. Nakon što ih tijelo upije, oni se mogu uskladištiti u masnom tkivu ili organima kao što su jetra, bubrezi, reproduktivni organi i mozak. Kozmetičke se tvrtke žale na neutemeljenu histeriju, ali znanstvenici u urinima  pronalaze industrijske omekšivaće poput ftalata, konzeravnse poznate kao parabeni u tkivu tumora dojki i antibakterije poput triklosana i mirisne kemikalije poput mošusnog ksilena u majčinom mlijeku, a koji ometa rad hormona. Medicinska istraživanja dokazuju da mirisi mogu pokrenuti astmu, da detergenti u šamponima mogu oštetiti tkivo oka i da kemikalije u bojama za kosu mogu uzrokovati rak mjehura i limfom.

Sumnja se da još i veći broj supstanci u proizvodima za osobnu njegu predstavljaju potencijalni rizik za ljudsko zdravlje zbog poznatih učinaka na životinje. Ako bi se ti problemi povezali s farmaceutskim lijekovima, ovi bi proizvodi bili povučeni s tržišta. Na kraju, novac bi bio potrošen na istraživanja sigurnosti. No s obzirom da je kozmetička industrija samorastuća, i zbog toga što mi želimo vjerovati u često dano obećanje o boljoj koži i bijeljim zubima, proizvodi koji sadrže potencijalno štetne sastojke ostaju u prodaji i korištenju. Mislite da je nemoguće da je toliko loše? Razmotrite što se nalazi u nekim od najpopularnijih toaletnih potrepština:

OLAY REGENERIST

Što tvrde: Odmah ispravlja pojavu finih crta lica i bora.

Ali pazite: Kako bi djelovao, proizvod se mora dobro upiti u kožu, pa Regenerist sadrži penetracijske pojačivače poput dinatrijevog tetraborata EDTA. Ali to također gura otrove dublje pod kožu. Pripazite na razarače hormona kao što su etilparaben, metilparaben, propilparaben i potencijalne karcinogene poput poliakrilamida i trietanolamina (koji mogu formirati karcinogene nitrozamine) i na umjetne boje CI 16035, CI 19140 i PTFE (teflon). Regenerist sadrži zaštitu od sunca butil metoksidibenzoilmetan (B-MDM) i etileksil salicilat; što nije dovoljno za SPF rejting, ali ima ga dovoljno da potencijalno iritira kožu.

CLAIROL HERBAL ESSENCES SHAMPOO ZA SUHU/OŠTEĆENU KOSU

Što tvrde: Potpuno organsko iskustvo.

Ali pazite: Izgleda i miriše privlačno jer je obojano korištenjem boja koje potencijalno mogu uzrokovati rak (CI 17200, CI 15510, CI 42053, CI 69730) i parfimiran je sintetičkim mirisima za koje je poznato da su neurotoksini i kožni iritansi. Među tim detergentima, natrij lauril sulfat može nadražiti kožu i trajno oštetiti tkivo oka, a natrij lauret sulfat i kokamid MEA mogu biti kontaminirani 1,4-dioksanom, poremetiteljem hormona, a koji je povezan s rakom dojke. Kokamidopropil betain, još jedan detergent, je pojačivač upijanja, kao i otapalo propilen glikol i konzervans tetrasodijum EDTA; svi oni pomažu ostalim kemikalijama pri prodiranju dublje u kožu i krvotok.

JOHNSON’S BABY SOFTWASH

Što tvrde: Najbolje za bebe, najbolje za vas.

Ali pazite: Dječja je koža tanja i bolje upija nego koža odraslih, pa je to i manje učinkovita barijera za kemijske otrove. Porast ekcema i alergija među djecom je u porastu i rano upoznavanje s toaletnim potrepštinama osjetljivoj koži može biti fakor uzroka. Kada sapun odradi svoj posao, zbog čega izlagati vaše dijete iritansima kože i očiju kao što su sorbitan laurat, kokamidopropil betain i akrilatima/C10-30 alkalnim akrilatima krospolimerima, ili PEG-150 distearatu, PEG-80, PEG-14M i natrij lauret sulfatu koji mogu biti kontaminirani karcinogenim 1,4 dioksanom i etilen oksidom, ili poremetiteljima hormona kao što su parabeni? Štoviše, ovdje nema ničega što prirodno vlaži kožu – samo sintetički polimeri (plastčne supstance) poput polikvaterniuma-7 i polipropilena tereftalata koji služe za premazivanje, samo dajući dojam glatkoće.

CALVIN KLEIN, ETERNITY

Što tvrde: Ono što sada svijetu treba je ljubav.

Ali pazite: Parfemi su napravljeni od istih neurotoksičnih otapala koje pronalazimo u ljepilima i ljepljivih i hlapljivih kemikalija uobičajenih u garažama i tvornicama, iako u mnogo manjim koncentracijama. Eternity sadrži nevjerojatnih 41 sastojaka, od kojih 80 % nikada nije sigurnosno testirano za ljude. Ostali, koji su poznati, su neurotoksini, alergeni, iritansi i/ili razarači hormona. Još uvijek mislite da je parfem sexy?

LYNX DRY

Što tvrde: Sprejaj više, dobij više.

Ali pazite: Lynx Dry sadrži tri vrste neurotoksina: otapala kao što su PPG-14 butil eter, pogonski plin butan, propan i izobutan, te sintetičke mirisne kemikalije. Sadrži konzervans BHT (butyl hidroksitoluen), koji je povezan s rakom, PEG-8 distearat, koji može biti kontaminiran s karcinogenim narušavateljem hormona etilenoksidom i 1,4-dioksan, kao i policikličke aromatske spojeve kao što su benzen i benz(a)piren. Aluminij cirkonij tetraklorohidreks GLY i aluminij klorohidrat djeluju tako da zatvaraju pore, a dugotrajna izloženost dezodoransima koji sadrže aluminij povećava rizik od bolesti poput Alzheimerove.

COLGATE TOTAL

Što tvrde: 12-satni svjež dah i antibakterijska zaštita.

Ali pazite: Uobičajene paste za zube često sadrže iritirajuće detergente poput natrij lauril sulfata koji mogu uzrokovati upalu desni i ulkus usta, kao i abrazive poput silicijevog dioksida koji može erodirati zubnu caklinu. Total sadrži sustancu koja je poput ljepila, PVM/MA kopolimer, koji aktivne sastojke lijepi za zube. Pronađen je i saharin, poznati karcinogen kod životinja. Bojilo CI 42090 (zabranjeno u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj i Švedskoj) uzrokuje rak kod životinja. Total sadrži triklosan, bakterijski agens mrava koji se u određenim okolnostima može kombinirati s klorom u void iz slavine i tako proizvesti plin kloroform, koji se lako upija u kožu ili se inhalira, pa tako može uzrokovati depresiju, problem s jetrom i rak.

GILLETTE MACH 3 GEL ZA BRIJANJE

Što tvrde: Najbolje što muškarac može dobiti.

Ali pazite: Uz pomoć globalne reklamne kampanje s Davidom Beckhamom u glavnoj ulozi, proizvodi za brijanje Gillette su urezali svoj put u mušku psihu. Da je mislio o sastojcima, bi li “simbol dobro njegovanog muškarca” žarko želio promovirati proizvod? Mach 3 gel sadrži kožne iritanse kao što su trietanolamin, palmitinsku kiselinu gliceril oleat, tri potencijalna karcinogena (politetrafluoroetilen (teflon), BHT, CI 42090) i tri onečišćujuće tvari središnjeg živčanog sustava (toksin izopentan, parfem i izobutan).

CLAIROL NICE ‘N EASY

Što tvrde: Boja prirodnog izgleda s potpunim prekrivanjem sijedih.

Ali pazite: Sve boje za kosu prodane u EU koje sadrže fenilenediamine, resorcinol i/ili 1-naftolom, moraju sadržavati upozorenje: “Može uzrokovati alergijsku reakciju. Ne koristiti za bojanje trepavica i obrva.” Ostali sastojci boje za kosu – uključujući  boju katran, 4-kloromfenilenediamin, 2,4 toluendiamin, 2-nitrofenilenediamin i 4-amino-2-nitrofenol – su dokazani karcinogeni kod barem jedne vrste životinja. Kod ljudi, intenzivno dugoročno korištenje trajnih boja za kosu je povezano s rakom dojke, jajnika i mjehura, non-Hodgkinovim limfomom, multiplom mijelom i reumatoidnim artritisom.

RADOX KUPKA

Što tvrde: Omekšava emocije, čisti tijelo.

Ali pazite: Namakanje u vrućoj vodi povećava moć upijanja kože i pomaže pri isparavanju kemikalija u proizvodima zbog čega se one lakše inhaliraju. Radox Relax sadrži potencijalne kožne iritanse (sodium lauret sulfat, kokamidopropil betain) potencijalne karcinogene kao što su kombinirani konzervansi metilkloroizotiazolinon i metilizotiazolinon, kao i sintetička bojila, i narušavatelja hormona etilheksil metoksicinamat. Sadrži parfumirane sastojke koji su mogući iritansi (kumarin, benzyl salicilat, limonene) i narušavatelje središnjeg živčanog sustava (butilfenil metilpropional, alfa-izometil ionon, linalool).

NIVEA BODY

Što tvrde: Osjetite osnovnu njegu.

Ali pazite: Nivea Body, uz polusintetičke masne kiseline i vosak, sadrži denaturirani alcohol i glicerin, koji mogu isušiti kožu kod opetovane upotrebe. Također sadrži nekoliko estrogenih konzervansa (metilparaben, butilparaben,etilparaben, izobutilparaben, propilparaben), kontaktne alergene (fenoksi-etanol, linalool, citronelol, hidroksizoheksil 3-cikloheksen karkoksaldehid) i potencijalne karcinogene (limonene). Stvaratelji filma na koži kao što je dimetiokon drže ove nepoželjne sastojke duže vremena uz kožu. Oko 1/3 nabrojanih sastojaka su mirisi za koje je poznato da su iritansi i pojačivači osjetljivosti  ljudske kože; kemikalije koje, uz opetovanu upotrebu, mogu pokrenuti alergijske reakcije.

 CLEARASIL 3-IN-1 DEEP CLEANING WASH

Što tvrde: Klinički odobreno za pomoć pri borbi protiv bubuljica.

Ali pazite: Mješavina jakih detergenata i pigmenata (natrij laurel sulfat, cetil betain, distearil dimonium-klorid i stearet-21), kemijskih pilinga (salicilna kiselina) i otapala (glicerin, alkohol, mentol) koji mogu ukloniti prirodno ulje kože, i sintetički regeneratori kože za popravljanje štete nastale zbog ostalih sastojaka. Sadrži dva potencijalna karcinogena (BHT i dinatrij EDTA) i mirisne sastojke među najčešće prijavljivanim kontaktnim alergenima u EU (behenil alcohol, benzyl limonene salicilat, linalool i heksil cinamal). Oni uporno dovode do problema s kožom, pa sada u EU moraju biti posebno navedeni.

LISTERINE OBRANA ZA ZUBE I DESNI

Što tvrde: Ubija bakterije koje uzrokuju naslage na zubima i loš zadah.

Ali pazite: Ova vodica za usta sadrži 21,6 % alkohola. Alkohol isušuje i mijenja pH usta i grla, a dugoročno korištenje vodice za usta koja sadrži alkohol povećava rizik od raka usta i grla. Listerine također sadrži blagi detergent, poloksamer 407, koji je topiv u tekućini na niskim temperaturama, ali se na višim pretvara u gel (n.pr. pri temperaturi tijela). Tako čini film, “ljepeći” ostale sastojke na površinu usta dulje vrijeme. Fluor u većim količinama je otrovan ukoliko se proguta, a zaslađivač saharin uzrokuje rak mjehura kod životinja. Na kraju, sintetička bojila, arome i okusi su načinjeni od hlapivih otapala koji mogu promijeniti baznu floru usta i mogu uzrokovati dermatitis.